Înscrierea în Programul „Tomata” a fost prelungită până la 1 aprilie, anunță ministrul Agriculturii

Marti, 15 Februarie 2022, ora 09:41
1523 citiri
Înscrierea în Programul „Tomata” a fost prelungită până la 1 aprilie, anunță ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu FOTO Facebook / Adrian Chesnoiu

Termenul de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate în cadrul programului "Tomata" se prelungeşte cu o lună, respectiv până la data de 1 aprilie 2022, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Totodată, proiectul prevede şi eliminarea obligativităţii depunerii documentelor fiscale pentru accesarea ajutoarelor de minimis.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că a elaborat un proiect de act normativ prin care vor fi modificate Hotărârea Guvernului nr.148/2022, precum şi Hotărârea Guvernului nr. 147/2022, prin reglementarea următoarelor aspecte: prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv; abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligaţiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis; eliminarea certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din cadrul documentaţiei ataşate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis", se arată într-un comunicat al MADR, remis marţi AGERPRES.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susţine că decizia de simplificare a procedurii de acordare a sprijinului a fost luată după discuţiile avute cu fermierii interesaţi de accesarea acestui program.

"În urma dialogului cu fermierii interesaţi de accesarea programului 'Tomata' şi de celelalte programe pe care le derulăm în acest an, am luat decizia de a simplifica procedura de acordare a sprijinului. Am ţinut cont de semnalele primite din partea potenţialilor beneficiari şi am prelungit cu o lună termenul de depunere a cererilor. De asemenea, pentru a simplifica procedura de accesare a schemelor, am decis să eliminăm obligativitatea depunerii certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal, procedură care s-ar fi resimţit şi la nivelul personalului instituţiilor emitente ale acestor documente", a declarat Adrian Chesnoiu.

Potrivit sursei citate, în luarea deciziei s-a ţinut cont şi de faptul că majoritatea solicitanţilor ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităţilor, a diverselor cheltuieli pentru achiziţia de sămânţă ori pentru înfiinţarea culturilor, alte costuri generate de încălzirea spaţiilor protejate dar şi a faptului că, în foarte multe cazuri, informaţiile înregistrate în bazele de date ale ANAF, APIA şi ale UAT-urilor nu erau corelate, ceea ce generează întârzieri în procesul de depunere a cererilor de înscriere în program.

Eveniment Quarterly Report

Începe construirea primelor centre de colectare a legumelor și fructelor. Ministrul Agriculturii: ”Vom produce hrană românească, sănătoasă şi gustoasă” FOTO
Începe construirea primelor centre de colectare a legumelor și fructelor. Ministrul Agriculturii: ”Vom produce hrană românească, sănătoasă şi gustoasă” FOTO
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat vineri că anul acesta va începe construirea primelor şase centre de colectare legume-fructe. Ministrul le-a prezentat...
Promisiunea ministrului Agriculturii pentru fermierii revoltați: ”30 de zile, în România nu va intra un bob de grâu din Ucraina”
Promisiunea ministrului Agriculturii pentru fermierii revoltați: ”30 de zile, în România nu va intra un bob de grâu din Ucraina”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări fermierilor români că timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de...
#Ministrul Agriculturii, #adrian chesnoiu, #programul tomata , #minister
Comentarii