Bogdan Aurescu propune organizarea unei importante întâlniri diplomatice la Kiev, în semn de solidaritate pentru Ucraina

Luni, 21 Februarie 2022, ora 15:28
1669 citiri
Bogdan Aurescu propune organizarea unei importante întâlniri diplomatice la Kiev, în semn de solidaritate pentru Ucraina
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu FOTO gov.ro

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat luni, 21 octombrie, înaintea începerii reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), că va reintera propunerea a fi organizată o reuniune CAE la Kiev, în semn de solidaritate şi de susţinere politică pentru Ucraina.

Conform unor surse politice, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a salutat propunerea lui Aurescu și a cerut, la rândul său, organizarea CAE la Kievi. Totodată, există deja o majoritate a statelor membre care sunt de acord cu propunerea ca următorul CAE să fie organizat la Kiev, mai afirmă sursele citate.

„Astăzi avem pe agenda discuţiilor un subiect extrem de important pentru noi - cel mai important subiect, de altfel, şi anume situaţia de securitate din Ucraina. Vom avea o discuţie foarte importantă cu ministrul ucrainean de externe, iar apoi o dezbatere la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE. Voi exprima, din nou, solidaritatea şi susţinerea faţă de Ucraina, faţă de suveranitatea şi integritatea sa teritorială. Este o continuare a discuţiei pe care am avut-o la Munchen cu ministrul de externe ucrainean şi consider că este foarte importantă continuarea eforturilor îndreptate spre dialog şi dezescaladare”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.

El a adăugat că este foarte important în această situaţie privind Ucraina să n ufie afectate principiile fundamentale precum suveranitatea, integritatea teritorială şi nerecurgerea la fărţă.

„Consider că apropiatul Summit dintre preşedintele Biden şi preşedintele Putin ar putea aduce ceva speranţă. Dar, în acelaşi timp, consider că orice discuţie despre solutionarea acestei crize trebuie să ţină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care trebuie să rămână neatinse, precum şi de parametrii esenţiali ai arhitecturii de securitate europene. Este extrem de important să nu fie afectate în niciun fel principii fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, nerecurgerea la forţă, la ameninţarea cu folosirea forţei, dreptul statelor suverane de a face propriile alegeri şi de a-şi urma în deplină libertate propria politică externă şi de securitate. Toate acestea sunt principii foarte importante care nu trebuie afectate. Totodată, în cadrul acestor discuţii nu trebuie afectate nici principiile extrem de importante cu privire la misiunea fundamentală a NATO”, a completat ministrul român de Externe.

Acesta a mai precizat că este important să existe discuţii la reuniunea CAE „despre finalizarea pachetului de sancţiuni pregătit de UE”.

„De asemenea, este foarte important să începem să comunicăm cu privire la conţinutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare şi trebuie să folosim acest efect. Astăzi voi reitera şi propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, cu prilejul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe, de organizare a unei reuniuni CAE la Kiev, în semn de solidaritate şi de susţinere politică pentru Ucraina. Vom mai discuta, desigur, despre Bosnia şi Herzegovina, despre relaţia dintre UE şi statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, despre Mali, despre diplomaţia climatică. Toate acestea sunt subiecte foarte importante, dar Ucraina va fi principala temă de interes”, a conchis Aurescu.

De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Parlamentul României se reunește luni în sesiune extraordinară pentru modificarea cadrului legislativ privind gestionarea urșilor din România. În context este repus pe masă un proiect care...
#ministrul de externe, #Bogdan Aurescu, #tensiuni Rusia Ucraina, #dmitro kuleba , #stiri Bogdan Aurescu
  1. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  2. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  3. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  4. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  5. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”
  6. Ciolacu, atac la Iohannis: ”Vi s-a părut că, 10 ani, a fost un preşedinte independent, apolitic?” Ce l-a deranjat pe liderul PSD
  7. Ciolacu este convins că președinte va fi candidatul PSD. Cum explică amânarea anunțului privind posibila intrare în cursa pentru Cotroceni
  8. PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
  9. Simion, revoltat după ce Iohannis a semnat acordul cu Zelenski: „E prima oară când ne asumăm că sprijinim cu arme Ucraina!" VIDEO
  10. Adrian Năstase a găsit soluția în cazul urșilor agresivi. Pe cine trage la răspundere fostul premier: „Abordare iresponsabilă!"