Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat care este impactul bugetar a ordonanţei prin care salariile personalului din Sănătate, asistenţă socială sunt aduse la nivelul grilei din 2022.
„Astăzi s-a mai produs încă o etapă din, până la urmă, a aplica ceea ce înseamnă legea salarizării unitare în sistemul bugetar din România şi anume Anexa 2 pentru familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială, pentru că efortul bugetar pentru această Anexă este şi pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, iar Anexa 6 pentru tot ceea ce înseamnă apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu precizarea că pe această Anexă se află şi lucrătorii penitenciarelor. Efortul bugetar pentru Anexa 2 este în jur de 406 milioane lei, cu un efort de 350 de milioane de lei, de acum până la sfârşitul anului, pentru asistenţă socială şi 50 de milioane lei pentru sănătate, iar efortul este de 700 milioane lei pentru aplicarea a tot ceea ce înseamnă până la sfârşitul anului, toţi cei care intră nu numai apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, şi pe Anexa 6 intră şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor”, a afirmat Marius Budăi, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Ministrul Muncii a adăugat că „acestea sunt ultimele măsuri prin care ne asigurăm că mai parcurgem o etapă în dialogul pe care îl avem noi cu sindicatele în această perioadă, mă refer noi, coaliţia şi bineînţeles Guvernul”.
Cresc salariile de bază ale mai multor categorii de angajați, potrivit anunțului făcut joi, 8 iunie, de reprezentanții Ministerului Muncii.
Salariile de bază ale personalului din sănătate şi asistenţă socială şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională se majorează de la 1 iunie la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022, a anunţat joi, 8 iunie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi Asistenţă socială" din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.
Potrivit sursei citate, măsura a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeaşi anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.