Salariul minim brut se majorează la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023. Ce parte din sumă ar urma să fie scutită de taxe

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 17:38
6274 citiri
Salariul minim brut se majorează la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023. Ce parte din sumă ar urma să fie scutită de taxe
Ministrul Muncii Marius Budăi FOTO Facebook / Marius Budăi

Conform unui proiect de hotărâre de Guvern lansat în dezbatere de ministerul Muncii, salariul minim brut ar urma să se majoreze la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6%, față de luna decembrie 2022”, arată documentul, citat de Economedia.

Data de intrare în vigoare a noului salariu minim este 1 ianuarie 2023.

Coaliția de guvernare a stabilit, de asemenea, că din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Însă proiectul Ministerului Muncii nu conține mențiuni cu privire la deductibilitate, deoarece taxarea, care implică modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanță de urgență, nu prin hotărâre de Guvern.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022.

Ministerul Muncii precizează că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de circa 856.830 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariați activi – 5.265.252. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariați, mai arată sursa citată.

Marius Budăi a mai declarat marți, 15 noiembrie, că sunt 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim, şi 500.000 din agricultură şi construcţii. Despre cei 200 de lei neimpozabili care ar putea fi aplicaţi la salariul minim majorat, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 au pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

”Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

”Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.

Despre varianta ca şi peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitaţi, ministrul a afirmat că vor vedea ce discuţii sunt în Consiliul tripartid şi coaliţia va avea de asemenea un cuvânt de spus.

”Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a mai spus ministrul Muncii.

Întrebat câte firme au acordat cei 200 de lei neimpozabili, Budăi a spus că 130.000 de contracte au fost transformate şi au dat aceşti 200 de lei în plus, undeva la 10%.

Despre numărul angajaţilor plătiţi pe salariul minim, ministrul Marius Budăi a afirmat că este vorba de 1,3 milioane şi mai sunt şi cei plătiţi din agricultură şi construcţii, în jur de 500.000, cu precizarea că aceia beneficiază de salariul de 3.000 de lei.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ministrul Muncii, #crestere salarii, #salariul minim, #proiect de oug, #Guvernul Romaniei , #stiri Marius Budai