Ministrul de externe al Ungariei, vizită la Moscova. Cum încearcă Budapesta să negocieze importul de energie separat de UE

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 14:12
1783 citiri
Ministrul de externe al Ungariei, vizită la Moscova. Cum încearcă Budapesta să negocieze importul de energie separat de UE
Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjártó vrea o cooperare cu Rusia pentru energie FOTO Facebook / Peter Szijjártó

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a sosit marți, 11 aprilie, la Moscova pentru discuţii cu Rusia pe tema energiei.

El se întâlneşte cu vicepremierul rus Aleksandr Novak şi cu şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, fiind primul oficial al unei ţări din UE şi NATO care vine anul acesta în Rusia lui Vladimir Putin, supusă sancţiunilor occidentale.

„Astăzi, viceprim-ministrul Aleksandr Novak şi cu mine avem probleme serioase pe ordinea de zi: siguranţa fizică şi tehnică a gazoductului Turkish Stream, care aprovizionează ţara noastră cu gaze naturale, menţinerea tranzitului prin conducta Drujba, care aprovizionează ţara noastră cu petrol, şi prevenirea sancţiunilor împotriva industriei nucleare”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook, într-o postare însoţită de mai multe fotografii din timpul întâlnirilor sale de la Moscova.

Anterior, el postase o fotografie făcută în zorii zilei, când pleca spre Moscova de la Budapesta, precizând că este ora 5:25, este la aeroport şi îşi începe activitatea după Paşte.

„Iarna care se încheie ne-a cruţat din punct de vedere al aprovizionării cu energie datorită temperaturilor extrem de blânde din Europa. Dar avertismentul Agenţiei Internaţionale pentru Energie este clar: în condiţiile creşterii radicale a cererii de energie din partea unei economii chineze în revenire şi a ritmului extrem de lent de dezvoltare a infrastructurii energetice europene, adevărata provocare va veni în iarna următoare.

Securitatea energetică a Ungariei necesită o aprovizionare neîntreruptă cu gaz, petrol şi combustibil nuclear”, a mai scris pe Facebook şeful diplomaţiei ungare.

„Îndeplinirea acestor trei condiţii necesită o cooperare energetică neîntreruptă între Ungaria şi Rusia. Aceasta nu este o chestiune de politică, ci de fizică”, îşi justifică el vizita la Moscova.

La sfârşitul lunii trecute, ministrul de externe al Ungariei vorbise la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze şi petrol, precum şi despre cooperarea în domeniul nuclear, în condiţiile în care la nivelul UE se fac presiuni pentru impunerea de sancţiuni Moscovei şi în domeniul nuclear.

Prin derogări de la sancţiunile europene, Ungaria continuă să primească petrol rusesc prin conducta Drujba şi gaze prin gazoductul Turkish Stream şi ramificaţiile sale din Bulgaria şi Serbia. În plus, centrala nucleară de la Paks, care generează jumătate din energia electrică a ţării, utilizează combustibil nuclear rusesc. Centrala se pregăteşte pentru construcţia a două noi reactoare proiectate de Rosatom, acesta fiind motivul pentru care Ungaria este una dintre ţările europene care se împotriveşte unor eventuale sancţiuni europene asupra domeniului nuclear al Moscovei.

Premierul Ungariei Viktor Orban este perceput drept liderul din UE cel mai apropiat de Vladimir Putin şi a îngreunat de mai multe ori adoptarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, în condiţiile în care ţara sa este încă puternic dependentă de Moscova în materie de energie. Pe de altă parte, Budapesta, ca şi Turcia, tergiversează ratificarea aderării Suediei la NATO, a criticat în repetate rânduri Ucraina din cauza drepturilor minorităţilor şi nu este de acord cu furnizarea de arme, pledând pentru încheierea conflictului şi negocieri de pace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
#ministrul ungariei de externe, #razboi Ucraina, #Rusia, #peter szijiarto, #sanctiuni Rusia , #Ungaria