Peste 500 de copii au fost opriţi la graniţele României de la începutul vacanţei şcolare. Neglijența crasă pe care o probează părinții

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 13:14
15266 citiri
Peste 500 de copii au fost opriţi la graniţele României de la începutul vacanţei şcolare. Neglijența crasă pe care o probează părinții

Poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi, de la începutul vacanţei şcolare, să întrerupă călătoria a peste 500 de cetăţeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul.

"Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor", a informat, duminică, Poliţia de Frontieră.

Astfel, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:

- a ambilor părinţi,

- a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,

- a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Conform sursei citate, poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei.

Valabilitatea declaraţiei date de către părinte/părinţi/reprezentantul legal pentru ieşirea din România a unui cetăţean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei, precum şi condiţia indicării exprese a statului/statelor de destinaţie, a menţionat Poliţia de Frontieră.

De asemenea, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

"De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetăţeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiţii legale. Însă aceste situaţii sunt constatate tot mai des o dată cu finalizarea cursurilor şi începerea vacanţelor de vară. Astfel, începând cu 10.06.2022, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a peste 500 cetăţeni români minori (aproximativ o treime din totalul de la începutul anului)", a precizat Poliţia de Frontieră.

Aceştia fie nu aveau documente de călătorie valabile, fie părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială, fie însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Citeste si:
FBI ar fi căutat pe proprietatea lui Trump documente legate de armele nucleare. "Agenții nu au lăsat pe nimeni să se apropie"
FBI ar fi căutat pe proprietatea lui Trump documente legate de armele nucleare. "Agenții nu au lăsat pe nimeni să se apropie"
Perchezițiile recente pe proprietatea fostului președinte american Donald Trump, legate de documente secrete care au dispărut de la Casa Albă după demisia sa, au stârnit reacții puternice...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Ăsta-i "norocul" că nu facem parte di Spațiul Schengen! Ce ne-am fa