Anteneada: un alt fel de jurnalism - De la cititori

Miercuri, 17 August 2011, ora 20:35
2895 citiri
Anteneada: un alt fel de jurnalism - De la cititori

Suntem sau nu dintre rutinierii "bisericii catodice", se cuvine a lamuri unele pacate functionale care pervertesc mintile celor care am prea-urmarit (Doamne fereste!) postul de stiri Antena 3.

Dracariile pe care le voi enumera sunt savarsite de oameni ca noi: de oameni cu copii (ex. Dana Grecu), oameni care isi traiesc viata in locuinte sociale (vezi Victor Ciutacu), de romani care sunt nevoiti sa se imprumute pentru a-si plati darile catre stat (ex. Mihai Gadea), ori de cetateni amenintati cu bataia (vezi Mircea Badea), fara sa uit de cei asaltati de ciudate libidinoase (tot Mircea Badea).

Asemenea noua, dar si jurnalisti. Jurnalisti care se indigneaza, se burdusesc cu tafna, se mobilizeaza nervos pentru/din cauza noastra. Sa-ncep, zicand ca pentru domniile lor: nevricalele sunt necesara impostatie, parerea rostita batos e proba de consecventa, a cauta o a doua parere sugereaza dambla profesionala, dubitatia vadeste adesea impostura, sursele obscure (neverificate nici macar o data) prilejuiesc perorari gingase, a-ti cere scuze in momentele in care (omeneste!) ai gresit demonstreaza fatale slabiciuni, mascareala e dexteritate deontologica, reluarea monomaniaca a litaniei "Basescu e de vina!" reprezinta evolutie jurnalistica.

Lesne bagi de seama cum mintile luminate de reflector ale antenistilor preacurvesc. Nu te simti informat, mai degraba enervat: talk-show-urile imbrancesc pe scaune aceiasi oameni politici cu aceeasi limba materna de lemn. Carturari ca Andrei Plesu sunt balacariti, mustrati si pusi la zid oricand si pentru orice de catre toti pareristii si habarnistii. Si parca e in felul nostru geto-dacic de a ne da in stamba.

Pe vremea cand Primul Razboi Mondial isi dadea sufletul, un alt invatat o incasa in aceeasi maniera: insusi Nicolae Iorga s-a vazut nevoit sa se apere pe toate caile posibile cand cei care il antipatizau il acuzasera cum ca s-ar fi imbuibat, pe nedrept, cu o putinica de branza intreaga. Contemporanul sau, Nichifor Crainic, marturiseste ca a fost ditamai episodul mediatic. Asta imi aminteste de Deta, careia Antena Trinitariana a hotarat sa-i dedice o Saptamana Mare de dezbatere. Stiri care conteaza, Giorgescule!

Antenele (adaug si Realitatea) nu se straduiesc sa devina scoli de jurnalism: unde ai intalni investigatii riguroase si obiective, unde angajatul nu ar face tabara politica cu nimeni, unde moderatorul ar invita la dialog Puterea la fel de mult ca Opozitia, unde parerea contrara nu ar fi linsata impreuna cu purtatorul ei.

Bunaoara, ce independenta poate sa mai aiba cineva ca dl Gadea, din moment ce s-a imprumutat cu sume importante de bani chiar de la epitropul sau Voiculescu, care-i in politica pana-n gat, ca actual vicepresedinte al Senatului si cu acte in regula ca fost turnator la Securitate?

Tot aici, o rubrica serioasa de stiri externe e practic inexistenta, in schimb, de Adormirea Maicii Domnului o putoare de gratare si manele, impreuna cu efluvii de burice si solduri despuiate, mi-au inundat casa; si asta doar din imprudenta de a-mi deschide televizorul timp de 20 de minute. L-am inchis, epuizat de calitatea stirilor.

Concluzionand, o adunatura semnificativa si distinctiva de ciraci s-a aciuat pe la Antene, unde ciorneaza si opineaza pentru o cretinizare luminoasa a Romaniei. "Ce fatalitate fatala!"

Dar o propunere legislativa din Camera Deputatilor, pe cat de uselista pe atat de pedelista, prevesteste divinul: Ziua Nationala de Rugaciune in luna lui Brumarel. Eu, unul, ma voi ruga pentru o Schisma intre jurnalisti si vanzatorii de ziare. Amin.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#media Romania, #mass media, #televiziuni Romania, #Antena 3 TV, #emisiuni tv, #posturi TV , #Antena