Mircea Badea, lovit de umilirea lui Gadea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 15 Martie 2012, ora 21:58
13545 citiri
Mircea Badea, lovit de umilirea lui Gadea (Opinii)
Foto: Antena 3

Mihai Gadea a rezolvat repede problema comentariilor care au urmat vizitei lui MRU prin studioul Antenei 3, clasificandu-le drept produsul "viermanoasei propagande" basiste. La fel si Mircea Badea - vede peste tot numai angajati ai lui Traian Basescu. In curand ne putem astepta sa-l vada si pe Omul Negru la fiecare colt de strada. Ca Badea vede numai basisti in toata presa, mai putin la Jurnalul National si, desigur, Antena 3, e crucea lui. Puterea e un drog pentru oricine o gusta, iar rezultatul e ca intr-un final produce halucinatii.

De aceeasi boala sufera si Traian Basescu. La fel cum presedintele vede in orice fel de critica doar lucratura moguleasca a tonomatelor dusmanoase, la fel si au ajuns si extremistii Antenei 3 - cine nu le preia mesajul intocmai, lucreaza pentru Satana.

Acest tip de discurs, indiferent de ce parte e propagat, duce la moartea libertatii de exprimare. Realizatorii de la televiziunea lui Voiculescu ar trebui sa aiba inteligenta sa inteleaga ca retorica asta nu favorizeaza decat Puterea si, spre disperarea lor, pe Traian Basescu. Stiu, e jenant si umilitor sa iti vezi seful ca nu poate mai nimic in fata unui adversar la fel de arogant si plat ca un Adrian Nastase in vremurile de inceput. Pentru a rumega lectia primita de Gadea, Badea alege sa vada doar jumatate de realitate. Da, MRU a fost arogant, a facut parada cu fleacuri de intelectual depasit, a vorbit fara sa spuna nimic si a venit chitit sa-l "execute" pe Gadea.

Dar problema e in cealalta jumatate de realitate, aia pe care prietenul sau Badea refuza sa o vada si sa o recunoasca. MRU l-a ales pe Gadea tocmai pentru ca era sigur de succes. Pentru ca stia dimensiunea adeversarului si a putut calcula astfel sigur succesul. E greu sa recunosti asta din postura lor, imi imaginez. Dar ar trebui sa stie ca umilindu-l pe Gadea fata in fata, nu conteaza prin ce mijloace, si-a facut rost astfel de cea mai buna arma pentru propaganda de serviciu a Puterii:

Antena 3 demonizeaza si critica in gol si nefondat pentru ca o fac doar intre ei, in circuit inchis. Din moment ce un reprezentant al Puterii descinde printre ei, mai ales unul cu o multime de probleme, de exemplu, razboinicii ecranului se fac mici, glasul li se stinge, argumentele "critice" dispar si treptat, treptat amutesc - aceasta va fi teza manipulata de propaganda. Ea are sorti de izbanda si va prinde, pentru ca are la baza un adevar mare si dureros. Din pacate pentru ei, lipsa de cultura (si generala, dar mai ales jurnalistica), de spontaneitate, suficienta si mai ales aroganta de vedeta invatata doar sa condamne, nu sa intrebe si sa fie curios in mod autentic si onest, l-au transformat pe Mihai Gadea in victima perfecta in fata lui MRU.

Asta e si pacatul presei in general. Nu doar ca vedetele ei urasc informatia si gandirea libera si fug de documentare ca Badea de Basescu, dar marii realizatori de talk-show-uri dispretuiesc intrebarile deschise la fel de mult pe cat urasc sa citeasca ori sa studieze si dupa ce s-au lansat in "alta liga". E pe masura politicienilor gaunosi, invatati sa se dea in gat unul pe altul si sa livreze "marile exclusivitati" ale presei sub forma de dosare.

Nu a spus MRU nimic, a refuzat sa raspunda la toate intrebari lui Gadea? Da, pentru ca a venit pregatit sa faca asta. Dar si asa, daca Gadea era bun, il putea face. Sunt convins ca Badea a sesizat si el cele cateva ocazii perfecte in care Gadea ar fi putut si ar fi trebuit sa loveasca, daca era atent, daca stia si era viu. Si, mai ales, daca nu se cocota pe statuia pe care si-a construit-o singur ca sa se admire in timp ce se asculta vorbind singur mai mult decat invitatii sai. Aici pun pariu ca pana si "scoala de interviuri" a profesorului Ciutacu recunoaste greseala sefului lor.

Iar apoi momentele ratate de Gadea, cand MRU avea garda jos si aproape ca se incurca singur in explicatii, au curs la rand in timp ce directorul dormea plictisit cu degetul la tampla - vezi cazul veniturilor sotiei, scaderea contributiilor sociale pe care o PROMISESE la TVR, demisia - demitere a directorului Transelectrica (subiect despre care habar n-avea) si alte cateva ocazii numai bune.

Intr-adevar, problema nu e Gadea, e MRU. Dar e si Gadea, tocmai pentru ca l-a ajutat si i-a ingaduit, intelectual vorbind, sa faca si sa spuna doar ce a vrut in fata milioanelor de telespectatori care tocmai pentru ASTA au si privit. Si Gadea e de vina pentru ca MRU si-a batut joc de telespectatorii care i-au urmarit.

E simplu de acceptat. Cu cat dai mai tare in lipsa adversarului, dar deloc atunci cand il ai in fata, cu atat lectia primita devine si mai dureroasa. Pentru ca ori nu stii, ori nu poti, ori nu ai pentru ce. Sau ai doar o singura motivatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Mircea Badea Gadea, #Mircea Badea Ungureanu, #Mircea Badea Antena 3 , #Antena