De ce a pierdut Mircea Badea procesul cu Turcescu

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:51
5043 citiri
De ce a pierdut Mircea Badea procesul cu Turcescu

Motivarea deciziei judecatorului de la Sectorul 3 conform careia Mircea Badea a pierdut procesul intentat de Robert Turcescu a fost data publicitatii vineri. Conform acesteia, magistratii au apreciat ca Badea a depasit limitele dreptului la libera exprimare.

Procesul a fost deschis ca urmare a aparitiei lui Mircea Badea in costum militar si purtand numele "colonelul Turcelu" in emisiunea "Sinteza zilei" din 6 martie 2013.

Instanta a apreciat ca Badea a dovedit rea credinta si intentia directa de a-i prejudicia imaginea lui Turcescu, in conditiile in care acesta facuse public deja faptul ca Ministerul Apararii ii retrasese la cerere gradul acordat, informeaza Reporter Virtual.

In opinia instantei, Mircea Badea a intentionat sa "mentina in perceptia publica" "informatii false privind gradul de colonel al acestuia".

Totodata, jurnalistul Antenei 3 a fost condamnat si pentru alte afirmatii facute in emisiune. "Ii urasc pe acesti oameni. Am ajuns in Romania anului 2013 sa urasc niste oameni pana la dezumanizare (...) Daca o sa am vreodata ocazia sa le fac rau astora, o sa le fac. Meticulos, incet si determinat", au fost declaratiile facute de Mircea Badea, instanta retinand agresivitatea exprimarii si faptul ca "mesajul transmis are capacitatea de incita la ura si ostilitate".

In motivare apar si alte expresii folosite de Mircea Badea in emisiunea respectiva, printre care "propagandist abject", "putred" sau "viermanos", judecatorul apreciind ca realizatorul TV a incercat sa il ofenseze pe reclamant din cauza convingerilor sale politice.

"Declararea in cadrul unei emisiuni TV a unui comportament ostil la adresa reclamantului, agresivitatea reclamantului si termenii ofensatori folositi devin inadmisibile", se mai arata in motivarea instantei, in care se subliniaza si ca Mircea Badea a depasit astfel limitele dreptului la libera exprimare.

Sentinta a fost pronuntata in luna decembrie, dar nu este definitiva, putand fi atacata cu apel. Mircea Badea a fost condamnat sa plateasca o despagubire de 1 leu, ceruta de Robert Turcescu, dar si cheltuieli de judecata de peste 6.000 de lei, si sa publice sentinta pe propria cheltuiala in trei ziare importante.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motivare sentinta Badea Turcescu, #proces Mircea Badea Turcescu , #In gura presei