Mircea Badea, presedintele partidului "Alba ca Zapada" (Opinii)

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 12:45
8902 citiri
Mircea Badea, presedintele partidului "Alba ca Zapada" (Opinii)
Foto: Montaj/Ziare.com

De cateva zile, s-au intetit discutiile despre un nou partid. Ideea fluturata de utopici inca mai fascineaza forumistii si cercurile intelectuale. Chiar de nu se va face niciodata acest partid, propunerea merita totusi discutata.

Una din dezbaterile intense se refera la lider, la varful de lance. Dupa unii, aceasta ar fi problema numarul unu pentru constituirea noii formatiuni politice. Vointa avem, alegatori sunt, un stindard s-ar gasi. Dar cine sa fie cel care sa ii stranga in jur pe toti nemultumitii si visatorii din aceasta patrie? Cine sa fie cel care sa poarte steagul?

Mircea Badea ar putea fi o solutie. Charismatic, educat, inteligent, capabil sa insufle masele cu ideile sale, Badea are profilul liderului unui partid nou pe scena politica. Ar fi al doilea om de televiziune care s-ar incumeta intr-o astfel de temerara intreprindere. Primul a fost deja Dan Diaconescu. Si nu s-ar spune ca nu a avut succes.

Pe langa asemenarile intre cei doi, exista si diferente. Daca Diaconescu are o priza fulminanta la batrani, casnice, bigoti, creduli, extremisti, marginali, Badea se adreseaza unui alt public: tineri, revoltati, m'enfisisti, blazati, cinici.

Asemanarea principala este ca pe nici unul din cei doi nu poti sa il iei in serios.

Turuiala fara semne de punctuatie a lui Diaconescu starneste deja zambete si ironii. Intrebarile sale despre lume si viata il fac pana si pe Andrei Plesu sa il ia in considerare. Ca fenomen, desigur, nu ca filosof. Discursul panicard si senzationalist este prilej de anecdote si parodie.

Badea are si el "scaparile" lui. Uneori se scalambaie ca un copil. Alteori se umfla in pene sau se cocoseste fara nici o miza. Propunerile sale duse la extrem se transforma usor in bancuri.

Cei doi realizatori de televiziune se adreseaza unor categorii totalmente opuse. Daca partidul lui Diaconescu se numeste, aproape natural, Partidul Poporului, al lui Badea s-ar putea intitula, fara a gresi numitorul comun al auditoriului, Partidul celor Care Urasc Poporul. Ceva mai cinic si mai revoltat nici nu s-ar gasi.

Si totusi, cele doua categorii de public au ceva in comun. Nu ies la vot. Badea propovaduieste absenteismul pe fata. Diaconescu a fost el insusi un sceptic al politicii pana cand l-au luat la intrebari procurorii.

Mircea Badea ar putea sa-si mobilizeze simpatizantii in lupta cu prostia si hotia. Desi probabil si-ar incalca in acest fel statutul de neutralitate si neimplicare, pe care l-a avut in ochii fanilor sai. A facut pana acum cateva exercitii de mobilizare si ele nu au fost lipsite de succes. Se vede ca are cine sa il urmeze. Nici unul insa nu a avut un obiectiv politic explicit.

Daca Dan Diaconescu a ratat din start sansa de a fi presedintele partidului Alba ca Zapada, fiind prea bogat si, mai ales, suspect ca nu s-a imbogatit tocmai cinstit, Mircea Badea nu are nici o pata la biografie. In afara de amenzile pe care le ia cu regularitate de la CNA, nu l-a putut nimeni acuza de santaj pentru obtinerea de foloase si nici nu pare genul cu avion personal si Cadillac.

Se zice ca locuieste intr-un apartament din Titan, conduce o Toyota si nu are in nici un caz aerele vedetelor snoabe de la noi. Nu isi pierde noptile prin cubluri, are o relatie stabila, face sport, acte caritabile etc. Este un personaj modest si pozitiv.

Partidul sau s-ar putea numi mai legitim Partidul Poporului pentru ca este un om din popor. Dan Diaconescu insa a confiscat abuziv si in stilul senzationalist eticheta.

Ce ii lipseste lui Badea pentru a-si face partidul? Foarte simplu. Nu vrea sa il faca. Ar fi si greu. Programul sau politic actual "Toti sunt rai" este atat de radical incat probabil ca ar fi si jenant sa i se adauge "Dar noi suntem buni".

Cinismul sau a atins varfuri atat de semete, incat cu greu l-am putea vedea in rolul de lider care sa proclame suprematia unor valori inalte. Mai pe scurt, din atata negativ, nu se poate naste nimic pozitiv.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Mircea Badea Alba ca Zapada, #lider partid nou Badea , #stiri Mircea Badea