Bomba din familia Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 23:05
23201 citiri
Bomba din familia Basescu (Opinii)

Vestea ca fratele presedintelui a fost arestat preventiv, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel, pentru a-l scapa de inchisoare pe cel cunoscut mai bine drept Bercea Mondialu, nu este in sine o surpriza. Nu este nici cutremuratoare, nici socanta.

Abia derularea filmului care a strans si a dus in acest punct cele mai importante nume din politica si Justitie reprezinta adevarata bomba care, pe buna dreptate, ar trebui sa zguduie societatea romaneasca.

Din nefericire, pentru cei care cunosc cat de cat modul in care functioneaza Romania, de jos pana sus si inapoi, nici multimea de increngaturi dintre mediul interlop si cel politic si economic nu ar trebui sa reprezinte vreun risc de infarct, intrucat cel putin la nivel de presupuneri si banuieli se "cam stie" cum s-au facut marile averi, ce putere de influenta au clanurile mafiote care opereaza in tara sau strainatate, care sunt legaturile intre lumea politica si afaceri, care este reteta de "succes" pentru oricine vrea sa reuseasca si, mai ales, care este pretul pe care va trebui sa-l platesti in final.

Aici suntem insa in punctul central al problemei din cauza careia scandalul declansat in jurul cazului Bercea Mondialu - Mircea Basescu trebuie sa fie si este de cea mai mare importanta - pentru ca doar Justitia poate sa faca diferenta intre ceea ce se banuieste, se vorbeste si se presupune si ceea ce este cu adevarat in realitate.

Isteria declansata de diversele tabere politice si grupuri de interese din politica si media in legatura cu atat de obsesiva "independenta" a Justitiei, coloana verticala a celeilalte idei devenita paranoida - "statul de drept", este in sine o discutie fara sens.

Eficienta Justitiei intr-un stat se masoara in gradul pe care il are sentimentul general de siguranta al cetatenilor in legatura cu suspiciunile, banuielile si presupunerile care pot plana la un moment dat in jurul unor nume, afaceri, partide, evenimente sau grupuri de interese. Cu cat neincrederea generala este mai mare, cu atat Justitia din tara respectiva este mai putin eficienta.

Iar o justitie care nu este independenta - si nu doar de mediul politic, dar si de zona economica si influentele mafiote - nu are sanse nici sa ajunga eficienta.

Cum se construieste o astfel de justitie e o discutie prea tehnica, prea lunga si prea de manual, ca sa fie purtata aici, insa putem intui destul de usor cam despre ce vorbim cand privim istoria familiei Anghel si ascensiunea clanului lui Bercea Mondialu in Slatina.

Ani la rand in care membrii ei au facut toate faradelegile pamantului, iar reprezentantii politiei, parchetelor si tribunalelor au fost legati la ochi si la urechi. Iar Bercea Mondialu a invatat rapid reteta de "succes" - cu cat mai multe legaturi in mediul politic, cu atat mai mare gradul de siguranta si protectie pentru "afacerile" familiei.

Aceasta e o concluzie care, insa, nu multumeste pe nimeni. Vinovatia nu poate fi aruncata asupra intregii clase politice, asa cum nici complicitatea unor politisti, judecatori sau procurori din jurul familiei Anghel nu poate compromite intregul sistem.

Este punctul in care trebuie sa luam in calcul interesele din spatele celor doua tabere care se confrunta in meciul dintre familia lui Bercea Mondialu si cea a lui Mircea Basescu. Aici intra in scena nu doar Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte si frate al inculpatului, ci si Victor Ponta, Dan Voiculescu sau Pavel Abraham, care s-au inclus ei insisi in acest scandal prin declaratiile si pozitiile pe care le-au sustinut.

Marele test pe care Justitia il are de dat in acest caz nu este cel al independentei, ci al curajului de a merge pana la capat in aflarea adevarului. Adevar care, deocamdata cel putin, nu pare a fi cunoscut nici macar pe jumatate. Pentru ca dincolo de inregistrarile de la Antena 3, dincolo de declaratiile membrilor familiei lui Bercea Mondialu, care oscileaza de la o zi la alta precum un pendul, dincolo de gesturile si declaratiile eroice ale presedintelui si de apararea tampa a fratelui sau, stau faptele si dovezile in functie de care procurorii si judecatorii trebuie sa judece.

In rest, totul poate fi pus sub semnul intrebarii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Mircea Basescu arest, #justitie Mircea Basescu, #dosar Mircea Basescu , #arestat