Mircea Basescu, arestat pentru ca voia sa vanda libertatea ca o marfa

Luni, 23 Iunie 2014, ora 09:58
11972 citiri
Mircea Basescu, arestat pentru ca voia sa vanda libertatea ca o marfa

Mircea Basescu, fratele presedintelui, a fost arestat preventiv pentru ca a considerat ca "dreptatea" si "libertatea" sunt o marfa, se arata in motivarea instantei care a decis sa il trimita dupa gratii, alaturi de Marian Capatana.

"Nu trebuie ignorat ca cei doi inculpati au inteles sa urmareasca obtinerea unor foloase substantiale de pe urma persoanelor interesate sa rezolve pe cai ilicite anumite probleme judiciare.

O astfel de optica, in care dreptatea si de ce nu, fata de specificul cauzelor ce constituiau finalitatea demersurilor ilicite facute, libertatea au devenit o marfa ce se poate cumpara si vinde, apare ca inadmisibila, valorile sociale atinse fiind multiple, cea mai importanta, in opinia judecatorului, fiind lezarea increderii in sistemul judiciar si in autoritatea judecatoreasca, in conditiile in care, prin presupusele actiuni intreprinse, inculpatii au acreditat ideea ca justitia este la discretia influentelor lor, gata sa abdice de la atributele si increderea de care trebuie sa se bucure intr-o societatea democratica", a scris in motivare judecatorul de la Tribunalul Bucuresti, care a dispus arestarea preventiva a celor doi.

Documentul redactat de magistrat si citat de Mediafax adauga ca persoanele implicate in dosar dau dovada de "mentalitati gresite", "o perceptie eronata si periculoasa" asupra actului de justitie si asupra organelor implicate.

"Faptele, presupus savarsite de inculpati, sunt de natura sa provoace o puternica rezonanta in cadrul societatii; in consecinta, lipsa unei reactii prompte a sistemului judiciar si lasarea inculpatilor in libertate la momentul procesual de fata ar induce perturbari grave ale disciplinei publice, ale respectului fata de lege, stimuland temerea colectiva ca justitia nu este eficienta impotriva unor fapte deosebit de periculoase - generand astfel un sentiment acut de insecuritate", mai sustine judecatorul.

Chiar daca este vorba despre niste fapte din 2011-2012, nu se poate spune ca trecerea timpului "a diluat pericolul social generat". Asta ar insemna sa se ignore nu numai "caracterul evident clandestin" al unor astfel de actiuni, contextul, modalitatea si mai ales momentul in care s-a ajuns la devoalarea acestora, "dar si impactul mai mult decat actual si de rezonanta in societatea romaneasca", mai sustine magistratul.

Judecatorul adauga ca existenta unui alt dosar in care Mircea Basescu acuza de santaj familia lui Bercea Mondialu "nu este incompatibila cu actiunile presupus ilicite ale acestuia, fara a avea relevanta, sub acest aspect, momentul in care s-au facut respectivele demersuri si forma sub care s-au concretizat".

Inregistrarile fiului lui Bercea, admise ca probe legale

Pe de alta parte, judecatorul a decis ca inregistrarile facute publice de Antena3 in care apar Mircea Basescu si Marian Capatana, care au fost date procurorilor de familia lui Bercea Mondialu, sunt legale, chiar daca au fost contestate de cei doi inculpati, ele putand reprezenta mijloace de proba in dosar.

"Sustinerile apararii, in sensul inadvertentelor de natura a releva lipsa de autenticitate si caracterul posibil contrafacut al inregistrarilor, nu se bazeaza pe elemente faptice ori concrete care sa contureze o indoiala veridica asupra caracterului autentic sau complet al acestora. De altfel, pe parcursul cercetarilor in cauza se poate proceda la verificarea acestui caracter, in masura in care se va aprecia ca fiind utila, pertinenta si concludenta o proba stiintifica care sa aiba un asemenea obiectiv", mai scrie in documentul citat.

In plus, magistratul arata ca nu sunt sustinute declaratiile lui Marian Capatana, care sustine ca ar fi primit banii de la familia lui Bercea Mondialu sub forma de imprumut.

Judecatorul subliniaza ca nu exista niciun document care sa ateste inchierea unui contract de imprumut si nici martori care sa confirme acest lucru.

Un alt element care a determinat arestarea preventiva este maniera in care a fost abordata problema legata de sprijinul pe care Mircea Basescu urma sa il acorde familiei Anghel.

Acest lucru "nu lasa echivoc asupra naturii demersurilor pe care acesta sustinea ca le face, afirmatiile sale privitoare la pedepse si solutii procedurale fiind de natura a-l convinge pe cumparatorul de influenta de realitatea acestora", a mai scris judecatorul in motivare.

Mircea Basescu, arestat preventiv pentru 30 de zile (Video)

Mircea Basescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, in dosarul in care a fost acuzat de trafic de influenta de fiul lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondialu.

Mircea Basescu, fratele presedintelui, afla vineri daca ramane dupa gratii

Avocatul fratelui presedintelui a contestat decizia la Curtea de Apel, care va judeca vineri recursul lui Mircea Basescu, el putand fi transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava.

Mircea Basescu ar putea fi transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava

Acuzatii: Fratele presedintelui s-a folosit de numele lui Traian Basescu

Mircea Basescu s-ar fi folosit de calitatea de membru al familiei prezidentiale si de numele sefului statului pentru a obtine o solutie favorabila in cazul lui Bercea Mondialu, se arata in referatul procurorilor DNA privind solicitarea arestarii preventive.

Procurorii DNA sustin ca este clar din inregistrarile facute publice miercuri seara ca Mircea Basescu si Marian Capatana s-au folosit de numele presedintelui si ca fratele sefului statului a primit bani pentru a interveni la Traian Basescu.

Ponta discuta luni varianta unei actiuni parlamentare privind demisia lui Basescu (Video)

Procurorii au precizat, in ordonanta de retinere, ca "exista probe si indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila" ca Mircea Basescu, in perioada februarie 2011 - februarie 2012, a primit suma de 250.000 de euro de la un denuntator, prin intermediar.

In schimbul celor 250.000 de euro, Mircea Basescu a promis ca va interveni pe langa magistratii care se ocupa de cazul "tatalui denuntatorului", adica Bercea Mondialu, pentru "a obtine o hotarare favorabila, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate".

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...