De ce ramane in arest Mircea Basescu: Exista o stare de pericol social - motivarea instantei

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 13:50
16515 citiri
De ce ramane in arest Mircea Basescu: Exista o stare de pericol social - motivarea instantei

Instanta a publicat, miercuri, motivarea in cazul mentinerii in arest a fratelui presedintelui, Mircea Basescu, explicand ca lasarea sa in libertate ar perturba respectul fata de lege.

In motivarea instantei se arata ca presupusele fapte savarsite de inculpatii arestati in acest caz "pot provoca o puternica rezonanta in societate" si ca inca mai exista "pericolul social generat", transmite Realitatea TV.

"Lasarea in libertate a inculpatilor ar induce perturbari grave ale disciplinei publice, ale respectului fata de lege, stimuland temerea colectiva ca justitia nu este eficienta impotriva unor fapte deosebit de periculoase - generand astfel un sentiment acut de insecuritate", se mai arata in motivare.

Mircea Basescu ramane in arest

In plus, se precizeaza ca, desi "presupusa activitate infractionala s-a derulat in perioada 2011-2012, nu se poate sustine ca trecerea timpului a diluat pericolul social generat".

In cazul persoanelor implicate in acest caz, judecatorul arata ca s-a constatat "existenta unor mentalitati gresite, a unei perceptii eronate si periculoase asupra actului de justitie si organelor abilitate sa il aduca la indeplinire".

"Nu trebuie ignorat ca cei doi inculpati au inteles sa urmareasca obtinerea unor foloase substantiale de pe urma persoanelor interesate sa rezolve pe cai ilicite anumite probleme judiciare", se precizeaza in motivare.

Totodata, judecatorul arata din nou ca, in cazul inculpatilor in acest dosar, libertatea a devenit "o marfa ce se poate cumpara si vinde", asa cum se aratase in prima motivare, cea a arestarii preventive.

De asemenea, in opinia judecatorului, cel mai important aspect in motivarea arestarii il reprezinta "lezarea increderii in sistemul judiciar si in autoritatea judecatoreasca in conditiile in care, prin presupusele actiuni intreprinse, inculpatii au acreditat ideea ca justitia este la discretia influentelor lor, gata sa abdice de la atributele si increderea de care trebuie sa se bucure intr-o societatea democratica".

Mircea Basescu, arestat pentru ca voia sa vanda libertatea ca o marfa

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, pe 27 iunie, ca Mircea Basescu ramane in arest si va fi judecat pentru trafic de influenta in stare de arest preventiv. Decizia CAB este definitiva.

Fratele presedintelui a fost retinut, joi, 19 iunie, dupa mai multe ore de audieri in calitate de suspect, el fiind acuzat de familia lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, ca a luat sute de mii de euro pentru a interveni pe langa magistrati ca sa il scape de inchisoare, ceea ce nu s-a intamplat.

A doua zi, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva a lui Mircea Basescu si a complicelui sau, Marian Capatana, iar avocatii celor doi au contestat imediat decizia.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#motivare arestare Mircea Basescu, #Mircea Basescu ramanere arest, #Mircea Basescu pericol social , #arestat