Mircea Basescu si Marian Capatana, declaratii contradictorii: Ce a spus fratele presedintelui

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 22:21
4356 citiri
Mircea Basescu si Marian Capatana, declaratii contradictorii: Ce a spus fratele presedintelui
Foto: Ziua de Constanta

Mircea Basescu si Marian Capatana au dat, vineri, declaratii contradictorii la Tribunalul Constanta, la primul termen in dosarul in care sunt judecati pentru trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta, intr-un proces de peste cinci ore care a avut multe momente tensionate.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost adusi, vineri dimineata, la Tribunalul Constanta, primul sosind din arest de la Bucuresti, iar cel de-al doilea de la Penitenciarul Poarta Alba.

Dupa ce au fost instiintati asupra faptelor pentru care au fost trimisi in judecata, Marian Capatana a spus ca doreste recunoasterea faptelor pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsa, iar Mircea Basescu nu a preferat acest lucru, vrand sa dea o declaratie in fata instantei pentru a prezenta cum s-au petrecut faptele din punctul sau de vedere.

Instanta a hotarat ca ascultarea celor doi sa se faca separat.

Mai intai, Basescu a povestit despre relatia de afaceri pe care o avea de mai multi ani cu Marian Capatana, spunand ca pe familia lui Sandu Anghel a cunoscut-o prin intermediul acestuia si ca asa a fost convins de Bercea Mondial sa-i boteze o nepoata in februarie 2010.

Basescu a spus ca dupa acest botez a mai fost vizitat de cateva ori de familia Anghel. Relatia a decurs in acest mod pana in momentul cand a fost retinut Sandu Anghel pentru tentativa de omor in 2011, a povestit Mircea Basescu.

El sustine ca nu de putine ori s-a trezit cu reprezentanti ai familiei Anghel la poarta sa, in plina iarna, la 6.00 dimineata. Acestia i-au spus ca Sandu Anghel nu este vinovat si l-au rugat pe Mircea Basescu sa-i ajute. Fratele presedintelui a relatat ca le-a spus sa aiba incredere in justitie si a incercat sa-i incurajeze.

Totusi, a mai povestit Mircea Basescu, pentru ca dorintele reprezentantilor familiei Anghel ar fi putut lasa loc la interpretari, Basescu a trimis un mail pe data de 29 februarie 2011 catre procurorul general al Romaniei de la acea data, Laura Codruta Kovesi, in care informa despre comportamentul familiei Anghel si tot in perioada respectiva a avut o discutie si cu seful IPJ Constanta despre aceeasi problema, fara vreun rezultat.

El spune ca la urmatoarea vizita a familiei Anghel a spus rudelor lui Bercea Mondial sa tina legatura cu Marian Capatana si acesta sa-i transmita apoi problema lor, stiind ca partenerul sau de afaceri ar fi ruda cu acestia.

Basescu a mai spus ca, la inceputul lui 2011, Marian Capatana i-a propus sa preia impreuna societatea Aversa Bucuresti, aflata in insolventa din 2006, fapt refuzat de fratele presedintelui. Ulterior, Capatana a cumparat utilajele de la Aversa cu banii imprumutati de la familia Anghel.

"Din acel moment, vizitele reprezentantilor acestei familii la mine s-au intetit, mi se plangeau ca nu mai aveau bani si sa le dau eu sumele cu care il imprumutasera pe Capatana. Imi spuneau ca i-au dat banii pentru ca stiau ca el este omul meu de incredere. Spuneau de mai multe sume, 250.000 de euro, 600.000 de euro, un milion de euro si imi cereau sa vorbesc cu el, amenintand ca-l vor agresa daca nu le da banii", a spus Mircea Basescu.

El a mentionat ca apoi Capatana a recunoscut ca a luat de familia Anghel doua transe, una de 250.000 de euro si alta de 350.000 de euro, inapoind 300.000 de dolari si rugandu-l sa-l ajute cu restul sumei pana la 600.000 de euro. Basescu spune ca a refuzat si a discutat cu cei din familia Anghel sa mai astepte pana se termina licitatia la Aversa si Capatana va primi niste bani pe care ii va inapoi.

El a mai spus ca, dupa condamnarea definitiva a lui Sandu Anghel, fiul acestuia, Florin, il suna si ii vorbea urat cerandu-i diverse sume de bani, amenintand ca ar avea niste inregistrari si le va da televiziunilor.

Mircea Basescu a mai relatat ca, in toamna lui 2013, a avut o discutie cu fratele sau pe aceasta tema, iar Traian Basescu l-a indemnat sa anunte DNA-ul. Avocatul firmei lui Mircea Basescu a facut o sesizare la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, iar anchetatorii au filmat si inregistrat cele cinci-sase vizite pe care reprezentanti ai familiei Anghel le-au facut la Mircea Basescu. Pentru ca in niciuna dintre acestea nu a venit vorba despre bani si nu s-a confirmat santajul pe care Basescu il invoca, cazul a fost inchis.

Mircea Basescu a precizat ca familia Anghel a avut un comportament mai agresiv dupa ce l-a angajat ca avocat pe Pavel Abraham si acesta le-a promis un milion de euro daca aduc inregistrari compromitatoare cu fratele presedintelui si cu presedintele tarii. Mircea Basescu a relatat ca Florin Sandu, fiul lui Anghel Sandu, i-ar fi spus ca banii respectivi ar proveni de la Dan Voiculescu, el adaugand ca nu are dovezi in acest sens.

Capatana le-a spus judecatorilor care a fost rolul sau

Marian Capatana a revenit apoi in sala pentru a prezenta punctul sau de vedere asupra celor intamplate.

Capatana a spus instantei ca rolul sau in aceasta poveste a fost de intermediar intre Mircea Basescu si familia Anghel, fiind o victima colaterala a intelegerii dintre acestia. El a relatat ca in primavara lui 2011, a fost contactat de Florin Anghel, care i-a spus ca trebuie sa-i dea o suma de bani pentru Mircea Basescu.

Capatana spune ca a refuzat pana cand nu a primit confirmarea de la Basescu. Dupa cateva zile, familia Anghel a venit in biroul lui Mircea Basescu, unde se afla si Capatana, si a aratat ca are suma de 250.000 de euro, banii nefiind dati direct lui Mircea Basescu, reprezentatii familiei Anghel plecand cu Capatana intr-un apartament din Constanta, unde a avut loc tranzactia. Capatana spune ca apoi s-a intors la Mircea Basescu si i-a dat banii, primind 50.000 de euro din suma respectiva.

Capatana a adaugat ca Basescu a refuzat sa-i spuna pentru ce sunt banii respectivi, dar l-a avertizat pe fratele presedintelui ca cei din familia Anghel sunt oameni periculosi. Situatia s-a repetat peste cateva zile, potrivit lui Marian Capatana, suma primita atunci fiind de 350.000 de euro.

Apoi, Capatana i-a dat banii lui Mircea Basescu primind din nou 50.000 de euro. Cu aceasta ocazie, spune Capatana, a aflat ca fratele presedintelui i-a spus ca s-a inteles sa intervina pentru a fi data o solutie favorabila in dosarul lui Sandu Anghel in schimbul sumei de un milion de euro si ca mai trebuie sa primeasca insa 400.000 de euro.

Dupa condamnarea definitiva a lui Sandu Anghel din 2012, fiul sau, Florin, a mers la Mircea Basescu si a cerut sa-i fie inapoiati banii, fiind refuzat de Basescu, a povestit Capatana. El a spus ca, dupa indelungi rugaminti, Mircea Basescu a fost de acord sa le dea inapoi 300.000 de dolari, tranzactia efectuandu-se in biroul fratelui presedintelui.

Marian Capatana a mentionat insa ca in punga respectiva se aflau 280.000 de euro si atunci a decis si el sa le inapoieze suma de 100.000 de euro pe care o primise de la Mircea Basescu.

El sustine ca la un moment dat a simtit ca Mircea Basescu vrea sa-i arunce lui toata vina. In cele din urma, Mircea Basescu convenise sa inapoieze banii in trei transe: prima pe 29 mai, in valoare de 60.000 de euro, pe 11 iulie - 120.000 de euro si pe 1 septembrie 100.000 de euro, dar a facut flagrantul cu procurorii DNA, a precizat Capatana.

Capatana si-a iesit din fire la un moment dat, atunci cand una dintre avocatele sale a incercat sa-l determine sa-si scurteze discursul, si a inceput sa planga. El a acuzat-o apoi pe procuroarea DNA ca rade de el, fiind linistit de catre judecatoare.

Avocatii celor doi au cerut inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Procuroarea DNA a solicitat respingerea cererilor ca nefondate.

Instanta a amanat pronuntarea pentru data de 20 noiembrie. Urmatorul termen pe fond a fost stabilit pentru 5 decembrie.

Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este judecat, alaturi de Marian Capatana, in dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestati preventiv in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele presedintelui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Mircea Basescu proces Mondialu, #Mircea Basescu trafic influenta , #Bercea Mondialu