Ziare.com

Micea Basescu poate fi liberat conditionat. Cum au motivat judecatorii si de ce se opune DNA

Joi, 23 Februarie 2017, ora 15:29

   

Micea Basescu poate fi liberat conditionat. Cum au motivat judecatorii si de ce se opune DNA
Mircea Basescu a avut o conduita corespunzatoare pe perioada detentiei si a participat la activitati lucrative si educationale in penitenciar, el indeplinind, totodata, si numarul de zile necesar pentru a fi liberat conditionat, arata magistratii Judecatoriei Medgidia in motivarea deciziei de eliberare. O sentinta finala in acest caz urmeaza sa fie luata de Tribunalul Constanta, termenul de judecata nefiind inca stabilit.

Conform motivarii instantei privind decizia de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, Judecatoria Medgidia a apreciat ca, pentru a putea fi eliberat conditionat, acesta trebuia sa aiba, in total, 487 de zile de inchisoare, fie executate, fie castigate, el executand in total 639 de zile.

"Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, condamnatul trebuie sa execute in total 487 zile (castigate si executate efectiv) din care, in cazul in care munceste - 488 de zile (considerate ca executate pe baza muncii prestate) si zero zile efectiv executate. Condamnatul a executat efectiv 238 de zile de inchisoare, a fost folosit la munca, avand un castig de 30 de zile (ca urmare a muncii prestate), a executat arest preventiv 371 zile, executand in total 639 de zile (castigate si executate efectiv) ", se arata in motivare, instanta apreciind ca a fost executata fractia prevazuta de lege.

De asemenea, Judecatoria Medgidia a mai considerat ca Mircea Basescu nu este recidivist, iar pe timpul executarii pedepsei a avut o conduita corespunzatoare, fiind inclus "in programele obligatorii de adaptare la viata institutionalizata".

Totodata, in procesul verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Alba se noteaza ca Mircea Basescu nu a fost sanctionat, a fost recompensat o data si a continuat sa participe la activitati lucrative si educationale.

Comisia respectiva a propus in unanimitate eliberarea conditionata a lui Mircea Basescu, "avand in vedere ca a dat dovezi temeinice de indreptare si a fost recompensat".

DNA se opune

Procurorul DNA a solicitat in sedinta de judecata respingerea propunerii de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu, considerand ca acesta nu a dat suficiente dovezi de indreptare si ca scopul pedepsei nu a fost atins pana in acest moment.

Aparatorul lui Mircea Basescu a considerat ca trebuie admisa aceasta cerere, el facand referire si la afectiunile medicale ale acestuia, care dateaza anterior comiterii faptei, si la imposibilitatea Penitenciarului Poarta Alba de a administra tratamentul necesar, dar si la recomandarea medicului penitenciarului ca acesta sa fie testat si evaluat intr-un spital privat in mod corespunzator afectiunilor sale.

La randul sau, Mircea Basescu a spus in fata instantei ca a participat la toate activitatile din penitenciar, a ajutat un detinut surdo-mut arestat, precizand ca nu va mai face trafic de influenta.

"Condamnatul, avand ultimul cuvant arata ca in ultimele patru luni petrecute in penitenciar a continuat sa participe la toate activitatile - concursuri de sah, de table, de cultura generala, s-a ocupat de un surdo-mut arestat. De asemenea, invedereaza instantei ca s-a indreptat, ca nu o sa mai faca trafic de influenta, ca nu a furat bani de la stat, nu a furat de la rromi, asa cum arata concluziile Tribunalului si a Curtii de Apel, ca este pensionar si nu mai este frate de presedinte", se mai arata in documentul citat.

Judecatoria Medgidia a analizat toate aceste aspecte si a decis sa admita cererea de eliberare conditionata a lui Mircea Basescu.

Hotararea nu este insa definitiva si a fost atacata de catre procurorii DNA la Tribunalul Constanta. Instanta urmeaza sa stabileasca un termen de judecare a contestatiei.

Mircea Basescu a fost condamnat definitiv in iunie 2016, de Curtea de Apel Constanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel. Instanta a pastrat astfel decizia data initial de Tribunalul Constanta, in ianuarie 2016. In acelasi dosar, Marian Capatana a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenta.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1657 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mircea Basescu :)))) " ... a ajutat un detinut surdo-mut arestat,

precizand ca nu va mai face trafic de influenta."
Normal, asta nu o sa ciripeasca ca baragladinele celelalte. Pana apuca sa toarne surdo-mutul, se incheie procesul ;)))

Sper ca afara o sa-l astepte, cu felicitari, clanul indienilor din sfera familiala :))) Sa-i dea si nasu' ceva ... contondent :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor