Mircea Cartarescu a castigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatura pe 2018

Marti, 13 Februarie 2018, ora 23:34
7769 citiri
Mircea Cartarescu a castigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatura pe 2018
Foto: Facebook/Mircea Cartarescu

Scriitorul Mircea Cartarescu a castigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatura pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane.

Acordat de Academia Bavareza de Arte Frumoase si de orasul Lubeck, premiul va fi decernat scriitorului roman in cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Lubeck, pe 17 noiembrie 2018, potrivit unui anunt facut de editura Humanitas. Laudatio va fi sustinuta de scriitorul german Uwe Tellkamp.

"In ultimele patru decenii, Mircea Cartarescu a devenit cea mai importanta voce din literatura romana, la inceput prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile si eseurile sale. Cu 'Orbitor', aceasta fascinata trilogie polifonica, Mircea Cartarescu s-a inscris in literatura universala", a fost motivatia juriului.

Scriitorul Mircea Cartarescu spune ca a primit cu mare emotie vestea ca a castigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatura pe 2018.

"Tocmai am primit, cu mare emotie, vestea ca sunt castigatorul Premiului Thomas Mann pentru literatura in 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscator juriului, ca si Academiei Bavareze si orasului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu", a scris Mircea Cartarescu, marti seara, pe Facebook.

Mircea Cartarescu, nascut pe 1 iunie 1956, in Bucuresti, a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii romane a Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, poet, prozator, critic literar si publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN Romania si al Parlamentului Cultural European.

A semnat peste 25 de volume personale si este prezent in numeroase volume colective si antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte "Nostalgia", "Levantul", trilogia "Orbitor" si romanul "Solenoid".

Cartile sale au fost traduse, pana in prezent, in 24 de limbi. A primit numeroase premii literare romanesti si zece importante premii internationale, intre ele: premiul international pentru Literatura de la Vilenica (2011), premiul international pentru Literatura "Haus der Kulturen der Welt" (2012), premiul international pentru Literatura, la Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, in Elvetia (2013), marele premiu al Festivalului International de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul "Tormenta en un vaso", Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cartii pentru intelegere europeana al orasului Leipzig, in 2015, si premiul de stat al Austriei pentru literatura europeana, in 2015.

Dupa 1989, este activ in publicistica pe diferite teme de actualitate culturala si politica. I-au fost decernate, intre altele, Ordinul national "Serviciul credincios" in gradul de Comandor (2000), Ordinul "Meritul cultural" in gradul de Mare ofiter categoria A (2006), Medalia Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (2008), Medalia "Nihil Sine Deo" a Casei Regale romane (2016).

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Mircea Cartarescu premiu Thomas Mann, #Mircea Cartarescu premiu literatura , #carti