Mircea Cărtărescu a luat premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, la Guadalajara

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 22:49
3613 citiri
Mircea Cărtărescu a luat premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, la Guadalajara
Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură în Limbi Romanice 2022 FOTO Facebook/ Mircea Cartarescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, la Guadalajara, sâmbătă seară.

Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

„Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialităţile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulţi alţii”, a scris pe Facebook Mircea Cărtărescu, după ce a aflat că este câştigător.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) şi Premio Formentor de las Letras (2018). În 2021 a câştigat premiul Prozart în Macedonia de Nord.

Institutul Cultural Român şi Ambasada României în Statele Unite Mexicane sprijină participarea scriitoarei Ioana Ruxandra Gruia la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Literelor Europene, parte din programul celui mai important târg de carte din America Latină,.Târgul Internaţional de Carte de la Guadalajara.

La ediţia din acest an a Festivalului Literelor Europene, literatura din ţările membre ale Uniunii Europene va fi reprezentată de scriitorii Olga Grjasnowa (Germania), Clara Obligado (Spania), Mohamed Mbougar Sarr (Franţa), Krisztina Tóth (Ungaria), Nicola Lagioia (Italia), Manon Uphoff (Olanda), Paulo José Miranda (Portugalia) şi Ioana Gruia (România).

Festivalul Literelor Europene, la care au participat până acum peste o sută de autori, este organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Mexic, în colaborare cu ambasadele statelor sale membre şi Târgul de Carte de la Guadalajara. Ediţia din 2022 este susţinută de Goethe-Institut Mexic, Acción Cultural Española, Institutul Francez al Americii Latine, programul Săptămânilor Culturii Maghiare în Mexic, Institutul Italian de Cultură, Fundaţia Olandeză pentru Literatură, Institutul Camões pentru Limbă şi Cultură Portugheză şi Institutul Cultural Român.

La ediţia din 2023, Uniunea Europeană va avea statutul de invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara, unde România va participa cu o serie de evenimente culturale.

Ioana Gruia are o activitate literară prolifică recunoscută prin numeroase premii. Prestigiosul scriitor Fernando Iwasaki afirma: „În spaniolă avem onoarea de a avea o scriitoare ca românca Ioana Gruia, o poetă, prozatoare şi eseistă excepţională”. Ultima ei carte de poeme, „La luz que enciende el cuerpo” („Lumina care aprinde corpul”, premiul Hermanos Argensola, Visor, 2021), a fost desemnată de criticii prestigiosului supliment El Cultural drept una dintre cele mai bune cărţi de poezie în limba spaniolă publicate în 2021. Ca romancieră a publicat „El expediente Albertina” („Dosarul Albertina”), pentru care a primit premiul Tiflos, (Castalia/Edhasa, 2016) şi „La vendedora de tiempo” (Vânzătoarea de timp, Espuela de Plata, 2013), precum şi volumele de poeme „Carrusel” (premiul Emilio Alarcos, Visor, 2016) şi „El sol en la fruta” (premiul Andaluzia Tânără, Renacimiento, 2011). Volumul „Soarele în fruct” a fost publicat în română (Tracus Arte, 2015) şi franceză (L’Harmattan, 2014).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Mircea Cartarescu, #premiu, #guadalajara , #stiri Mircea Cartarescu