Cartarescu: Am fost eliminat din viata publica de la noi cu o brutalitate securistica

Marti, 18 Iunie 2013, ora 20:59
5041 citiri
Cartarescu: Am fost eliminat din viata publica de la noi cu o brutalitate securistica

Scriitorul Mircea Cartarescu marturiseste intr-un interviu ca se considera un "expatriat". "Am inteles, in fine, ca nu insemn nimic pentru nimeni in Romania de azi", spune scriitorul.

Remarcat in vara anului trecut ca un critic acid al reprezentantilor USL, sustinand la un moment dat ca ia in calcul posibilitatea de a parasi tara, Cartarescu se considera acum un "expatriat".

"Ma consider deja un expatriat. Am fost eliminat din viata publica de la noi cu o brutalitate securistica, si nu mi-a luat nimeni apararea. Cei din lumea culturala m-au tratat la fel.

Am inteles, in fine, ca nu insemn nimic pentru nimeni in Romania de azi. Nu mai am nicio legatura cu viata publica romaneasca si nici nu vreau sa mai am. Traiesc in coltul meu linistit, pentru prima data impacat cu mine insumi, relaxat, fara nimic de aratat in afara.

Imi ignor compatriotii la fel de mult cum ma ignora si ei pe mine. S-au rupt legaturile, nu mai am nimic sa le spun. Ca traiesc in Austria, in America sau in Romania e total indiferent pentru mine. Instrainarea e aceeasi", a declarat Mircea Cartarescu intr-un interviu acordat Revistei 22.

Cartarescu, in presa spaniola: Sa traiesti in Romania e ca si cum ai inota in acid sulfuric

Scriitorul mai spune ca in acest moment asista la o "implacabila destructurare a valorilor, a educatiei, a culturii, a artelor, la care asistam azi".

"Sunt nascut in 1956 si pot face azi un racursiu simplu al vietii mele. Anii '50 au fost mizerabili, anii '60, mizerabili, anii '70, mizerabili, anii '80, mizerabili, anii '90, asijderea, fiecare decada altfel mizerabila, caci istoria e mai mult decat inventiva in rele.

Imi spunea cineva: istoria e ca inelele copacului, o alternanta de cercuri luminoase si cercuri intunecate. Dac-ai avut nenorocul sa te nasti intr-unul intunecat, ai incurcat-o, acolo ramai, ca insecta in bobul de ambra. A fost mizerabila mea soarta si viata.

Abia de la jumatatea anilor 2000 am simtit ca lucrurile se schimba si ca soarele parca sta sa iasa din nor, dar tocmai atunci a inceput implacabila destructurare a valorilor, a educatiei, a culturii, a artelor, la care asistam azi.

Pentru ca nu criza economica si financiara e lucrul cel mai nelinistitor azi, ci criza morala si intelectuala a lumii in care traim", a mai spus Cartarescu.

Citeste si:
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Laura Vicol, propusă la șefia Comisei Juridice a Camerei Deputaților, va trebui să dea explicaţii publice cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Eu...