Cartarescu: Marga va pune ICR pe butuci

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 18:25
9427 citiri
Cartarescu: Marga va pune ICR pe butuci
Foto: Adevarul

Scriitorul Mircea Cartarescu se "declara surprins si ingrijorat" de numirea lui Andrei Marga la sefia Institutului Cultural Roman (ICR). El este convis ca Marga va pune ICR "pe butuci".

Mircea Cartarescu scrie ca il respecta pe Andrei Marga pentru ce a facut ca ministru al Educatiei in trecut, insa sentimentul a disparut in momentul in care l-a vazut membru in Guvernul Ponta.

"Marturisesc ca toata stima mea pentru acest om s-a dus de rapa cand l-am vazut ministru de Externe in cel mai mizerabil, mai dubios si mai nociv guvern pe care l-am avut dupa 1989, cand mi-am dat seama ca face parte din grupul de pucisti, ca le serveste interesele, ca participa disciplinat si plin de ravna la asaltul contra democratiei romanesti.

Am fost si eu, ca toata lumea, uluit de primele lui declaratii in aceasta calitate: laudarea lui Putin si reorientarea politicii noastre externe catre rasarit. Am ramas incremenit cand am aflat ca, impotriva legii, ministrul Marga a facilitat plecarea lui Victor Ponta la Bruxelles in locul presedintelui Basescu printr-o manevrare de hartii demna de un jucator de alba-neagra.

N-am mai stiut ce sa cred cand acelasi ministru de Externe a incercat sa justifice politica antieuropeana a guvernului sau si sa ascunda gunoiul intern de ochii Europei si Americii", scrie Cartarescu in Evenimentul Zilei.

"Nu stiu ce l-a determinat pe domnul Andrei Marga sa paraseasca rodnica sa cariera universitara, unde era stimat de colegi, ca sa se arunce, alaturi de niste briganzi politici, intr-o asemenea aventura care ne-a ruinat reputatia externa, ca sa nu mai vorbesc de economie si de credibilitatea politicienilor nostri. Tot ce pot sa spun e ca a facut-o lata, lata de tot, si ca, dupa destituire, un om de onoare n-ar mai fi scos vreodata capul in lume", continua Cartarescu.

Dupa acest portret devastator, scriitorul trage concluzia ca prezenta lui Andrei Marga in fruntea ICR nu va fi benefica pentru cultura romana.

Marga: ICR va promova doar autori consacrati

"Venirea sa la conducerea ICR, o institutie super-performanta sub fosta conducere, ar putea avea un impact negativ nu numai asupra imaginii culturii romanesti in strainatate, ci si in privinta imaginii generale a Romaniei. (...) Sunt multe sanse ca ea sa devina si mai nefrecventabila azi, cand politizarea sa urca pe noi culmi. Nici in privinta competentei propriu-zise a d-lui Marga in domeniu cultural nu-mi fac mari iluzii, mai ales secondat de un om lipsit de merite ca Horia Garbea.

Imi pare rau s-o spun, dar cred ca domnul Marga va pune aceasta institutie pe butuci", isi incheie Cartarescu articolul.

Marga a fost votat de Senat presedinte ICR, fara sa treaca de audieri (Video)

Plenul Senatului a aprobat marti, cu 50 de voturi "pentru", 26 de voturi "contra" si 5 abtineri, numirea in functia de presedinte al ICR a fostului ministru PNL Andrei Marga, candidat sustinut de USL.

Numirea lui Marga s-a facut fara audierea sa prealabila in comisiile senatoriale de resort. Reprezentantii PDL si ai UDMR au votat impotriva numirii lui Andrei Marga.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cartarescu Marga ICR, #Cartarescu guvern USL, #Cartarescu Horia Garbea , #stiri Mircea Cartarescu