Cartarescu nu mai vrea sa dam spaga: Suntem parte din sistemul coruptiei!

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 13:47
4533 citiri
Cartarescu nu mai vrea sa dam spaga: Suntem parte din sistemul coruptiei!
Foto: Facebook/Mircea Cartarescu

Scriitorul Mircea Cartarescu pledeaza pentru o revolutie interioara, in paralel cu cea care se desfasoara pe strazile oraselor Romaniei.

Cartarescu scrie pe Facebook ca unul dintre marile sloganuri ale acestui moment trebuie sa fie "Nu mai dati spaga!" si ca fiecare dintre noi trebuie sa inceapa sa traiasca pe baza principiilor pe care le solicita de la clasa politica.

"Vrem morala si legalitate in viata publica, respect pentru fiecare persoana, toleranta la diversitatea noastra, o viata decenta, un viitor pentru generatiile tinere. Vrem dreptate, rasplatirea valorii, sprijin pentru sanatate, educatie si cultura. Revolutia din acest moment e una impotriva coruptiei, blestemul comunitatii noastre. Dar nu prea ne amintim ca marea coruptie isi are radacinile in mica coruptie de zi cu zi", incepe scriitorul.

Acesta apreciaza ca "e bine ca dam de pamant cu clasa politica - aceleasi figuri grotesti de 25 de ani incoace, acelasi parlament de penali si semidocti, aceiasi primari venali. Dar nu poti cere o politica onesta atata vreme cat onestitatea e zilnic calcata-n picioare in Romania, nu doar de ei, ci si de noi. Sa nu uitam: mita, spaga, bacsisul, nepotismul, pilele sunt o realitate a vietii noastre cotidiene".

Cartarescu scrie ca perpetuam noi insine, "cei care ne socotim cinstiti si curati, cutumele astea care ne otravesc viata. Noi, cei care dam, suntem parte din sistemul coruptiei la fel ca si cei care iau. Unul dintre marile sloganuri, in acest moment, ar trebui sa fie 'Nu mai dati spaga!'. Nimanui, nici medicului, nici functionarului, nici oficialului, nimanui de la care asteptam sa-si faca treaba pentru care e platit".

Spaga e semn de primitivism si subdezvoltare, "la fel ca si sistemul meditatiilor din invatamantul public, efect pervers al conceptiei gresite despre educatie. Sunt bani pe care-i dam in afara sistemului legal, voind sa ne ajutam copiii. Dar astfel ii obisnuim cu ideea ca prin bani negri obtii orice, inclusiv cunoastere".

"Exemple sunt nenumarate. Ne revoltam pe buna dreptate in fata unei biserici opulente si arogante, care-a uitat ce e compasiunea fata de cei slabi si suferinzi, dar cata compasiune mai exista si-n noi? Cati facem opere caritabile? Vrem sa schimbam sistemul mafiotic in politica, dar nu vom face nimic cata vreme el este in noi. Nu se poate revolutie exterioara fara revolutie interioara", incheie acesta.

A.I.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cartarescu protest spaga, #Cartarescu revolutie , #stiri Mircea Cartarescu