Cartarescu, premiu prestigios la Targul de la Leipzig 2015

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 13:06
2542 citiri
Cartarescu, premiu prestigios la Targul de la Leipzig 2015
Foto: Wikipedia

Scriitorul Mircea Cartarescu va primi prestigiosul premiu pentru cea mai buna carte la Targul de la Leipzig 2015 (Leipziger Buchpreis zur Europaischen Verstandigung), pentru trilogia "Orbitor", informeaza editura Humanitas.

La cateva luni de la aparitia in limba germana a volumului "Orbitor. Aripa dreapta" ("Die Flugel"), in traducerea lui Ferdinand Leopold, Mircea Cartarescu primeste un nou premiu literar care confirma statutul de capodopera castigat de celebra sa trilogie "Orbitor", informeaza un comunicat.

Decernarea acestei distinctii literare se va face cu ocazia deschiderii Targului de carte de la Leipzig, Germania, pe 11 martie 2015, in Sala de Concerte a orasului, iar discursul de laudatio va fi sustinut de scriitorul german Uwe Tellkamp.

"In motivatia juriului se pune accent pe faptul ca titlul 'Orbitor' lasa deja sa se intrevada intreaga anvergura a acestei trilogii ce infatiseaza si circumscrie un intreg univers de forme. Este vorba despre un roman universal, ce face sa se nasca nenumarate lumi ale cunoasterii si rostirii si care debordeaza in metafizic, fantasmagoric si apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care sta intreaga trilogie, reprezinta insasi imaginea metamorfozei si a transfigurarii neintrerupte a lumii", se arata in comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cartarescu.

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit "generatia optzecista".

Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) si apoi unul in trei volume, "Orbitor" (1996 - 2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Volume de publicistica completeaza chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.

Leipziger Buchpreis zur Europaischen Verstandigung (premiul pentru carte de la Leipzig pentru armonie europeana) este decernat din 1994 si este o recunoastere a personalitatilor care prin cartile lor au avut o contributie importanta la intelegerea intre popoarele Europei. Printre castigatorii din anii precedenti se numara scriitorii Imre Kertesz, Claudio Magris, Peter Nadas, Slavenka Drakulic, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus, Ryszard Kapuscinski.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cartarescu premiu targ Leipzig, #Cartarescu premiu , #stiri Mircea Cartarescu