Cartarescu raspunde atacurilor de la TV: Nu ma deranjeaza injuriile, ci minciuna

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:17
3034 citiri
Cartarescu raspunde atacurilor de la TV: Nu ma deranjeaza injuriile, ci minciuna

Scriitorul Mircea Cartarescu vorbeste despre atacurile care i se aduc, in ultima vreme, la televiziunea lui Dan Voiculescu, mentionand ca nu il deranjeaza injuriile, ci minciuna.

"Pe mine nu ma deranjeaza injuriile, sunt obisnuit cu ele de 30 de ani. Am fost numit in o mie de feluri - nicio problema. Ma deranjeaza insa minciuna. Ma deranjeaza calomnia. Ma deranjeaza insinuarea. Ma deranjeaza scenariile paranoice. Eu sunt un om care doarme linistit, care n-are nimic de ascuns. Ma uimeste si ma sperie indarjirea - uneori apropiata de nebunie -, cu care se poarta acest razboi contra mea", sustine scriitorul intr-un interviu acordat Adevarul.

Cartarescu subliniaza ca "nu imi pasa de partide politice", mentionand ca "PDL este la fel de scufundat in mizerie morala ca toate celelalte".

"Nu ma identific cu ziarul pentru care scriu. Scriu acolo cat timp se mai poate scrie. Cand consider ca nu se mai poate, plec. Si, intr-adevar, nu din cauza 'Evenimentului', cu care am avut mereu relatii foarte bune, ci din cauza radicalizarii politice insuportabile, schizofrene a societatii romanesti, probabil ca voi pune si eu pana-n cui. Nu va fi infrangerea mea, cum nu a fost nici infrangerea celorlalti care-au facut asa, ci a lumii romanesti de azi, care va intra pe mainile pe care le merita", adauga scriitorul.

Cartarescu: Sa nu se astepte nimeni sa iau Nobelul, sunt cam tinerel

Acesta a fost intrebat si daca faptul ca in campania electorala din 2009, Traian Basescu spunea ca a citit "Levantul", i-a adus vreun beneficiu.

"Da, iata beneficiile: cu ocazia asta s-a gasit, in fine, mijlocul sa fiu distrus in efigie de cei care n-au putut s-o faca atacandu-mi cartile. Am fost pus la stalpul infamiei, de catre propriii mei colegi, ca "poet de curte", desi nu-l cunosc pe Basescu, pe care l-am vazut o singura data, si desi am amendat fiecare dintre greselile sale.

Mi-a adus dispretul si ura celor care nu mi-au citit articolele, dar au sarit la concluzii in privinta parerilor mele. Mi-a adus transformarea mea in tinta vie de catre oameni si reviste care poarta razboaie politice sau culturale cu care n-am nimic de-a face. Si multe alte 'beneficii', precum campania concertata de discreditare a mea ca scriitor si ca om la care asistam astazi", a mai declarat scriitorul.

Lauda lui Ponta, dovada de fairplay

In alta ordine de idei, Cartarescu spune ca a apreciat ca, doar cu o zi inainte de decernarea Nobelului pentru Literatura, Victor Ponta i-a dedicat o postare pe blogul personal.

"Da, mi s-a parut un gest normal si am si scris despre asta. Nu am apreciat acest gest ca venind de la Victor Ponta, ci de la prim-ministrul Romaniei, oricare ar fi fost el. Cand un cetatean al unui stat are sanse, chiar si modeste, de a lua un Nobel, e datoria reprezentantilor statului sa fie alaturi de el. Nu e greu de inteles de ce.

Chiar daca premiul e individual si n-are nimic de-a face cu nationalitatea scriitorului, el isi arunca totusi lumina asupra comunitatii. Romanii au nevoie de toate aceste premii, luate in ultimii ani de cineasti si scriitori, pentru cresterea stimei lor de sine, care e catastrofala. Din pacate, traim un fel de indobitocire generala in care nimic nu mai conteaza in afara de injurie", a explicat scriitorul.

Citeste si:
SONDAJ Personajul politic cel mai popular în România. Procentul obținut de PSD dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
SONDAJ Personajul politic cel mai popular în România. Procentul obținut de PSD dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Reprezentanții grupului de studii socio-comportamentale Avangarde au făcut publice rezultatele unui barometru al opiniei publice realizat în perioada 16-24 noiembrie, la comanda PSD. Potrivit...
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD şi UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se reunesc luni, 6 decembrie, la parlament, în prima şedinţă de la învestirea Guvernului Ciucă....