Cristian Mungiu si Mircea Cartarescu, castigatori ai Premiilor Nationale pentru Arta

Joi, 22 Mai 2008, ora 08:48
2150 citiri
Cristian Mungiu si Mircea Cartarescu, castigatori ai Premiilor Nationale pentru Arta

Premiile Nationale pentru Arta s-au decernat miercuri, iar aceasta prima editie va institui o traditie in Romania pentru ziua de 21 mai, informeaza Realitatea Tv.

Premiul pentru Arhitectura a fost castigat de Livia Caltia pentru lucrarea Ansamblul Parohial Ortodox "Sfantul Nicolae" din Campina, proiect recomandat de Uniunea Arhitectilor si de Ordinul Arhitectilor.

Geta Bratescu a fost premiata la categoria Arte vizuale, pentru expozitia "Resurse", la Muzeul National de Arta Contemporana.

Premiul pentru Cinematografie i-a revenit lui Cristian Mungiu, singurul cineast nominalizat, de altfel, de juriu.

Mircea Cartarescu a primit premiul pentru Literatura, pentru opera "Orbitor. Aripa dreapta".

La categoria cercetare in domeniul artelor a fost premiat Viorel Cosma, care semneaza lexiconul "Muzicieni din Romania", o lucrare de noua volume, realizata in 18 ani.

Compozitorul Cornel Taranu a fost premiat pentru opera "Oreste-Oedip", care a avut premiera in 2007 la Opera Romana din Cluj-Napoca.

La categoria Spectacol castigator a fost regizorul Alexandru Dabija, premiat pentru spectacolele "Ionescu - 5 piese scurte" (Teatrul Odeon), "Capra sau cine e Sylvia?" ( Teatrul ACT), "Nasul" (Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu), "OO!" (Teatrul Tineretului din Piatra Neamt), "Block Bach" (Teatrul Odeon) si "Pauza regelui" (spectacol radiofonic).

Mircea Cărtărescu, nominalizat la un prestigios premiu internațional
Mircea Cărtărescu, nominalizat la un prestigios premiu internațional
Scriitorul Mircea Cărtărescu a anunțat că a fost nominalizat pentru ”The International Dublin Literary Award” pentru romanul ”Solenoid”. "”Solenoid” se află pe lista scurtă a...
Comedia care, în weekend, a ridicat încasările din cinematografe
Comedia care, în weekend, a ridicat încasările din cinematografe
Filmul "Ghostbusters: Frozen Empire" a domnit în box office-ul nord-american de weekend şi a ajuns la limita superioară a aşteptărilor, scrie Variety. Cea mai recentă parte a seriei de...
#premiu, #Arta, #Cristian Mungiu, #cinema, #Mircea Cartarescu , #stiri Mircea Cartarescu
Comentarii