Mircea Cartarescu s-a razgandit: E minunat ca a castigat Bob Dylan Nobelul pentru Literatura!

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 11:30
10499 citiri
Mircea Cartarescu s-a razgandit: E minunat ca a castigat Bob Dylan Nobelul pentru Literatura!

Scriitorul Mircea Cartarescu si-a schimbat peste noapte opinia despre faptul ca Bob Dylan a castigat premiul Nobel pentru Literatura.

"Iata pozitia mea definitiva, dupa ce peste noapte (un sfetnic bun) am cantarit toate argumentele pro si contra: este minunat ca Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru literatura!

Literatura nu este o cetate cu ziduri rigide, ci un loc deschis, supus tuturor influentelor si schimbarilor, o oglinda a lumii asa cum e ea in fiecare moment.

Deschiderea literaturii spre zonele marginale, spre cultura pop, spre strada, spre altceva si altfel nu poate fi decat fericita.

In personalitatea lui Bob Dylan avem, iconic, acest melanj de traditie populara si traditie a modernitatii poetice, imbinare de Woody Guthrie si Dylan Thomas, posibila numai prin mijlocirea unui urias talent", a scris pe Facebook Mircea Cartarescu.

Aceasta este a treia postare a scriitorului legata de acest subiect. In primele doua pe care le-a sters, Cartarescu a criticat acordarea premiului lui Bob Dylan, precizand inclusiv ca ii este mila de "scriitorii adevarati".

"Mi-am sters prima postare, facuta la mare surpriza. Poate-o s-o sterg si pe-asta, ca nu mi-am revenit din soc si inca vorbesc aiurea... Nu cred ca Dylan avea nevoie de premiul asta; pana la urma, totusi, de ce nu?

Nimeni nu contesta ca e un mare poet si un geniu muzical (eu l-am si tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de mila de scriitorii adevarati, Adonis, Ngugi, DeLillo si alti 2-3 care aproape ca aveau premiul in buzunar! Cum naiba s-or simti acum?

Si-mi pare atat de rau pentru marii scriitori care imbatranesc la coada, maestrii si favoritii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashbery, Vila-Matas... Ne-a facut-o comitetul Nobel de data asta!", a sustinut joi Cartarescu.

Amintim ca scriitorul roman a tradus 100 de poeme ale lui Bob Dylan, in cartea "Suflare in vant", acesta realizand si prefata cartii respective.

Premiul Nobel i-a fost decernat joi lui Bob Dylan pentru "crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a muzicii americane".

Bob Dylan are 75 de ani si are numeroase distinctii de-a lungul vastei sale cariere, inclusiv 11 premii Grammy, un premiu Oscar si un Glob de Aur. A fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame, in anul 2000 a primit Polar Music Prize, iar in 2012 presedintele american Barack Obama i-a decernat Medalia Prezidentiala pentru Libertate (Presidential Medal of Freedom).

Revista Rolling Stone i-a acordat titlul de al doilea cel mai mare artist din toate timpurile, in anul 2004, primul fiind trupa Beatles.

F.N.

Citeste si:
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...