Despre Mircea Diaconu

Mircea Diaconu este actor si senator PNL in Parlamentul Romaniei.  Din aprilie 2012 este ministru al Cullturii, in guvernul condus de Victor Ponta.

Nascut pe 24 decembrie 1949, la Vladesti, in judetul Arges, Diaconu este casatorit cu actrita Diana Lupescu. Impreuna au doi copii:  Ana si Victor.

Mircea Diaconu a fost director al Teatrului „Nottara” din Bucuresti si a fost membru in Consiliul National al Audiovizualului pana in 2004. Dupa ce Mircea Diaconu si-a incheiat mandatul de la CNA a fost numit director la acest teatru.

Mircea Diaconu a fost primul actor din Romania care si-a dat demisia, devenind liber profesionist, imediat dupa Revolutie.

A jucat in peste 30 de filme si in sute de roluri in spectacole de teatru, pe scena, la radio si la televiziune.

Mircea Diaconu a fost ales senator in noiembrie 2008 intr-un colegiu uninominal din judetul Arges.

Studii

In 1971, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) „I.L. Caragiale” din Bucuresti

Debutul

Mircea Diaconu a debutat in 1970, la Teatrul Bulandra, in spectacolul ”Harfa de iarba”, de Truman Capote.

Debutul in cinematografie l-a avut un an mai tarziu, cand a inceput filmarile la „Nunta de piatra”, dupa Ion Agarbiceanu, in regia lui Dan Pita.

Activitate profesionala

Producator asociat la filmul lui Nae Caranfil „Restul e tacere”, care a avut premiera in 2008.

Din 2004 este directorul Teatrului Nottara din Bucuresti.

In perioada 1998-2004 a fost membru CNA din partea PD.

Din 1991 pana in 1998, a predat cursuri de actorie film, la IATC.

In perioada 1982-2004 a fost actor la Teatrul Nottara.

Din 1977, timp de un an, a fost asistent la Actorie, clasa Olga Tudorache, IATC, Bucuresti

Intre 1972 si 1982 a fost angajat la Teatrul Bulandra.

Intrarea in politica

Actorul Mircea Diaconu si-a anuntat, la Pitesti, la mijlocul lunii octombrie 2008, candidatura in colegiul Curtea de Arges - Campulung Muscel, din partea PNL, el spunand ca, de "spaima si de griji", nu a dormit cateva nopti de cand a primit aceasta propunere.

Si a motivat alegerea unui colegiu din nordul judetului Arges prin faptul ca este nascut in comuna Vladesti.

La lansarea candidaturii, Mircea Diaconu a precizat ca PNL este primul partid in care se inscrie, dupa experienta dinainte de 1989:

"Am fost membru PCR, am fost unul dintre cei mai tineri membri PCR, am fost facut cu sila in anul II de facultate, dupa note, iar in 1989 eram un foarte batran membru de partid. De atunci, PNL este primul partid in care ma inscriu.

Cel mai important pentru un actor este efortul pe care-l face de a se muta dintr-o cutie intr-alta, este vorba de perceptia publica a oamenilor, alegatorii stiu ca actorii sunt intr-o parte, politicienii intr-o parte, fotbalistii in alta parte, e foarte greu sa te muti dintr-o cutie in alta.

M-am tot intrebat ce e cu politica. De cateva nopti nu dorm, iar de cand am primit invitatia sa particip la alegeri, dupa prima noapte de discutii pe care am avut-o cu domnul Adrian Miutescu la Teatrul Nottara nu am dormit deloc de spaima, de griji", a declarat Diaconu.

El a spus ca politica trebuie luata in serios, iar el asta va face.

"Actoria este o meserie, chiar si politica este o meserie, iar daca o tratezi asa e foarte important. In clipa asta perceptia publica despre clasa politica este uneori amuzanta, uneori agresiva.

Cert este faptul ca e o zona compromisa, suficient de compromisa si pentru ca, de-a lungul anilor, au intrat in politica oameni care nu aveau nicio pregatire specifica si s-au comportat ca atare si atunci, vrei nu vrei, trebuie timp ca sa apara si oameni care iau in serios politica, de exemplu tineri care invata la Facultatea de Stiinte Politice", a afirmat actorul, care considera ca ar trebui citite si carti de politica pentru ca aceasta "profesie" sa poata fi practicata serios.

 Razboiul cu ANI

 In 2011, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibiliate a lui Mircea Diaconu in ceea ce priveste functia sa de director al "Teatrului Nottara" si functia de senator al Romaniei. in decembrie 2011, Diaconu a demisionat din functia de director al "Teatrului Nottara". Atunci cand a fost nominalizat pentru functia de ministru al Culturii, in mai 2012, dupa caderea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, Diaconu a intrat din nou in "tirul" presei, pentru relatia sa de incompatibilitate. Diaconu a anuntat ca isi retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilitatii sale intrucat a detinut, pe langa functia de parlamentar, si pe cea de manager de teatru, ceea ce inseamna ca actorul acceptat sa renunte la mandatul din Senat. Mircea Diaconu este urmarit penal pentru abuz in serviciu si conflict de interese. in calitate de senator si director al Teatrului Nottara, ar fi favorizat angajarea sotiei sale in functia de regizor.

Legatura cu Hamlet

Mircea Diaconu si-a incheiat discursul sustinut la preluarea mandatului de ministru al Culturii, de la Kelemen Hunor, cu una dintre cele mai celebre replici din dramaturgie: "Restul e tacere, sa imi citez un coleg pe nume Hamlet".

Turismul de stana

In ianuarie 2009, senatorul Mircea Diaconu a declarat ca intentioneaza sa initieze o lege pentru infiintarea si promovarea turismului de stana in Romania.

Potrivit lui Diaconu, activitatea ar aduce castiguri proprietarilor de stane, iar turistilor le-ar oferi prilejul vizitarii unor zone deosebite.

"Prima intalnire care ne intreseaza este cu proprietarii de stane din zona de nord a Argesului, in intentia de a-i convinge sa dezvolte anexa turistica a stanei la nivelul de confort al acesteia. Nu vad de ce nu i-as convinge, in conditiile in care la finalul acestei discutii ei isi vor face calcule si vor iesi pe plus. Este primul proiect pe care il doresc si trebuie inceput inainte de sezon pentru ca la momentul oportun sa avem documentatia necesara", a declarat actorul Mircea Diaconu.

El a apreciat ca turismul de stana ar avea multi doritori, in conditiile in care "acolo, printre oi, turistii vor fi intampinati cu lapte si jintita si mamaliga, iar casutele de lemn situate in padure sau pe munte ii vor astepta". 

Diavolul din pasaport

In februarie 2009, pasapoartele biometrice au incins spiritele in Senat. Unii parlamentari sustineau scoaterea seriei cu temuta cifra "666", iar altii au incercat sa ii convinga ca intreaga dezbatere este ridicola.

Liberalul Mircea Diaconu a intervenit la dezbaterile din plen ca voce a ratiunii, aratand ca numarul lui de telefon de acum 20 de ani continea si cifrele 666, fara ca acest lucru sa il afecteze si ca i se pare ridicola discutia in jurul acestor superstitii.

Viata personala

Mircea Diaconu este casatorit cu actrita Diana Lupescu si este tatal a doi copii: Ana si Victor.

Fiica, Ana, a absolvit Stiintele Politice si Comunicarea si apoi a lucrat in televiziune. In vara lui 2008, s-a casatorit cu fotbalistul Marius Nae, de la Farul Constanta.

Teatru

Ghetou de Joshua Sobol, regia: Victor Ioan Frunza - TNB

Intr-o dimineata de Mihai Ispirescu, regia: Dan Micu (1988) - Notarra

Burghezul gentilom dupa Moliere, regia: Alexandru Dabija (1986) - Notarra

Ultimul bal dupa Liviu Rebreanu, regia: Dan Micu (1984) - Notarra

Padurea de Ostrovski, regia: Constantin Marinescu (1983) - Notarra

Cum va place de Shakespeare, regia: Lucian Pintilie (1982) - Notarra

Furtuna de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1978) - Bulandra

Raceala de Marin Sorescu, regia: Dan Micu (1977) - Bulandra

A douasprezecea noapte de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1973) - Bulandra

Revizorul de Gogol, regia: Lucian Pintilie (1972) - Bulandra

Filmografie

Tache (2008)

Ticalosii (2007)

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006)

Legaturi bolnavicioase (2006)

Aventurile unei zile (2004)

Filantropica (2002)

Corul pompierilor (2000)

Fata in fata (1999)

Danila Prepeleac (1996)

Asfalt Tango (1993)

Campioana (1990)

Intamplari cu Alexandra (1989)

Secretul armei secrete (1988)

O vara cu Mara (1988)

Zambet de soare (1987)

Casatorie cu repetitie (1985)

Promisiuni (1985)

Horea (1984)

Lumina la etajul 10 (1984)

Amurgul fantanilor (1983)

Caruta cu mere (1983)

Asteptand un tren (1982)

Buletin de Bucuresti (1982)

Calculatorul marturiseste (1982)

Secvente (1982)

Sfarsitul noptii (1982)

De ce trag clopotele, Mitica? (1981)

Pruncul, petrolul si Ardelenii (1981)

Semnul sarpelui (1981)

Casa dintre campuri (1980)

Artista, dolarii si Ardelenii (1979)

Audienta (1979)

Bietul Ioanide (1979)

Inainte de tacere (1979)

Vacanta tragica (1979)

Actiunea Autobuzul (1978)

Din nou impreuna (1978)

Profetul, aurul si Ardelenii (1978)

Impuscaturi sub clar de luna (1977)

Cuibul salamandrelor (1976)

Mere rosii (1976)

Filip cel Bun (1975)

Actorul si salbaticii (1974)

Capcana (1974)

Explozia (1973)

Adio, draga Nela! (1972)

Metamorfoze (1972) (TV)

Nunta de piatra (1972)

Activitate literara

A publicat: in 1985 Scaunul de panza al actorului, volum de eseuri.

In 1980, La noi cand vine iarna, volum tradus in germana si rusa;

In 1977: Sugubina, (debut), volum premiat de Uniunea Scriitorilor.

 „Era prin 77, cand descoperisem bucuria de a scrie cuvinte si chiar asta faceam. Si, poate, si longevitatea mea actoriceasca se datoreaza tot acestei bucurii: de a scrie”, spunea Mircea Diaconu, pentru Formula AS.

Link-uri utile:

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

Data nasterii: 24 decembrie1949

Cariera:  Actor, profesor de actorie, director de teatru

Evenimente importante:  ales senator in 2008, ministru al Culturii in 2012

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mircea Diaconu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Ce cred cititorii despre Mircea Diaconu

culitza
Rank user: x5
21.02.2012culitza
d Diaconu,
cum ar fi sa puneti la teatru un afis: "suntem in greva" ???
culitza
Rank user: x5
21.02.2012culitza
d Diaconu,
noi am crezut ca acolo munciti nu ca faceti donatii, asta-i altceva nu?
Citeste toate parerile