Cui foloseste Mircea Diaconu si cate dintre voturile care i se atribuie ii si raman

Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 18:44
32520 citiri
Cui foloseste Mircea Diaconu si cate dintre voturile care i se atribuie ii si raman
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Ascensiunea lui Mircea Diaconu pe pozitia a doua in sondajul IMAS care masoara sansele prezidentiabililor pare surprinzatoare, mai ales ca s-a produs in tacere, fara ca "omul" abandonat de formatiunile care si-au asumat canidatura lui sa fi facut vreo mare isprava. Tocmai de aceea.

Pentru a doua masuratoare la rand, Mircea Diaconu este cel care se califica pentru a-l contracandida pe Klaus Iohannis in turul al doilea de scrutin. Sigur, distanta dintre el si urmatorii - Viorica Dancila si Dan Barna - ar putea fi surmontabila intr-o saptamana de campanie in care teme majore nu mai pot fi impuse, dar greseli si deconspirari decisive inca se pot face.

Iata-ne, asadar, in ultima saptamana de campanie inaintea scrutinului pentru Cotroceni in fata posibilitatii de a trebui ca, in turul decisiv, sa alegem intre Klaus Iohannis si omul care nu a candidat nici macar pentru a ajunge in finala, iar presedinte nici atat, dupa cum el insusi spune.

Este pozitionarea lui Mircea Diaconu pe locul al doilea una reala sau e mai degraba un fel de efect al spiralei tacerii? Daca e asa, atunci ai cui sunt votantii care in sondaj si-au declarat sustinerea pentru acesta?

Pe scurt, teoria aceasta a spiralei tacerii, formulata de Elisabeth Noelle-Neumann, spune ca atunci cand oamenii simt ca opinia lor nu este conforma celei majoritar dezirabile social, ei fie vor asuma public o opinie pe care nu o vor alege in final, fie se vor eschiva de la un raspuns.

Acestea fiind premisele, putem presupune ca o parte din voturile puse in sertarul lui Diaconu provin de la Viorica Dancila, candidatul pe care PSD il propune electoratului sau dur. Acest electorat se va convinge pe el insusi ca votul e pentru PSD, nu pentru Dancila, dar va adopta un comportament de tip minoritar si, pentru a evita orice presiune si mai ales blam public, isi va trece votul fie sub tacere, fie il va atribui candidatului cel mai putin periculos pentru partid.

Si ce alt candidat mai potrivit decat Mircea Diaconu, cel care nu a facut si spus nimic memorabil in campanie si pe care, intentionat sau nu, Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu l-au uitat?

In aceasta interpretare, Mircea Diaconu foloseste PSD-ului, care isi poate impinge candidatul in turul al doilea si capata astfel o baza pentru locale si legislative, fara ca pesedistii sa fie nevoiti sa o legitimeze pe Viorica Dancila.

Nici Marian Vanghelie nu s-ar pune pe afis, langa Viorica Dancila, asa cum a facut-o odinioara cu Ecaterina Andronescu.

Strategia aceasta a PSD de a catara o spirala a tacerii pe spatele omului a fost data cumva in vileag de Gabriela Firea, care a admis, duminica seara, la o emisiune de televiziune, ca electoratul PSD nu il va vota pe Diaconu, care, sigur, ramane simpatic, dar nu are anvergura unui presedinte. In acest context, anvergura inseamna si vehicul politic, adica partid.

Iar Gabrielei Firea i-ar conveni foarte bine ca Dancila sa fie primul candidat PSD care rateaza intrarea in turul al doilea de scrutin.

Retrogradarea lui Mircea Diaconu nu tine, asadar, de ce vor face PSD si Viorica Dancila in aceste zile de campanie, ci de ce cum vor reusi ceilalti candidati sa izoleze toate candidaturile puse in slujba PSD.

USR PLUS pare a fi inteles acest lucru pe jumatate, strategia este aceea de a convinge electoratul sa nu dea nicio sansa PSD de a intra in finala. Acest mesaj dus pana la jumatate ar putea sa aiba insa un efect pervers: "Turul doi fara PSD" poate atat sa accentueze spirala tacerii, prin presiunea sociala de a elimina PSD din prim-planul politicii, cat si sa il impinga si mai sus pe Mircea Diaconu, chiar fara voia lui si a celor doua partide care si l-au asumat la inceputul campaniei.

Iar o calificare reala a lui Mircea Diaconu in turul al doilea, cu PSD in cautare de culoar si celelalte formatiuni struto-camilesti mirosind puterea, ar putea zdruncina din temelii tot ce au construit atat PNL, cat si USR PLUS pentru alegerile cu miza mare, localele si legislativele.

Lasandu-l in pace in registrul mic, acolo unde mixeaza roluri familiare si se prezinta drept vocea celor fara de putere, Mircea Diaconu ar putea fi chiar o achizitie mai perfida chiar decat Viorica Dancila, chiar si pentru Klaus Iohannis, variabila fixa a primului tur de scrutin si cel care a tinut campania intr-un registru derizoriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#prezidentiale Cotroceni Dancila PSD Diaconu Barna , #candidat prezidentiale