Mircea Diaconu explica de ce vrea sa fie presedinte si spune ca seful statului trebuie distrus ca notiune si ca practica

Luni, 26 August 2019, ora 22:36
11771 citiri
Mircea Diaconu explica de ce vrea sa fie presedinte si spune ca seful statului trebuie distrus ca notiune si ca practica
Foto: captura tv

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu spune ca el a cerut sprijinul PRO Romania si ALDE si nu a primit propunerea de a candida independent la alegerile prezidentiale din partea celor doua formatiuni, afirmand ca cele doua partide "nu castiga nimic" sustinandu-l.

Mircea Diaconu a dezvaluit, luni seara, la Digi 24, ca in ultimele zile a luat decizia de a candida, dupa ce a constatat ca niciunul dintre cei care si-au anuntat candidatura nu corespunde, in opinia sa, profilului de presedinte.

"La mine, toata viata a fost asa: am mers intr-un fel si intr-o buna zi am avut o revelatie... am schimbat totalmente tot in clipa aceea. (...) Cred ca de doua, trei zile m-am enervat un pic pentru ca toata lumea si-a pus deja chipul preferat din optiunile posibile si nu e bine. Zic ca nu sunt potriviti pentru ca aceasta functie", a spus Mircea Diaconu.

Acesta a acuzat ca "mizeria" creste "ca o buruiana".

"In tot intervalul asta de 30 de ani, toti presedintii si-au strans de gat primii ministri. (...) Cand un presedinte spune: vreau guvernul meu, te cutremuri", a spus Mircea Diaconu.

El a acuzat ca presedintii "participa efectiv la jocul politic", sustinand ca se implica in schimbarea majoritatilor politice, si nu isi asuma rolul de mediator.

"Din start, un presedinte nu trebuie sa fie nici de stanga, nici de dreapta. El nu trebuie sa aiba doctrina", a spus Diaconu.

"Sunt singurul independent cu state. Din 2014 am candidat independent, in Parlamentul European am activat ca independent. Acum e acelasi lucru. Statutul meu de independent insemna ca nu-mi dicteaza nimeni nimic", a spus Diaconu, aratand ca sustinerea din partea ALDE si a Pro Romania va fi "de tip logistic".

Acesta a spus ca niciuna dintre cele doua formatiuni politice nu a venit sa-i ofere sustinerea inainte ca el sa ceara public sustinere privind candidatura.

"E un sprijin logistic si cu reprezentanti in sectiile de votare", a spus Diaconu.

Acesta a sustinut, intrebat ce castiga cele doua partide sustinandu-l, ca PRO Romania si ALDE nu vor castiga "nimic".

"Nu are treaba cu jocul politic. Conditiile mele sunt astea, eu asa lucrez. Eu, Diaconu, sunt singurul care sunt in discutie. O sa fie sprijin din multe parti, cred ca or sa fie si centrale sindicale si foarte multe ONG-uri", a spus Mircea Diaconu.

Presedintele trebuie scos din Cotroceni

Potrivit acestuia, "presedintele trebuie scos din Cotroceni. Seful statului trebuie distrus ca notiune si ca practica".

Mircea Diaconu a mai sustinut ca Constitutia "a fost violata de dimineata pana seara" de catre ultimii doi presedinti.

In ce priveste justitia, fostul europarlamentar spune ca Romania trebuie lasata "sa-si gaseasca singura calea", iar presedintele statului ar trebui sa se pronunte abia dupa ce se se pronunta celelalte institutii implicate.

"Lasati Romania sa-si gaseasca singura calea! Un presedinte nu are treburi de tipul asta (legat de justitie - n.r.) El nu trebuie sa o faca in niciun caz inainte ca institutiile, mecanismele constituite in piramida statala, nu se pronunta. Se pronunta ele toate, isi cauta calea, variantele, dupa care se pronunta presedintele", a spus Diaconu.

Intrebat care este opinia sa in legatura cu modificarile aduse legilor justitiei, fostul europarlamentar a evitat sa raspunda transant.

El a precizat ca justitia trebuie sa fie "functionala, un pic mai grabita si credibila".

Totodata, intrebat cu privire la numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de sef al Parchetului European, Mircea Diaconu a spus ca presedintele Romaniei nu are nicio implicare, ca nu ar face "eforturi titanice", dar s-ar bucura "sa fie cineva din Romania".

"E treaba dansei, e jocul dansei, iar in partea cealalta are institutiile europene unde un presedinte nu poate dicta. (...) Ma puneti intr-o situatie... Ma rog, nu sunt presedinte. Daca as fi presedinte si as fi intrebat, pentru ca nu o sa fie intrebat presedintele Romaniei pe acest subiect. (...) Acest organism in care este inclusa sau probabil ca o sa fie doamna Kovesi nu e de nivelul celor negociate in Consiliu. Nu e treaba unui presedinte, dar daca eu as fi, m-as bucura, nu as face eforturi titanice pentru ca nu mi se pare onest, m-as bucura sa fie cineva din Romania", a spus Diaconu.

Citeste si Mircea Diaconu vrea sa candideze la prezidentiale: E vorba de radacini, trebuie sa crestem. Eu nu bat la usa nimanui!

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Mircea Diaconu candidat presedintie , #candidat prezidentiale