Cazul Mircea Diaconu, un precedent important pentru Romania

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 15:17
9018 citiri
Cazul Mircea Diaconu, un precedent important pentru Romania

Candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare inregistreaza o premiera pentru Romania, iar modul in care aceasta problema va fi solutionata va stabili un precedent extrem de important, atat pentru politicieni, cat si pentru intreaga societate.

Mai multe institutii ale statului (ANI, Inalta Curte, BEC, Tribunalul Bucuresti) sunt implicate in rezolvarea acestei situatii. Un parlamentar declarat incompatibil de Inalta Curte, definitiv si irevocabil, poate sau nu candida la alegerile europarlamentare in timpul celor trei ani in care a primit interdictie de a ocupa o functie publica?

Cazul este binecunoscut, dar punand cap la cap anumite decizii observam ca opiniile raman impartite, verdictul final urmand sa fie dat de magistrati de la Curtea de Apel Bucuresti.

O demisie din Senat la presiunea Uniunii Europene

In vara lui 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv si irevocabil, ca senatorul PNL Mircea Diaconu s-a aflat in stare de incompatibilitate, el fiind si director al unui teatru de stat, Teatrul Nottara. Cu o intarziere de multe luni si la insistentele ANI, care au generat si o presiune a Bruxelles-ului, Mircea Diaconu a demisionat din Senat, permitand astfel punerea in aplicare a deciziei instantei supreme.

Decizia Inaltei Curti a contat inclusiv in momentul in care USL a stabilit listele de candidati pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, dupa cum a dezvaluit presedintele PNL, Crin Antonescu. Desi apreciat si de PNL, si de PSD, Mircea Diaconu nu a mai fost sustinut pentru un nou mandat de deputat sau senator.

La inceputul acestui an, PNL a intentionat sa il propuna ca si candidat pentru Parlamentul European, dar de teama ca vor exista contestatii cu privire la candidatura acestuia si PNL ar putea avea probleme de reprezentare in sectiile de votare, Crin Antonescu a anuntat ca Mircea Diaconu a fost scos de pe listele partidului pentru alegerile din 25 mai.

Imediat, actorul a demisionat din PNL si a anuntat ca va candida ca independent, decizie pentru care a fost felicitat chiar de premierul Victor Ponta, care i-a urat succes in alegeri. De asemenea, postul de televiziune Antena 3 a inceput o campanie de sustinere a lui Mircea Diaconu, indemnand public alegatorii sa se implice pentru ca el sa poata strange cele 100.000 de semnaturi necesare pentru a putea candida.

In tot acest timp, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a transmis comunicate publice in care a reamintit decizia Inaltei Curti, sustinand constant ca o eventuala candidatura a lui Diaconu ar insemna nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti.

ANI cere BEC sa nu permita inscrierea lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare

O contestatie pripita

In acest context, doua persoane particulare, Mircea Nicolae Zambra Iosipescu si sotia sa, Mihaela Zambra Iosipescu, au formulat doua contestatii la BEC impotriva candidaturii lui Mircea Diaconu, cea de a doua in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, SC Veda Consulting Systems Protocol SRL.

In sedinta de luni, 31 martie, BEC a decis sa trimita cele doua contestatii la Tribunalul Bucuresti (TB), apreciind ca nu sunt de competenta sa, a anuntat Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al BEC.

In data de 1 aprilie, Sectia a V-a civila a Tribunalului Bucuresti a inregistrat cererea depusa de Nicolae Iosipescu Zambra si in aceeasi zi, la ora 13:30, a decis respingerea ei, apreciind ca este inadmisibila.

"Tribunalul apreciaza, insa, ca paratul Mircea Diaconu, nu a fost decazut, in conditiile legii, din dreptul de a fi ales, sau de a exercita o functie sau o demnitate publica, iar mentinerea Raportului de evaluare intocmit de ANI prin hotararea judecatoreasca de confirmare a existentei starii de incompatibilitate nu poate fi interpretata 'de plano', ca o decadere din dreptul de a fi ales, in conditiile in care instantele au mentionat expres, ca paratul Mircea Diaconu nu are nicio culpa privind mentinerea starii de incompatibilitate", se arata in Motivarea judecatorului Stancu Vacarus, decizia putand fi atacata cu apel in 24 de ore.

Insa, abia in data de 2 aprilie, Biroul Electoral Central a anuntat lista candidatilor la europarlamentare. BEC a decis, cu o larga majoritate, respingerea candidaturii lui Mircea Diaconu si a altora. Motivarea deciziilor de respingere urmeaza sa fie date publicitatii vineri, a anuntat purtatorul de cuvant, Marian Muhulet. Si acestea pot fi contestate, ele urmand sa fie judecate la Curtea de Apel Bucuresti in regim de urgenta.

Mircea Diaconu NU poate candida la europarlamentare, a decis BEC

A doua sentinta data de Tribunalul Bucuresti

In data de 3 aprilie, a fost anuntata si decizia instantei in cazul celei de a doua contestatii depuse impotriva candidaturii lui Mircea Diaconu. Aceasta s-a judecat la Tribunalul Bucuresti, sectia a V-a civila, judecatorii respingand contestatia ca inadmisibila.

" (...) Admiterea sau respingerea candidaturilor de catre Biroul Electoral Central se face prin decizie in termen de 10 zile de la inregistrarea acestora, potrivit art. 19 alin.2 din Legea nr. 33/2007. Prin urmare, vazand ca, in speta, contestatia formulata de petenta nu a fost indreptata impotriva deciziei de respingere a candidaturii intimatului Diaconu Mircea, adoptata de Biroul Electoral Central in sedinta din data de 02.02.2104, conform comunicatului depus la dosar, tribunalul apreciaza contestatia ca inadmisibila, motiv pentru care va fi respinsa in consecinta", se arata in sentinta civila nr. 7/AE.

De asemenea, judecatorul a subliniat ca "evidenta" lipsa calitatii procesuale a petentei, avand in vedere ca societatile comerciale nu sunt incluse in categoria persoanelor care pot formula contestatii, potrivit legii.

Si aceasta hotarare, pronuntata joi, 3 aprilie, la ora 15:30, a putut fi atacata cu apel in termen de 24 de ore, la Tribunaul Bucuresti.

Cine are dreptate?

Curtea de Apel Bucuresti este cea care va decide care dintre apeluri vor fi admise si care respinse, precum si daca Mircea Diaconu poate candida sau nu la alegerile din 25 mai.

Unul dintre marile semne de intrebare care se ridica in acest caz este legat de prima sentinta data de Tribunalul Bucuresti in data de 1 aprilie, inainte ca Biroul Electoral Central sa decida daca admite sau nu candidatura actorului.

Conform calendarului stabilit de Guvern, admiterea sau respingerea candidaturilor de catre BEC se poate face pana in data de 5 aprilie, urmand ca formularea de contestatii sa se poata face pana la data de 10 aprilie. Candidaturile raman definitive cel mai tarziu in 16 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mircea Diaconu candidat europarlamentare, #Diaconu europarlamentare , #demisie