Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu, discutata in Senat

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:06
2517 citiri
Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu, discutata in Senat

Comisia juridica a Senatului discuta, luni, situatia senatorului liberal Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil de catre Agentia National de Integritate.

Fostul ministru al Culturii, care se afla in conflict de interese, potrivit hotararii ANI, ar putea sa-si piarda mandatul de parlamentar si sa nu mai poata fi numit intr-o functie publica timp de trei ani, potrivit legii.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, pe 27 ianuarie 2011, starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, intrucat, "incepand cu data de 19.12.2008, a exercitat simultan demnitatea publica de senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de director-manager in cadrul Teatrului 'C.I. Nottara'".

Curtea de Apel Bucuresti a respins, la data de 16 septembrie 2011, ca nefondata, plangerea formulata de catre Diaconu impotriva raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de catre ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 19 iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate intre anii 2008 si 2011 cand a fost si senator si director al Teatrului Nottara, dand astfel dreptate ANI, care daduse o decizie similara pe care Diaconu a atacat-o in justitie.

Cinci infractiuni de conflict de interese

Procurorii au constatat cinci infractiuni de conflict de interes, comise de actor in calitate de director de teatru pentru a-si favoriza sotia, Diana Lupescu, actrita, regizoare si scenografa a aceluiasi teatru din Bucuresti.

Prin urmare, Mircea Diaconu si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii, in seara aceleiasi zile, fiind inlocuit cu un alt senator PNL, Puiu Hasotti. "Ma retrag din Guvern, nu sunt dat afara de nimeni", a spus atunci vicepresedintele liberal, adaugand ca nu exista "nicio hartie emisa de ANI privind interdictia de a ocupa o functie publica timp de trei ani, exista un singur raport care ma gaseste incompatibil, pe care l-am contestat".

Mircea Diaconu, despre incompatibilitate: Nu e vina mea, e greseala Senatului

Senatorul PNL a comentat situatia de incompatibilitate in care se afla, precizand ca nu este vina sa, ci este vorba despre o greseala a Senatului.

"In singura hotarare judecatoreasca pe care eu o am de la Curtea de Apel si la care si cealalta sigur o sa ma trimita - pentru ca nu emite alta, ci pur si simplu ma trimite la cea care exista -, acolo scrie foarte clar ca sunt nesanctionabil. Si sunt de buna credinta si nu e vina mea, ci e greseala Senatului si nu a mea.

Deci nu pot fi facut vinovat sau sanctionat pentru o vina a altcuiva - asa scrie acolo punctual. Deci, in mod normal, trebuie sa ma duc inapoi la colegiul meu. Si chiar daca as fi sanctionabil, aceea ar fi pierderea mandatului acesta, din care mai sunt trei luni", a precizat Mircea Diaconu, miercuri, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciu (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apăarute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#incompatibilitate Mircea Diaconu, #Mircea Diaconu demisie Senat, #Mircea Diaconu incompatibil ANI, #Mircea Diaconu conflict de interese , #demisie