Mircea Diaconu, un figurant in marele razboi impotriva justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 22 Martie 2014, ora 18:34
7843 citiri
Mircea Diaconu, un figurant in marele razboi impotriva justitiei (Opinii)

Candidatura lui Mircea Diaconu ca independent pentru Parlamentul European a inceput ca o gluma, dar cred ca ea a capatat pe parcurs o conotatie cu mult mai importanta decat rabufnirea de copil imbufnat a unui om care pare sa-si fi pierdut, cel putin temporar, busola si simtul ridicolului. Ea devine o forma de razboi simbolic dintre justitie si antijustitie.

Nu am nimic cu dl. Diaconu si cu rolul de om politic al domniei sale. Este probabil cea mai slaba dintre prestatiile actoricesti ale domniei sale. Dar fiecare om are dreptul sa se faca de ras dupa cum doreste si cat doreste.

Dupa cum pot admite ca dl. Diaconu a luat o teapa de la colegii senatori din Comisia juridica, atunci cand i-au dat asigurari scrise ca nu s-ar afla in incompatibilitate fiind si director de teatru. Din acest punct de vedere pot sa-l si compatimesc, ca pe un om care a cerut un sfat esential in locul nepotrivit.

Dar situatia de fapt este cea care este si legea e lege. Dl. Diaconu a fost declarat incompatibil printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si in virtutea ei nu mai poate ocupa nicio demnitate publica, inclusiv in PE, pana in 2015. Ca n-a stiut, ca n-a inteles, ca a fost gresit informat nu conteaza.

Un om demn ar fi acceptat situatia strangand din dinti. Un om responsabil, un politician onest ar fi inteles ca dincolo de situatia personala a domniei sale, frustranta probabil, este cu mult mai important mesajul de suprematie a legii, care trebuie transmis societatii de la cel mai inalt nivel al ei.

Omul simplu trebuie sa vada ca de la vladica la opinca legea este respectata si cine calca stramb, indiferent de circumstantele in care o face, suporta rigorile.

Daca pe dl. Diaconu il mana in lupta interesul suprem pentru binele tarii, cu atat mai mult ar fi trebuit sa faca pasul inapoi cu decenta, dand astfel un exemplu pentru toti simpatizantii sai.

Evident, n-a facut-o. Avea o meserie unde sa se intoarca. Putea sa faca in continuare politica fara functii, mizand pe suportul PNL pentru a-si duce la indeplinire proiectele. Care proiecte nu pot sa spun, pentru ca nu am vazut prea multe, am auzit doar declaratii incendiare si multa tafna. Dar poate ca proiectele sunt la sertar. Poate ca l-a tentat venitul de europarlamentar, poate ca simte nevoia organica de a avea o functie. Pana la urma nici asta nu conteaza.

Fapt este ca dl. Diaconu nu poate accepta interdictia legala pe care PNL initial ar fi vrut sa o forteze, acceptandu-l pe lista pentru europarlamentare, dar apoi si-a dat seama ca si-ar periclita astfel intreaga lista, pentru ca situatia legala e limpede precum cristalul.

Mircea Diaconu si-a dat demisia din partid si s-a lansat in procedura de strangere de semnaturi pentru o candidatura independenta. La ce ii foloseste nu inteleg pentru aceasta candidatura este profund ilegala. Lui nu, dar altora da.

Aceasta aventura este sustinuta de Dan Voiculescu: "O personalitate cum este cea a lui Mircea Diaconu aduce, oriunde s-ar afla, beneficii de imagine insemnate tarii noastre.

Salut initiativa sa de a candida ca independent si solicit celor care se simt apropiati de onestitate sa vina luni, 24 martie, la ora 17.00, la Teatrul Nottara sa sustina cu propria semnatura candidatura la alegerile europarlamentare a lui Mircea Diacou".

Vedetele Antenei 3 indeamna oamenii cu mare frenezie sa semneze lista de semnaturi pentru candidatura d-lui Diaconu. Mihai Gadea a dedicat acestui demers o emisiune in care a avut-o invitata pe fiica actorului, cea care se ocupa de operatiunea "lista de semnaturi" in fata Teatrului Nottara.

Nu cred ca mor de grija lui Mircea Diaconu. Dar Dan Voiculescu este el insusi un client al justitiei de al carei verdict a fugit prin doua demisii din Parlament. Dar acum acest verdict este foarte aproape si conform noului Cod Penal hotararea va fi definitiva. Antena 3 este un varf de lance al contestarii DNA, ANI, ICCJ, CCR - adica al tuturor institutiilor cu atributii cheie in statul de drept.

Mesajul implicit al sustinerii lui Mircea Diaconu este clar unul de contestare a justitiei insasi. Nu cred ca este sustinut in primul rand politicianul independent Mircea Diaconu, ci "victima" justitiei "basiste", omul "nevinovat" rapus de institutiile abuzive care nu au fost reduse la tacere.

Sunt convinsa ca Dan Voiculescu nu face campanie pentru Mircea Diaconu, ci il foloseste pe Mircea Diaconu intr-o campanie antijustitie. Simpatia pentru Mircea Diaconu, datorata desigur imaginii sale de actor, este transferata intr-o aversiune fata de justitie si in presiune la adresa justitiei.

Rezultatul la nivelul imaginii este de tip win-win. Daca, dupa strangerea semnaturilor, candidatura va fi invalidata, sustinatorii listei vor fi asmutiti impotriva justitiei nedrepte care impiedica o personalitate ca Mircea Diaconu sa reprezinte Romania in PE.

Daca va fi validata sub presiunea acestor semnaturi, va fi o victorie foarte importanta impotriva justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Mircea Diaconu independent europarlamentare, #Voiculescu Diaconu semnaturi , #demisie