Mircea Diaconu, achitat in dosarul de conflict de interese. Va plati doar o amenda

Joi, 13 Martie 2014, ora 13:21
5193 citiri
Mircea Diaconu, achitat in dosarul de conflict de interese. Va plati doar o amenda

Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat joi pe Mircea Diaconu in dosarul in care este acuzat de conflict de interese. El a fost obligat doar la o amenda administrativa in valoare de 1.000 de lei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Amenda a fost data dupa ce instanta a dispus inlocuirea raspunderii penale cu o sanctiune cu caracter administrativ. 1.000 de lei este suma maxima in cazul acestui tip de sanctiune.

La termenul precedent, procurorul a cerut instantei condamnarea fostului demnitar pentru cinci fapte de conflict de interese, dar nu a spus cat de mare sa fie pedeapsa, si nici daca sa fie cu executare sau suspendare. Totodata, procurorul a cerut amendarea lui Diaconu si a subliniat ca pentru infractiunea pentru care acesta este judecat, limita minima a pedepsei s-a marit in noul Cod penal, de la sase luni la un an de inchisoare.

Vicepresedintele PNL era acuzat de conflict de interese in 5 fapte, dosarul fiind deschis in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in 2012.

In calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, un contract de drepturi intelectuale avand ca obiect realizarea de catre sotia sa, Diana Lupescu, a unui spectacol, contract in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Diaconu a participat, in plus, si la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor 3 spectacole, in care sotia sa urma sa indeplineasca diverse functii ca regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor, contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta.

ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare (Video)

O alta acuzatie era legata de paticiparea lui Mircea Diaconu, in 13 august 2007, ca presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la teatrul Nottara, ocazie cu care i-a acordat sotiei sale calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, in conditiile in care numai Diana lupescu a participat la concurs.

Procurorii au aratat ca prin cele 4 contracte acordate de catre Mircea Diaconu a fost realizat un folos material pentru sotia sa in cuantum total de 29.112 lei.

Pe data de 19 martie, ICCJ a decis ca nu mai are competenta de a rezolva acest caz, deoarece Diaconu nu mai ocupa functia de senator, astfel ca dosarul a ajuns la Curtea de Apel.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com