ANI nu-l vrea pe Mircea Diaconu in PE - cum raspunde europarlamentarul

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 13:44
2959 citiri
ANI nu-l vrea pe Mircea Diaconu in PE - cum raspunde europarlamentarul

Mircea Diaconu s-a prezentat, vineri dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti unde se judeca procesul deschis de Agentia Nationala de Integritate in vederea anularii mandatului sau de europarlamentar.

ANI doreste ca instanta sa oblige Autoritatea Electorala Permanenta sa notifice Parlamentul European asupra faptului ca Mircea Diaconu nu are voie sa ocupe functia de europarlamentar si nici o alta functie publica pana in 2015, cand expira interdicia Inaltei Curti.

"Agentia Nationala de Integritate a constatat in cazul lui Mircea Diaconu atat starea de incompatibilitate (ianuarie 2011), cat si conflictul de interese penal si abuz in serviciu contra intereselor publice (octombrie 2011). In ceea ce priveste starea de incompatibilitate, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare al A.N.I. cu privire la fostul senator Mircea Diaconu", se arata intr-un comunicat remis ANI in primavara acestui an.

EUobserver, despre Mircea Diaconu: Un renegat politic candideaza in PE, sprijinit de un imperiu media

In ciuda deciziei Inaltei Curti, Mircea Diaconu a candidat ca independent la alegerile europarlamentare si a castigat un loc in PE.

Intre timp, mai exact in luna iulie, Curtea Constitutionala a adoptat o decizie cu privire la interpretarea legii ANI conform careia alesii declarati definitiv incompatibili de justitie nu mai pot ocupa timp de trei ani nici o functie publica, indiferent daca este vorba despre una aleasa sau numita.

Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

In timp ce ANI face trimitere la interdictia prevazuta de lege ca Mircea Diaconu sa ocupe o functie publica pana in 2015, aparatorii lui Mircea Diaconu sustin ca problema a fost deja transata inainte de campania electorala pentru europarlamentare, cand acesta a avut castig de cauza in instanta si AEP i-a validat candidatura.

De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a cerut, vineri, respingerea solicitarii ANI, informeaza Digi24.

Mircea Diaconu: Avem o saptamana de asteptat, de nedormit

La finalul sedintei de judecata, Mircea Diaconu s-a aratat increzator in sansele sale, subliind ca traim "intr-o lume democratica, al carei instrument principal este votul".

"Daca apar alte autoritati incercand sa distruga votul popular, inseamna ca nu mai esti intr-o democratie. 'Votati voi ce vreti, ca fac eu ce vreau'", a criticat Mircea Diaconu conducerea ANI.

Mai mult, acesta a spus ca "doamna de la ANI", care a sustinut vineri pozitia institutiei in instanta, "spunea intr-o discutie ca aceasta situatie e fara precedent".

Pe de alta parte, Mircea Diaconu a facut o paralela intre situatia sa si cea de la referendumul pentru suspendarea presedintelui din 2012, spunand ca si acela a fost "anulat tot printr-un act administrativ, ce nu face parte din justitie", adica de Curtea Constitutionala.

"Am mare incredere si rabdare. Avem o saptamana de asteptat, de nedormit, pana cand instanta se va pronunta pe acest subiect", le-a mai spus el jurnalistilor prezenti vineri la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Invitat de jurnalistul Cătălin Striblea la Europa FM, la o ediție specială de 1 Decembrie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a avut câteva remarci dure la adresa lui Klaus Iohannis,...
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, actual vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi numit, joi sau vineri, în funcţia de secretar general al Guvernului, la...