Mircea Diaconu - asaltul impotriva legii trebuie sa inceteze! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 08:35
7289 citiri
Mircea Diaconu - asaltul impotriva legii trebuie sa inceteze! (Opinii)

Dupa ce am trimis in Parlamentul European tot felul de figuri stranii, de la Vadim Tudor la George Becali, dupa ce am exportat penali de toate calibrele, iata ca Romania era pe cale sa furnizeze legislativului european si un mandat ilegal.

Ca mandatul dlui Diaconu este ilegal o dovedeste recenta decizie a CCR, care stabileste ca o persoana gasita incompatibila intr-o functie aleasa nu mai poate ocupa oricare alta functie aleasa timp de trei ani din momentul stabilirii starii de incompatibilitate.

Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

Este exact ceea ce arata Horia Georgescu intr-un interviu acordat in urma cu o saptamana Ziare.com: "aceasta sintagma, aceeasi functie, se refera la aceeasi functie eligibila, adica aleasa, nu la exact aceeasi functie in care te-ai aflat in incompatibilitate ca ales. Altfel, legea e golita de continut si ea trebuie interpretata in sensul aplicarii ei."

Mircea Diaconu a fost gasit incompatibil prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. A candidat la europarlamentare, cu acordul a doua instante, prevalandu-se de neclaritatea formularii legii. Chiar si acum, Mircea Diaconu sustine ca decizia CCR nu l-ar viza: "cauza Curtii Constitutionale nu e pentru mine, daca ati observat e alta persoana, e un caz personalizat, asteptam sa se intample ceva, sa scrie ce si cum, dureaza.

E o prostie, deci nu ma intereseaza absolut deloc subiectul. E cauza alteia. Cand o sa fie un proces, ceva, in care sunt eu, atunci da, ca nu e al meu. Cand sunt cazurile mele e treaba mea, acum nu e treaba mea."

Seful ANI: Decizia CCR se aplica tuturor cazurilor

Fals, a explicat pentru Ziare.com presedintele ANI Horia Georgescu: "Decizia CCR este una de interpretare a legii, ceea ce inseamna ca se aplica tuturor cazurilor, nu numai pentru viitor. Aceasta este interpretarea care trebuie data si in cazul Mircea Diaconu, si in cazul Akos Mora si in cazul Stefan Bucur.

Am sesizat Parlamentul European, care nu are cum sa nu tina cont de o decizie a Inaltei Curti si a Curtii Constitutionale. Daca, totusi, se va intampla asa ceva, avem actiunea in contecios adiministrativ, deja depusa la Curtea de Apel Bucuresti, care nu va putea interpreta legea decat in sensul stabilit de Curtea Constitutionala".

Mandatul lui Diaconu in PE, in pericol? Judecator CCR: Interpretarea nu se aplica retroactiv

Culmea este ca, numai cu o zi inainte de decizia CCR, deputatul PNL Ludovic Orban cerea nici mai mult nici mai putin decat revocarea lui Horia Georgescu pentru abuz, pe motiv ca si-a permis sa conteste mandatul lui Mircea Diaconu: "Incalca o hotarare a ICCJ prin care se stabileste ca Diaconu poate sa candieze pentru Parlamentul European si care a spus ca incompatibilitatea nu functioneaza decat pentru functia de senator".

Ludovic Orban a afirmat chiar ca presedintele ANI ar fi nebun.

Ludovic Orban, atac la seful ANI: Ar trebui revocat din functie pentru abuz

Daca e cineva nebun, iata ca acela nu e Horia Georgescu. Dimpotriva, presedintele ANI are meritul de a fi aparat cu strasnicie aplicarea legii si s-a dovedit un tenace gardian al principiilor integritatii. Pentru asta nu numai ca nu ar trebui revocat, ci trebuie felicitat.

Decizia CCR nu este, insa, importanta doar in cele trei cazuri mentionate mai sus. Era deja o moda printre incompatibili, mai ales prin teritoriu, sa se roteasca in functii prevalandu-se de faptul ca interdictia vizeaza doar pozitia in care au fost sanctionati.

Decizia CCR, impact asupra prezidentialelor

Aceasta decizie a CCR ar putea avea un impact si asupra alegerilor prezidentiale. Klaus Iohannis este foarte decis sa candideze. Doar ca procesul cu ANI al domniei sale se apropie de final la ICCJ. Este adevarat ca dl Ioahnnis ar putea fi unul dintre beneficiarii noi legi care le permite primarilor si presedintilor de CJ sa fie membri in CA ale regiilor din subordinea primariilor/consiliilor judetene. Daca ea va intra in vigoare, nu mai are cum sa piarda procesul.

Dar daca ea nu va fi promulgata, ci trimisa inapoi Parlamentului, ramane de vazut in cat timp si in ce forma va fi din nou adoptata si daca pana atunci dl Ioahnnis nu va ajunge intr-o situatie similara cu a dlui Diaconu.

Votul popular nu poate bate legea. Pentru ca, daca acceptam asa ceva, aruncam in aer statul de drept. Chiar si votul popular trebuie sa fie subordonat legii. De aceea, referendumul din 2012 nu a fost validat, iar Traian Basescu si-a continuat mandatul, desi in favoarea demiterii s-a pronuntat majoritatea.

De aceea, Mircea Diaconu nu poate ajunge europarlamentar, desi a obtinut mai multe voturi decat unele partide politice cu pretentii. Iar asaltul asupra legii, comis prin intermediul lui, trebuie sa inceteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Diaconu europarlamentar, #Diaconu decizie CCR, #ANI Diaconu incompatibilitate , #europarlamentar