Mandatul lui Mircea Diaconu in PE, contestat - ANI cere in instanta invalidarea

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 15:09
6776 citiri
Mandatul lui Mircea Diaconu in PE, contestat - ANI cere in instanta invalidarea

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a depus o cerere la Curtea de Apel Bucuresti in care solicita invalidarea mandatului de europarlamentar obtinut de Mircea Diaconu la alegerile din 25 mai. De asemenea, ANI a sesizat si Parlamentul European.

ANI s-a adresat instantei in data de 11 iunie, informeaza Digi24. Cererea a fost depusa la Curtea de Apel Bucuresti si va primi, cel mai probabil, un prim termen de judecata in toamna, dupa vacanta magistratilor.

Reprezentantii ANI au contestat hotararile BEC si Autoritatii Electorale Permanente, care sunt parti in proces, prin care mandatul lui Mircea Diaconu a fost validat ca urmare a numarului suficient de voturi obtinute la alegeri.

Rezultate europarlamentare 2014: PSD ia peste 41%, PNL cade sub 15%, Mircea Diaconu castiga un mandat

Europarlamentare 2014: De ce are voie sa candideze Mircea Diaconu - motivarea CAB

Cei de la ANI invoca in sesizarea lor faptul ca in acest caz exista o hotarare irevocabila a instantei supreme prin care Diaconu a fost gasit incompatibil si i s-a interzis sa ocupe o functie publica timp de trei ani, adica pana in 2015.

Situatia este una fara precedent, o decizie a Inaltei Curti fiind intoarsa ulterior de o instanta inferioara, Curtea de Apel Bucuresti, care a decis ca Mircea Diaconu a fost de buna credinta si poate candida.

Totodata, ANI a transmis o informare cu privire la acest proces si la hotararea de interdictie data de ICCJ inclusiv la Parlamentul European. Aceasta institutie nu poate invalida mandatul lui Mircea Diaconu, in lipsa unei hotarari a instantei romanesti.

Contactat de Ziare.com, Mircea Diaconu a confirmat ca a primit, in urma cu doua zile, o solicitare din partea Curtii de Apel Bucuresti pentru a-si exprima un punct de vedere in termen de 5 zile si a declarat ca se va consulta cu avocatii. In acelasi timp insa, Mircea Diaconu a precizat ca procesul este unul de ordin administrativ, in conditiile in care Agentia Nationala de Integritate a reclamat in instanta Autoritatea Electorala Permanenta, el neavand nici o calitate.

Totodata, Mircea Diaconu a precizat ca s-a prezentat deja la Parlamentul European, unde isi va incepe oficial activitatea la data de 1 iulie.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com