Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:20
14467 citiri
Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

Curtea Constitutionala a adoptat, joi, o decizie cu privire la interpretarea legii ANI conform careia alesii declarati definitiv incompatibili de justitie nu mai pot ocupa timp de trei ani nici o functie publica, indiferent daca este vorba despre una aleasa sau numita.

Decizia CCR vine ca urmare a unei exceptii ridicate intr-un proces de catre deputata PNL Steluta Cataniciu, declarata incompatibila de instanta in timp ce era consilier local si care risca acum sa isi piarda mandatul de parlamentar, informeaza B1TV.

Dupa ce CCR isi va motiva decizia, este de asteptat ca ANI sa notifice din nou Parlamentul European si sa ceara invalidarea mandatului lui Mircea Diaconu.

Curtea a luat decizia dupa ce a fost sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate a legii ANI, ridicata intr-un proces de Steluta Cataniciu, care a fost declarata, in martie 2013, in conflict de interese de catre ANI.

Inspectorii de integritate spun ca, in timp ce ocupa functia de consilier local la Cluj Napoca, Steluta Cataniciu ar fi incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor si conflictului de interese, participand la adopotarea unei hotarari in favoarea unei societati unde avea interes patrimonial. In 2012, Steluta Cataniciu a fost aleasa deputat, iar ANI a cerut ulterior intreruperea mandatului ei.

Interpretarea legii ANI de catre CCR i s-ar putea aplica si lui Mircea Diaconu, si senatorului liberal Akos Mora, declarat de asemenea definitiv incompatibil de instanta si pentru care ANI cerut insistent Senatului sa ii intrerupa mandatul.

EUobserver, despre Mircea Diaconu: Un renegat politic candideaza in PE, sprijinit de un imperiu media

Curtea Constitutionala a decis ca interdictia de trei ani care se aplica alesilor declarati incompatibili de instanta se refera la orice functie publica - consilier, deputat, senator, europarlamentar -, mai exact la orice functie publica eligibila sau numita.

In cazul lui Mircea Diaconu, perioada de trei ani in care nu poate ocupa functii publice expira in 19 iunie 2015.

Radu Carp, profesor de drept constitutional, a declarat la postul B1TV ca trebuie asteptata motivarea deciziei de azi a CCR, iar in cazul Mircea Diaconu e "tardiv".

"La solicitarea ANI, Parlamentul European a raspuns ca BEC ar fi trebuit sa sesizeze inainte de validarea mandatelor. Probabil ca decizia de azi a CCR va fi invocata din nou de catre ANI, intr-o noua corespondenta", a mai declarat acesta.

Mandatul lui Mircea Diaconu a fost validat deja de Parlamentul European in baza deciziei date de Biroul Electoral Central, iar europarlamentarul ales independent si-a inceput activitatea.

Pe de alta parte, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a depus in data de 11 iunie o cerere la Curtea de Apel Bucuresti in care solicita invalidarea mandatului de europarlamentar obtinut de Mircea Diaconu la alegerile din 25 mai.

Mandatul lui Mircea Diaconu in PE, contestat - ANI cere in instanta invalidarea

Citeste si:
Reacția lui Stelian Ion după decizia CCR: ”Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație; E nevoie de o reformă a CCR”
Reacția lui Stelian Ion după decizia CCR: ”Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație; E nevoie de o reformă a CCR”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a reacționat marți, 28 septembrie, după ce CCR a dat dreptate Guvernului în conflictul cu Parlamentul privind moțiunea de cenzură, precizând însă...
PNL, amendă maximă după congresul cu 5.000 de participanți. Poliția a cerut filmările pentru a-i sancționa pe cei fără mască. Klaus Iohannis, posibil vizat
PNL, amendă maximă după congresul cu 5.000 de participanți. Poliția a cerut filmările pentru a-i sancționa pe cei fără mască. Klaus Iohannis, posibil vizat
PNL a fost amendat marți, 28 septembrie, de către Poliția Capitalei, cu suma maximă, adică 10.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID de la congresul partidului de sâmbătă....
Sursa: Ziare.com