ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare (Video)

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 11:54
4585 citiri
ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare (Video)

Agentia Nationala de Integritate precizeaza ca fostul senator PNL Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai, pentru ca nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani dupa decizia din iunie 2012 a Inaltei Curti referitoare la incompatibilitatea sa.

Crin Antonescu a anuntat, marti, ca vicepresedintele PNL Mircea Diaconu a fost inscris de conducerea partidului pe lista candidatilor liberali la alegerile pentru Parlamentul European.

Liberalul Mircea Diaconu, cap de lista la europarlamentare? Ce spune Antonescu

PNL a finalizat lista la europarlamentare - vezi cine se afla pe primele locuri (Video)

Agentia Nationala de Integritate reaminteste, intr-un comunicat de presa, ca la data de 19 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis decizie definitiva si irevocabila conform careia fostul senator PNL s-a aflat in incompatibilitate.

In aceste conditii, ANI sustine ca lui Mircea Diaconu i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, si anume pana la data de 19.06.2015: "daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului [...] persoana eliberata sau destituita din functie [...] sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului".

"Precizam faptul ca Agentia Nationala de Integritate va utiliza toate instrumentele legale si institutionale in ceea ce priveste respectarea interdictiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European", se mai precizeaza in comunicatul de presa al Agentiei Nationale de Integritate.

Mircea Diaconu asteapta decizia instantei in dosarul privind conflictul de interese

George Scutaru, liderul deputatilor PNL, a comentat pozitia ANI spunand ca decizia de a-l inscrie pe lista pe Mircea Diaconu a fost luata de conducerea partidului si orice posibila contestatie este judecata de instanta.

"Si cand s-a luat aceasta decizie si inainte noi am spus ca propunerea Mircea Diaconu este facuta fiind constienti ca pot exista contestari. Exista un termen legal in care lista poate fi contestata si speram cat mai repede instantele abilitate sa ne dea posibilitea sa vedem daca o candidatura este legala sau ilegala. In momentul in care vom avea un verdict pe acest subiect, PNL va respecta legea si va retrage aceasta candidatura", a declarat deputatul PNL.

Acesta a mai precizat ca decizia a apartinut Biroului Politic si doar acesta o poate schimba.

"Eu ca deputat nu pot sa ma susbstitui, sa spun ca va fi restrasa automat. Daca va exista o decizie va apartine Biroului Politic. Termenele legale curg cu celeritate, vom vedea care indeplineste rigorile legale si care nu", a mai completat liderul deputatilor PNL.

Pe de alta parte, Mircea Diaconu asteapta verdictul magistratilor Curtii de Apel Bucuresti in dosarul privind conflictul de interese.

Procurorii il acuza pe fostul senator ca in calitate de director al Teatrului Nottara i-a acordat sotiei sale mai multe contracte privind organizarea unor spectacole. Dosarul a avut opt termene de judecata, iar la ultimul termen, din 27 februarie 2014, instanta a ramas in pronuntare.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: Ziare.com