Mircea Diaconu isi pierde mandatul, CCR confirma conflictul intre Inalta Curte si Senat

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 12:38
8297 citiri
Mircea Diaconu isi pierde mandatul, CCR confirma conflictul intre Inalta Curte si Senat
Foto: B1TV

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Senatul Romaniei a incalcat Constitutia atunci cand l-a mentinut in functie pe Mircea Diaconu, admitand astfel sesizarea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatorii CCR au dezbatut miercuri sesizarea CSM, depusa la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, in care se reclama un conflict intre doua puteri in stat, cea judecatoreasca si cea legislativa.

Astfel, dupa ce Inalta Curte a decis in luna iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu a fost gasit in stare de incompatibilitate si nu mai poate ocupa functia de senator, senatorii s-au reunit in plen si au dat un aviz negativ revocarii liberalului.

De asemenea, senatorii au respins in aceasta saptamana solicitarea presedintelui Traian Basescu de a reexamina acest caz si de a relua votul, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti sesiunea legislativa inchisa.

In aceste conditii, Curtea Constitutionala a votat, miercuri, in unanimitate "revocarea de indata" a lui Mircea Diaconu.

"Constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, conflict declansat prin refuzul Senatului Romaniei de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia", se arata in comunicatul remis presei de CCR.

Dupa ce va fi redactata si data publicitatii motivarea deciziei de astazi a CCR, ea va deveni obligatorie, dar ramane de vazut cat de repede se va reuni Senatul pentru a o pune in aplicare.

Pentru Mircea Diaconu, care nu mai candideaza, una dintre mize este pastrarea pensiei de parlamentar, in cazul in care este revocat el pierzand-o. De asemenea, in mod normal, el ar trebui sa dea inapoi banii primiti de la Senat dupa data la care a fost dat verdictul definitiv in instanta.

Dar, la fel ca si in cazul lui Sergiu Andon, pentru asta ar trebui ca Parlamentul sa il dea in judecata si sa ii ceara banii inapoi, ceea ce este greu de crezut ca se va intampla.

O alta miza a acestui caz este precedentul extrem de periculos creat prin votul senatorilor, si anume de neluare in considerare a unei decizii definitive si irevocabile a Inaltei Curti, circa 30 de parlamentari avand procese similare in instanta.

Presedintele ANI dezvaluie adevarata miza a revocarii lui Mircea Diaconu

Reactii: Grebla (PSD) - PDL e de vina

"Senatul trebuie sa se intruneasca de urgenta, sa il revoce pe Mircea Diaconu(...) In caz contrar, vom avea o decizie a Instantei Supreme nerespectata si o decizie a CCR care nu este pusa in aplicare(...) Lucrurile sunt foarte clare si trebuie aplicate imediat, altfel vom ajunge de fiecare data la CCR", a declarat presedintele ANI, Horia Georgescu, la Digi 24, adaugand ca in acest fel lucrurile vor fi duse in derizoriu.

Horia Georgescu a subliniat importanta faptului ca decizia CCR a fost luata cu unanimitate.

"Era putin probabil ca judecatorii CCR vor delibera in alt mod. Puterile statului sunt clar mentionate in Constitutie(...) Poate ca acest caz trebuie sa constituie o lectie pentru senatorii care au votat impotriva demiterii lui Mircea Diaconu, si aici nu vorbim de persoane, ci de decizia Inaltei Curti", a mai spus presedintele ANI.

Diaconu pierde mandatul. Problema: Se mai reuneste Senatul sa constate?

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat la Digi24 ca "Senatul se va intruni saptamana viitoare si va decide convocarea unui plen care sa ia in discutie decizia Curtii".

Senatorul PSD a mai spus ca decizia este "suficient de clara" si a adaugat: "Din pacate, ea vine dupa un vot in plen care este urmarea conceptiei PDL ca plenul este suveran sa hotarasca orice".

Toni Grebla a mai afirmat ca i-a sugerat lui Mircea Diaconu varianta demisiei.

In 27 ianuarie 2011, ANI a sustinut ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mircea Diaconu incompatibil, #Mircea Diaconu CCR, #Mircea Diaconu revocat mandat , #incompatibil