Mircea Diaconu, Don Quijote si ipocrizia politica (Opinii)

Miercuri, 26 Decembrie 2012, ora 22:04
7563 citiri
Mircea Diaconu, Don Quijote si ipocrizia politica (Opinii)
Foto: realitatea.net

Cata ipocrizie! Tipam pe toate canalele ca avem Parlamentul rusinii nationale, dar noi insine am creat legi diabolice prin care li se refuza atator oameni de valoare, buni profesionisti, profesori, artisti, medici, functionari dreptul de a candida si a detine calitatea de ales!

In plus, lacunele si prevederile exprese ale ultimei legi electorale au permis strecurarea in legislativ a unui mare numar de nechemati. Vom suferi noi toti si legislatia.

Cum ni se scoate politica din cap

Si apoi, in Romania, o campanie electorala costa cat nu poti aduna intr-o viata de om dintr-un salariu de profesor, doctor, functionar. In plus, poti fi oricat de merituos, daca nu te propune un partid, ai nevoie de mii de semnaturi. Sunt multi ani de cand nu mai intra nimeni astfel in Parlament, ori in Consilii Locale.

Iar pe unii dintre cei valorosi, carora nu li se poate refuza acest drept constitutional, nu se poate sa nu se gaseasca un parnaias de bine, un fost prieten ori coleg cazut in dizgratia organelor care sa nu-i parasca de cine stie ce incompatibilitati si grele infractiuni.

In astfel de situatii, se pune in miscare un mecanism complex alcatuit din ANI, DNA, servicii secrete si televiziuni care incropesc la repezeala spectacole nocturne de forta cu mascati, catuse zanganitoare si sirene ale Politiei, dupa care se alege praful de notorietate si merite.

De partea cui e Justitia?

Ce spun politicienii si ce spune statistica despre aceste fapte? Regizorii spectacolelor veniti cu reflectoare si camere de luat vederi ca din intamplare la locul osandei si oamenii lor de influenta, formatorii de opinii sar la unison, sustinand ca in sfarsit s-a facut dreptate, in timp ce impricinatul si ai sai sustin nici mai mult nici mai putin ca e vorba de politie politica, de jocuri politice in care e amestecata Justitia.

Ca lucrurile nu sunt tocmai in ordine intr-o tara cu MCV se vede din statistica oficiala. Astfel, fostul sef al DNA, Daniel Morar, declara la sedinta de bilant ca "anul trecut au fost condamnate definitiv 298 de persoane... (printre care) 4 demnitari", ca "in 2011 au fost intocmite 233 de rechizitorii in care au fost puse sub acuzare 1091 de persoane".

Asadar au avut probe irefutabile doar pentru 298 persoane din 1091, cu o eficienta de 32%. Numai ca, 68% dintre invinuiti carora instanta n-a reusit sa le probeze nicio vina deja sunt supusi oprobriului public, iar unii mai austeri morali se sinucid ori incearca sa o faca. Se pierd familie, loc de munca, onoare, demnitate. Si nu raspunde nimeni.

Cat costa abuzurile?

In tarile democratice, acesti cetateni abuzati de justitiari obtin in instanta sume recompensatorii colosale, iar daca aceasta cutuma ar fi valabila si la noi, Romania poate intra in faliment. Inclusiv justitiarii. Asta ar mai lipsi: la noi indeobste mortul sau nenorocitul e mereu de vina.

Sa vedem ce se intampla cu oamenii de afaceri, cu sefii formali ori informali de partide, institutii, firme si cu inaltii functionari care renunta, conform prescriptiilor legii, la actuala functie spre a deveni parlamentari, consilieri, ministri...: isi lasa ca inlocuitori oameni de incredere, adica yesmeni care nu le ies din cuvant, iar uneori profitul creste si mai abitir. Probabil ca legiuitorul nu s-a gandit cat din bugetul statului se pierde prin astfel de manevre.

Abia acum il inteleg pe Mircea Diaconu, in lupta cu morile de vant ale ipocriziei, cel ce devenise incompatibil prin cumulul functiei de director al Teatrului Nottara. Ce e mai greu de acceptat e ca organe serioase ale statului de drept s-au facut luntre si punte sa-i gaseasca nod in papura si o parte a presei aplauda. Colegii sai parlamentari au realizat ipocrizia situatiei, semn ca in legislatura viitoare astfel de fenomene vor fi statuate corect in legi clare si precise, conform normelor internationale si europene.

In loc de ipocrizie, normalitate

Pentru ca tot ce e normal in tarile democratice ar putea fi valabil si in Romania: oricine poate detine calitatea de ales, iar Justitia intervine prompt pentru a curma orice abuz, fie in activitatea legislativa, fie in gestionarea unei functii publice.

De aceea, oprelistile puse de legiuitor si respectate mai ales cand e vorba de inamici politici ar trebui sa dispara, iar drepturile si libertatile constitutionale ale tuturor cetatenilor sa devina litera de lege. Pentru ca ipocrizia politica numai respect nu ne aduce in lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mircea Diaconu Justitie, #invompatibili politicieni Parlament, #parlamentari incompatibili , #incompatibil