Diaconu lupta in continuare dupa motivarea BEC: Vreau sa fiu si eu un om normal

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 16:26
3197 citiri
Diaconu lupta in continuare dupa motivarea BEC: Vreau sa fiu si eu un om normal

Mircea Diaconu a facut, vineri, primele declaratii dupa publicarea motivarii Biroului Electoral Central (BEC) pentru respingerea candidaturii sale la alegerile europarlamentare din 25 mai.

In documentul BEC se precizeaza ca Mircea Diaconu nu poate candida deoarece se afla in perioada de trei ani de interdictie impusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Diaconu a mentionat, la Antena 3, ca o contestatie la decizia BEC de a-i respinge candidatura depusa la Tribunalul Bucuresti s-a judecat de la ora 13.00, dar ca procedura a fost intrerupta pentru ca lispsea motivarea. El a mentionat ca judecarea se va relua la ora 17.00.

ANI cere BEC sa nu permita inscrierea lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare

Diaconu a precizat ca asul din maneca avocatilor sai este hotararea din 1 aprilie a Tribunalului Bucuresti, care a stabilit ca acesta "nu a fost decazut, in conditiile legii, din dreptul de a fi ales sau de a exercita o functie sau o demnitate publica", in urma a doua sesizari depuse de doua persoane particulare, care au contestat candidatura lui Diaconu la europarlamentare.

"Senzatia noastra este ca pare a nu fi fost contestata in termen (candidatura - n.red.), ceea ce inseamna ca ramane definitiva si irevocabila decizia din 1 aprilie. Am foarte mare incredere in judectaori.

Curtea Suprema si de Apel spun ca nu am nicio vina si sa nu fiu sanctionat in niciun fel, dar cum fac un pas in Romania, imediat apar comunicate si adrese. Vreau sa fiu si eu un om normal, cu toate drepturile, si sa merg pe strada linistit. Sa speram ca va fi o decizie logica si normala", a declarat Diaconu, spunand ca i se intampla aceste lucruri din cauza "mecanismului lui Traian Basescu".

Diaconu, contestat la BEC: Cineva vrea sa-mi ia dreptul de a fi ales, n-am omorat pe nimeni in Romania

Semnaturile, luate bob cu bob

Referitor la cele 100.000 de semnaturi stranse, in legatura cu care BEC nu a gasit nimic in neregula, fostul liberal a mentionat ca "nici nu avea cum, semnaturile sunt luate bob cu bob, nu puteau fi gresite".

Motivul pentru care BEC i-a respins candidatura lui Mircea Diaconu

BEC a publicat, vineri, motivarea deciziei de respingere a candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare din 25 mai. In document se precizeaza ca membrii BEC au decis ca Mircea Diaconu nu poate candida deoarece se afla in perioada de trei ani de interdictie impusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia definitiva si irevocabila din 2012.

Judecatorii au stabilit atunci ca Mircea Diaconu s-a aflat in stare de incompatibilitate, el fiind si director al unui teatru de stat, Teatrul Nottara, si senator PNL.

In acest fel, BEC s-a alaturat Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care a exprimat, in repetate randuri in ultima perioada, punctul de vedere conform caruia Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare din acest an.

Cazul Mircea Diaconu, un precedent important pentru Romania

Dupa ce Diaconu a demisionat din PNL si s-a inscris pe lista ca independent, doua persoane particulare au formulat doua contestatii la BEC impotriva candidaturii lui Mircea Diaconu.

BEC a decis sa trimita cele doua contestatii la Tribunalul Bucuresti, apreciind ca nu sunt de competenta sa. In data de 1 aprilie, Sectia a V-a civila a Tribunalului Bucuresti a decis respingerea contestatiei, apreciind ca este inadmisibila.

"Tribunalul apreciaza, insa, ca paratul Mircea Diaconu, nu a fost decazut, in conditiile legii, din dreptul de a fi ales, sau de a exercita o functie sau o demnitate publica, iar mentinerea Raportului de evaluare intocmit de ANI prin hotararea judecatoreasca de confirmare a existentei starii de incompatibilitate nu poate fi interpretata 'de plano', ca o decadere din dreptul de a fi ales, in conditiile in care instantele au mentionat expres, ca paratul Mircea Diaconu nu are nicio culpa privind mentinerea starii de incompatibilitate", se arata in Motivarea judecatorului Stancu Vacarus.

Curtea de Apel Bucuresti este cea care va decide care dintre apeluri vor fi admise si care respinse, precum si daca Mircea Diaconu poate candida sau nu la alegerile din 25 mai.

Unul dintre marile semne de intrebare care se ridica in acest caz este legat de prima sentinta data de Tribunalul Bucuresti in data de 1 aprilie, inainte ca Biroul Electoral Central sa decida daca admite sau nu candidatura actorului.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...
Comentarii
Mos bazil
rank 5
incearca cu pastile . Daca nu merge treci pe leacuri babesti.
Litza Chitzalau
rank 2