Ar trebui sa plece Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 23:30
12325 citiri
Ar trebui sa plece Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii? - Sondaj Ziare.com
Foto: Q Magazine

Mircea Diaconu s-a dat in stamba zilele acestea, incurcandu-se in explicatii contradictorii si dovedind ca nu da doi bani pe justitia din Romania. Nu va grabiti sa ne acuzati pentru limbajul neacademic, este in deplina concordata cu prestatia ministrului Culturii, dupa cum se va vedea mai jos.

Pentru cei luati de valul de evenimente petrecute in justitie in ultima saptamana, dintre care mentionam episodul apelul telefonic de la ora 5 intre Adrian Nastase si Constantin Grajdan, condamnarea in premiera a unui ministru la inchisoare cu executare (Ioan Avram Muresan) si cea a faimosului senator PSD Catalin Voicu, tevatura juridica a lui Mircea Diaconu ar putea parea lipsit de importanta. Nu e deloc asa.

Victor Ponta: Orice ministru care are o problema juridica, sigur nu va ramane in Guvern

Reamintim pe scurt ca Mircea Diaconu este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fiind acuzat ca, in calitate de director la Teatrul Nottara, a favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale. De asemenea, Diaconu a fost acuzat si de ANI de incompatibilitate, fiind si senator si director, iar instanta a dat dreptate agentiei.

In luna ianuarie 2012, la sesizarea ANI, Parchetul a inceput urmarirea penala fata de Mircea Diaconu sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese. In 10 ianuarie, senatorul liberal s-a prezentat la Parchetul instantei supreme pentru a lua la cunostinta acuzatiile ce i se aduc. La inceputul lunii mai, Mircea Diaconu a devenit ministru al Culturii, in ciuda semnalelor negative transmise de presa.

Ce a declarat atunci Victor Ponta?

"Nu o cunosc (situatia lui Diaconu, care ar fi urmarit penal, - n.red.) o sa cer datele necesare si, repet, principiul ramane acelasi: orice ministru care are o problema juridica, sigur nu va ramane in Guvern, dar nu orice ministru care, la un moment dat, este atacat public pe aceasta tema. Daca vorbim de domnul Diaconu, eu unul chiar cred ca domnia sa e un simbol de seriozitate si e un simbol pentru ideea de cultura in Romania. Cand imi spuneti de urmariri penale... Stiu ca sunt atatia oameni care comit infractiuni in Romania si care nu sunt pedepsiti, daca trebuie sa-l pedepsim pe domnul Diaconu....", s-a aratat Victor Ponta ingaduitor la preluarea guvernarii.

Mircea Diaconu a ramas pana azi in guvern, desi are o problema juridica. Iar aceasta pare sa devina si mai mare.

Marti, 29 mai 2012, procurorii de la Parchetul General au anuntat ca au extins cercetarile in cazul lui Mircea Diaconu deoarece au constatat si alte infractiuni de conflict de interese. Ministrul a fost citat sa se prezinte la Parchet joi, 31 mai, la ora 11, "pentru aducerea la cunostinta a extinderii cercetarilor". Nu s-a prezentat.

Diaconu: "In noaptea asta plec din tara". A doua zi era la Sibiu

Joi dupa amiaza s-a aflat ca Mircea Diaconu nu a dat curs solicitarii procurorilor, ci a mers la o reuniune pe teme anti-coruptie organizata la Ministerul Justitiei. La cativa pasi de sediul Parchetului.

Intrebat de jurnalisti ce parere are, premierul Ponta a reusit sa se puna din nou intr-o postura jenanta, declarand ca inca nu stie daca ministrul sau este sau nu urmarit penal, desi promisese ca se intereseaza.

"Foarte bine, trebuie sa mearga acolo (...) Din cate stiu eu, domnul Diaconu nu e urmarit pentru nicio fapta de coruptie", a declarat intr-o prima faza Ponta. Rugat sa comenteze faptul ca un ministru urmarit penal participa la o reuniune anti-coruptie, Victor Ponta a replicat iritat: "Nu stiu daca este sau nu este urmarit. Mi-a spus ca a fost chemat, i-am spus sa se duca imediat acolo".

Declaratia poate fi urmarita in inregistrarea emisiunii "Romania in 60 de minute" din 31 mai, in care este prezentat si un montaj al balbaielilor si explicatiilor contradictorii date de Mircea Diaconu legate de absenta sa de la Parchet.

Prima explicatie: "Premierul Ponta a fost informat, probabil tot prin intoxicarea asta, ca pasa-mi-te nu m-am dus. Si a zis: 'Domne, nu trebuia sa te duci acolo? 'Uite, ma duc acuma', am spus. Trec strada si ma duc. Insa, am dat telefon in timp ce treceam strada la dansii, la procurori. Si au zis 'Stati domne linistit, nu e nevoie sa veniti", ca urcam atunci!", a fost o prima explicatie data de Mircea Diaconu.

A urmat o alta.

"Nu am putut sa ma duc la 11 pentru ca pur si simplu am uit... m-am dus sa scot niste fire din dinti. Ce sa va mai spun, ca am avut o operatie, ce sa va mai spun? Cand am coborat de pe scaunul de la stomatologie, ca sa va spun totul, poftim, ca la presa, ca la doctor, am dat telefon si am zis: 'Domne, la ce ora e, ca nu mai tin minte?' Si mi-au zis: 'Pai, a trecut, trebuia la 11". E in regula. Atunci era 12 jumate", a povestit ministrul Culturii.

Intrebat de jurnalista Sorina Matei ce le-a explicat celor de la Parchet, de ce nu se poate prezenta, Mircea Diaconu a raspuns: "Pentru ca plec din tara".

"Dar nu ati plecat din tara !", i-a replicat jurnalista.

"N-am plecat inca. N-am plecat inca... Dar azi am avut o reuniune importanta, ma rog, cu primul ministru, pe probleme anti-coruptie, ma rog, strategia anti-coruptie, conteaza mai putin asta. Am spus 'Nu pot sa vin acuma'. Cand te duci acolo nu poti sa stai juma' de ora, e mai mult de stat", a explicat Diaconu.

"Plecati asta-seara din tara?", a insistat jurnalista.

"Da, in noaptea asta plec. Daca cumva in tara asta in care se fura cu trenul, cu tramvaiul, cu tot ce vreti pe lume, eu am vreo problema de tipul asta, ca am furat un leu din banii statului, eu, Mircea Diaconu, nu mai spun, ma rog, cat de batran sunt in tara asta, totusi sunt niste ani de cand traiesc la vedere in tara asta, daca isi imagineaza cineva chestia asta, bun, s-o faca, e in regula", a adaugat incoerent ministrul Culturii.

In ciuda afirmatiilor publice, Mircea Diaconu n-a trecut granita, desi declarase si la TVR Info ca va pleca in acea seara la o reuniune in Bosnia Hertegovina pentru a semna un memorandum UNESCO, precizand malitios ca presedintele Traian Basescu l-a rugat sa participe la reuniune, in locul sau.

Ca n-a plecat din tara o dovedeste si faptul ca vineri a mers la Sibiu, unde a facut declaratii naucitoare despre mutarea unei rezervatii naturale si a fost protagonistul unui incident mediatic neplacut.

Ministrul Culturii vrea sa mute o rezervatie naturala: Daca nu dau dealul, pocnesc!

Mircea Diaconu, acuzat ca ar fi scuipat un ziarist - ministrul neaga

Diaconu, catre procurori: Vedeti ca vin, deschideti si pregatiti cafeaua!

Mult mai edificatoare este insa urmatoarea declaratie, facuta de Mircea Diaconu pentru Gandul, vineri dimineata, in timp ce ministrul se afla la Rasnov pentru o inaugurare electorala:

"Treaba e foarte simpla. Trebuia sa ma duc ieri, nu mai stiam exact la ce ora si m-a sunat repede medicul meu dentist, ca am niste probleme, in fine, si cu sange erau ieri, azi nu mai sunt cu sange, si m-am dus repede - repede pe scaunul lui. Si cand am coborat de pe scaun am dat telefon la Parchet si am zis 'Care-i ora la care trebuie sa fiu acolo, ca nu mai tin minte exact ora?' Pai, zice, a trecut de juma' de ora! Pai, zic, eu sunt in Pipera, mai dureaza o ora pana vin. Si-a zis: 'Nu va grabiti, ca nu e cazul, faceti-va treburile si ne vedem dupa zece!' Ca le spusesem, dom'le, cam dupa 10-11 mai, pardon, iunie, scap de toate si ne apucam de treaba cu tot ce trebuie. Asta a fost tot!

Dupa care, dupa ce am vorbit cu premierul, cineva a zis 'Dom'le, nu s-a dus la Parchet!' Aoleu, pai ma duc, zic, ca-i vizavi! Si-am plecat. Si-am dat iar telefon, sa-mi deschida, ca stiti ca ei deschid sau inchid, dupa caz, nu e cum vrei tu. Alo, zic, vedeti ca vin, deschideti si pregatiti cafeaua!. Ca pana acum m-am mai dus de cateva ori la ei si mi-au dat o cafea excelenta. Si zic, alo, vedeti ca vin! 'Pai, nu mai veniti, dom'le, n-am ' stabilit ca veniti dupa 11?' Bine, pa! Si cu asta, basta!"

Ministrul Culturii pe urmele lui Gigi Becali si Sorin Ovidiu Vintu

Ce sa intelegem din declaratiile publice facute mai sus de cei doi membri ai Guvernului?

In primul rand, ca Victor Ponta il considera pe Mircea Diaconu "un simbol de seriozitate si un simbol pentru ideea de cultura" in Romania.

In al doilea rand, ca premierul Victor Ponta, care spunea ca are "in ADN respectarea legii", ori ne minte ori chiar nu stie, deci nu il intereseaza, daca un ministru al sau este urmarit penal. E grav.

In al treilea rand, ca ministrul Culturii, intr-un limbaj pe care il intalnim mai degraba in tabloide decat in cartile din biblioteca, incearca sa scape cu tot felul de tertipuri din ambuscada jurnalistilor, sa minimalizeze gravitatea faptului ca este chemat sa dea socoteala in fata aparatorilor legii, sa vina in zona, dar sa amane intalnirea cu acestia pana cand isi termina el toate treburile personale, electorale si de alta natura.

Dar mai grav este ca un premier de formatie procuror mentine in functie un ministru care ii trateaza public cu dispret pe oamenii legii, la fel cum au facut-o Gigi Becali sau Sorin Ovidiu Vintu. Sa ne amintim ca pe Petru Lificiu l-a dat afara zilele trecute de la ANRE doar pentru un comentariu ironic facut despre becul din baie.

Mircea Diaconu, in instanta - I-a platit drepturi de autor lui Chopin

Expert anti-coruptie: Poate ca domnul Ponta macar in al 12-lea ceas isi da seama ca trebuie sa ia niste masuri

Am invitat-o sa comenteze aceasta situatie pe Laura Stefan, unul dintre cei 17 experti la varf alesi de Comisia UE pentru a evalua periodic politicile si progresul luptei anti-coruptie in statele membre.

Iata ce ne-a declarat aceasta:

"Cred ca domnul Ponta a fost pus intr-o situatie absolut penibila atunci cand a aflat, la finalul sedintei de la Ministerul Justitiei, ca domnul Diaconu era de fapt asteptat la Parchet si a preferat sa vina la o sedinta la care se discuta despre politici anti-coruptie.

Decredibilizeaza in acest fel intreaga intalnire. In ce masura putem sa discutam despre politici anti-coruptie luate de un guvern care are astfel de probleme de integritate si in care ministrii nici macar nu considera necesar sa isi informeze premierul cu privire la faptul ca au fost citati la Parchet? Se vede cu ochiul liber ca domnul Ponta a pierdut un pic fraiele.

Incercarile domnului Diaconu de a minimaliza gravitatea acuzatiilor sunt arogante, pe de o parte, si ridicole, pe de alta parte. Cu totii putem sa citim in presa care sunt acuzatiile care i se aduc, e vorba despre un conflict de interese evident.

Din pacate, domnul Ponta nu a plecat urechea atunci cand a fost sfatuit, de la bun inceput, si de catre presa si de catre societatea civila, sa nu faca aceste numiri periculoase in propriul guvern, mai ales in conditiile in care vroia sa 'vanda' acest guvern ca fiind cel mai cinstit pe care Romania l-a avut pana acum.

Urmarirea penala era inceputa cu privire la o fapta a domnului Diaconu, acum doar se extinde urmarirea penala si la alte fapte. De ce l-a numit? Nu stiu, trebuie intrebat domnul Ponta.

Eu nu inteleg nici de ce a propus-o pe doamna Corina Dumitrescu, de ce l-a numit pe domnul Mang, de ce a dorit sa il propuna pe domnul Alistar...Sunt intrebari la care eu nu am reusit sa gasesc raspunsul.

O luna de guvernare Ponta - Gafe, suspiciuni si greseli pe banda rulanta

Si daca, intr-adevar, nu are nicio putere in a stabili cine face parte din guvernul lui si cine nu, cred ca e foarte grav. Chiar si intr-o coalitie ar trebui sa existe un minim cuvant al premierului atunci cand sunt numiti ministrii.

Bruxelles-ul citeste presa romana si se informeaza, dar cred ca stirea saptamanii, sau chiar a lunii, a fost cea legata de domnul Adrian Nastase si de convorbirile sale cu domnul Grajdan. Aceasta problema a domnului Mircea Diaconu a fost semnalata de la bun inceput, nu cred ca adauga foarte mult la imaginea formata deja despre actualul guvern.

Poate ca domnul Ponta macar in al 12-lea ceas isi da seama ca trebuie sa ia niste masuri si poate il schimba pe domnul Diaconu si pune pe cineva care nu are astfel de probleme.

Din pacate insa, ce am vazut la Ministerul Educatiei nu pare sa ne indreptateasca sa avem sperante, pentru ca dupa doamna Dumitrescu a venit domnul Mang si dupa domnul Mang a venit acest ministru care vorbeste cum vorbeste.

Mi-e greu sa cred ca domnul Victor Ponta ii alege dansul pe ministrii, iar daca acestia sunt cei mai buni, atunci pe mine ma ingrozeste resursa umana a partidelor politice. Nu spun ca ceilalti ar fi fost vreo 'lumina' inainte".

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca Mircea Diaconu ar trebui sa paraseasca fotoliul de ministru al Culturii?

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Mircea Diaconu Parchet, #Mircea Diaconu incompatibil, #Mircea Diaconu urmarit penal, #Ponta Mircea Diaconu , #ministrul Culturii