Ministrul Culturii vrea sa mute o rezervatie naturala: Daca nu dau dealul, pocnesc!

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 17:57
3611 citiri
Ministrul Culturii vrea sa mute o rezervatie naturala: Daca nu dau dealul, pocnesc!

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, afirma ca a ajuns la o intelegere cu conducerea Ministerului Mediului privind mutarea unei paduri, rezervatie naturala care acopera situl Sarmizegetusa, pentru a se continua explorarile arheologice, declarand: "Daca nu dau dealul ala la o parte, eu crap, pocnesc".

"Sarmizegetusa mi se pare un lucru de o importanta uriasa, de neimaginat. Cum e acolo? Mergi pe un drum cumplit, o mizerie, ajungi la un deal si o padure care se urca peste el, rezervatie naturala, fiecare copac e fisat, nu te joci cu asta, dar radacinile acopera trei etaje de istorie, de locuinte dacice, de zona sacrala. Si nu ne ingrijim sa dam la o parte dealul ca sa vedem ce-i al nostru. De ce? Pentru ca e rezervatie.

Vine muzeul din Cluj si zice 'numai noi avem voie sa exploram aici', dar nu poti sa dai copacii la o parte. Vine Deva, Consiliul Judetean, si zice 'eu nu pot sa fac drumul pentru ca nu am autoritate asupra sitului' si toti au dreptate. (...) O sa fac ordine, am inteles tot ce au spus si o sa fac ordine. Anume, peste doua saptamani ne vedem si semnati protocolul intre voi, cum spun eu.

Inseamna ca, daca aici e Sarmizegetusa, aici trebuie sa fie tot, chiar si muzeul, nu in alta parte, nu trebuie sa te duci pana la Cluj sa vezi. Prima problema e sa dam dealul la o parte, sa vedem, restul e poveste", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

El a explicat ca a ajuns la o intelegere cu Ministerul Mediului de a muta copacii care acopera situl istoric.

"E furia mea ca om si, accidental, ca ministru al Culturii: eu, daca nu dau dealul ala la o parte, eu crap, pocnesc. Si am vorbit cu ministrul Mediului, ne-am inteles, am stabilit un protocol sa isi ia 10-20 de copaci pe masura ce sapam si sa ii planteze in alta parte.

Asa e regula: cati copaci scoti din rezervatie ii plantezi mai incolo. Deci sa isi mute copacii pas cu pas. Si mai era o problema. Specialistii spuneau 'cat lucram aici, nu mai calca nimeni aici'. Am spus pardon, la noi in teatru, la repetitii generale, are acces publicul sa ne vada si cum lucram si cum suntem cu pantalonii jos, deci se va lucra, se va sapa si se va vizita in acelasi timp, iar Consiliul Judetean va face drumul pentru ca spatiul trebuie sa fie al lor, ca acolo s-a intamplat sa fie Sarmizegetusa", a conchis Diaconu.

Cetatile dacice din Muntii Orastiei risca sa piarda statutul de protectie UNESCO, deoarece pana acum nu s-a facut nimic pentru protejarea acestor situri arheologice, declara, in urma cu o saptamana, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

"Cetatile dacice sunt protejate UNESCO. Ce facem noi cu asta? Nimic. Si, daca cumva vine un control UNESCO, pierdem statutul. Deci daca nu facem ceva cu urgenta maxima pierdem statutul de protectie UNESCO pentru cetatile dacice", spunea Diaconu.

El adauga ca autoritatile care au atributii legate de aceste obiective si Ministerul Culturii trebuie sa actioneze "cu foarte mare viteza".

Mircea Diaconu preciza ca situl Sarmizegetusa este aproape in paragina si "creste padurea peste el".

"Ce facem noi cu el? Paragina. Creste padurea peste. Arborii de acolo par mai importanti decat vestigiile. E de neinteles lucrul acesta", spunea Diaconu.

Ministrul Culturii anunta ca, in trei saptamani, isi propune sa dea un raspuns final in ceea ce priveste rezolvarea problemei cetatilor dacice din Muntii Orastiei si sa adune la aceeasi masa administratia publica locala, Consiliul Judetean, specialistii si Ministerul Culturii pentru a gasi o solutie.

Quarterly Report - Editia 4

Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale. "Beneficiarii programului sunt unităţile...
Cine ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte în România, conform celui mai recent sondaj de opinie
Cine ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte în România, conform celui mai recent sondaj de opinie
Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR), 12.5% pentru Diana...
#Mircea Diaconu mutare deal Sarmizegetusa, #Mircea Diaconu Sarmizegetusa rezervatie naturala, #Mircea Diaconu muta copaci , #ministrul Culturii