Mircea Diaconu ar trebui sa plece de la Ministerul Culturii - sondaj

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 17:06
2311 citiri
Mircea Diaconu ar trebui sa plece de la Ministerul Culturii - sondaj

Mircea Diaconu ar trebui sa paraseasca fotoliul de ministru al Culturii, considera aproape 70% dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa participe la un sondaj cu acest subiect.

Sondajul a fost realizat in perioada 03.06.2012 - 11.06.2012, fiind inregistrate 9.231 de voturi.

Ar trebui sa plece Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii? - Sondaj Ziare.com

Dintre acestea, 54,13% au fost voturi pentru raspunsul "Da, ar trebui sa demisioneze", 14,93% au fost voturi in favoarea demiterii lui Diaconu de catre premier si doar 30,94% au fost voturi in favoarea mentinerii lui in fruntea Ministerului Culturii.

Mircea Diaconu are mai multe probleme in justitie. In primul rand, el a fost gasit de Agentia Nationala de Integritate in stare de incompatibilitate, fiind si senator si director al Teatrului Nottara. El a contestat decizia in instanta, iar Curtea de Apel Bucuresti a dat dreptate agentiei, procesul fiind acum in faza finala, la Inalta Curte va da verdictul final pe 19 iunie.

Pe de alta parte, Mircea Diaconu este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fiind acuzat ca, in calitate de director la Teatrul Nottara, a favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale.

In luna ianuarie 2012, la sesizarea ANI, Parchetul a inceput urmarirea penala fata de Mircea Diaconu "sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese", iar in 10 ianuarie senatorul liberal s-a prezentat la Parchetul instantei supreme pentru a lua la cunostinta acuzatiile ce i se aduc.

Marti, 29 mai 2012, procurorii de la Parchetul General au anuntat ca au extins cercetarile in cazul lui Mircea Diaconu deoarece au constatat si alte infractiuni de conflict de interese. Ministrul a fost citat sa se prezinte la Parchet joi, 31 mai, la ora 11, "pentru aducerea la cunostinta a extinderii cercetarilor". Nu s-a prezentat, invocand o serie de probleme medicale, desi la ora pranzului se afla la cativa pasi de sediul Parchetului, la o sedinta anti-coruptie organizata de guvern.

In plus, Mircea Diaconu are si un alt proces, de data aceasta cu Curtea de Conturi. Inspectorii au descoperit mai multe deficiente la Teatrul Nottara, condus pana in decembrie 2011 de actualul ministru al Culturii, printre neregulile constatate fiind depasirea cheltuielilor cu personalul sau plata drepturilor de autor pentru efecte scenice sau compozitori decedati.

Mircea Diaconu, in instanta - I-a platit drepturi de autor lui Chopin

Prima constatare a fost ca o parte din cheltuielile cu personalul au fost depasite cu 57.000 de lei. O alta problema au reprezentat-o diurnele incasate de actori.

De asemenea, alti 20.000 de lei au fost cheltuiti de conducerea Teatrului Nottara pentru drepturi de autor necuvenite. Astfel, inspectorii au ramas suprinsi ca s-au platit drepturi de autor pentru piese care au iesit din perioada de protectie, in cazul unor compozitori clasici, printre care Chopin, Tchaikovsky, Bach, Bizet, dar si pentru efecte sonore: valuri, pescarusi, pasi, picaturi sau onomatopee. Mircea Diaconu, a contestat in instanta, iar procesul continua la Curtea Suprema de Justitie.

Incercand sa minimalizeze aceste probleme, Mircea Diaconu a declarat recent ca, daca va fi gasit incompatibil de catre Inalta Curte, va pleca de bunavoie si se va duce acasa, "sa culeaga capsuni", trecand peste faptul ca, potrivit legii, daca este gasit vinovat, automat nu va mai putea ocupa o functie publica timp de trei ani.

Citeste si:
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă...
Primele tensiuni în PSD. Vasile Dîncu și Dumitru Buzatu au cerut ca partidul să nu-l voteze pe Ciucă SURSE
Primele tensiuni în PSD. Vasile Dîncu și Dumitru Buzatu au cerut ca partidul să nu-l voteze pe Ciucă SURSE
Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, au cerut în ședința Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
coolsnow
rank 5
un comic trist al politici romanesti