Mircea Diaconu: Cinematografia romaneasca functioneaza "doar in exterior"

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:10
1975 citiri

Cinematografia romaneasca functioneaza "doar in exterior", crede ministrul Culturii, Mircea Diaconu, in opinia caruia o tara nu poate fi importanta in cinematografie fara sa aiba cinematografe.

Prezent, vineri, la conferinta de presa organizata la TIFF cu ocazia proiectiei filmului "Nunta de piatra", Mircea Diaconu, care a jucat in film, a declarat ca cinematografia romaneasca ia premii in exterior, dar nu are cinematografe.

"Acum filmele se fac in parametri tehnici de productivitate care nu lasa timp creatiei, amanuntirii situatiei, altfel sunt fericit ca cinematografia romana functioneaza ca prestigiu international, ia premii, dar in interior nu functioneaza si asta o spune un actor care intamplator si pentru putina vreme este Ministrul Culturii si care stie lucrul acesta si care va face tot ce e cu putinta, chiar daca pana marti (cand se judeca la ICCJ recursul lui Diaconu la o decizie a instantei potrivit careia s-a aflat in incompatibilitate) numai, ca sa repare ce s-a stricat.

S-a stricat cercul, cinema-ul e un cerc format din creatie, tinta, scop, productie, exploatare si finantare. Cercul trebuie sa se inchida prin refinantare. Cercul s-a spart, din tot felul de prostii facute pe traseu, nu avem cinematografe, nu avem acces la ele, nu poti fii cinema ca tara, fara sa ai cinematografe. E ca si cum ai face masini si nu ai magazine unde sa le vinzi, este absurd si nu inteleg lucrul asta, daca trec de marti, inchid cercul", a spus Diaconu.

Despre "Nunta de piatra", Diaconu a afirmat ca este un altfel de film: "Filmul Nunta de Piatra nu e uitat, ce ma supara este ca nu se invata in scoala. Filmul acesta se apropie de arta plastica, e altfel decat filmele obisnuite, fiecare cadru e un film, trebuie vazut incet, cadru cu cadru.

Lipsesc multe cinematografiei romanesti, nu vreau sa ma transform in critic, desi ca om pot sa spun ca sunt fericit ca primim premii, dar sunt nefericit ca premiile sunt cateodata pentru povestea pe care o spunem si nu pentru cum o spunem".

"Nunta de piatra", in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita, unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, isi sarbatoreste cea de-a 40-a aniversare la TIFF.

Pelicula va avea parte de o proiectie speciala vineri, de la ora 18.00, la Cinematograful "Florin Piersic", in prezenta regizorului Dan Pita (Premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2009), a scenografului Helmut Sturmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actritei Ursula Woltz si a actorului Mircea Diaconu.

A XXI-a editie a Festivalului International de Film Transilvania se desfasoara pana duminica, la Cluj-Napoca.

Eveniment Quarterly Report

Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Foarte multe firme se vor închide, din cauza măsurilor fiscale propuse de Guvern, a avertizat, joi, la RFI, vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei atrage atenția că...
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia, a analizat, într-o postare pe Facebook, impunerea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii decisă de Guvern. Radu...
#Mircea Diaconu cinematografie, #Mircea Diaconu ministrul Culturii, #Mircea Diaconu ANI , #ministrul Culturii
Comentarii
Poza solaris7
solaris7
rank 4
Ce parere are "fratele " Prigoana despre cinematografia romaneasca ?
Poza koko51955
koko51955
rank 5