Mircea Diaconu: Cinematografia romaneasca functioneaza "doar in exterior"

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:10
1226 citiri

Cinematografia romaneasca functioneaza "doar in exterior", crede ministrul Culturii, Mircea Diaconu, in opinia caruia o tara nu poate fi importanta in cinematografie fara sa aiba cinematografe.

Prezent, vineri, la conferinta de presa organizata la TIFF cu ocazia proiectiei filmului "Nunta de piatra", Mircea Diaconu, care a jucat in film, a declarat ca cinematografia romaneasca ia premii in exterior, dar nu are cinematografe.

"Acum filmele se fac in parametri tehnici de productivitate care nu lasa timp creatiei, amanuntirii situatiei, altfel sunt fericit ca cinematografia romana functioneaza ca prestigiu international, ia premii, dar in interior nu functioneaza si asta o spune un actor care intamplator si pentru putina vreme este Ministrul Culturii si care stie lucrul acesta si care va face tot ce e cu putinta, chiar daca pana marti (cand se judeca la ICCJ recursul lui Diaconu la o decizie a instantei potrivit careia s-a aflat in incompatibilitate) numai, ca sa repare ce s-a stricat.

S-a stricat cercul, cinema-ul e un cerc format din creatie, tinta, scop, productie, exploatare si finantare. Cercul trebuie sa se inchida prin refinantare. Cercul s-a spart, din tot felul de prostii facute pe traseu, nu avem cinematografe, nu avem acces la ele, nu poti fii cinema ca tara, fara sa ai cinematografe. E ca si cum ai face masini si nu ai magazine unde sa le vinzi, este absurd si nu inteleg lucrul asta, daca trec de marti, inchid cercul", a spus Diaconu.

Despre "Nunta de piatra", Diaconu a afirmat ca este un altfel de film: "Filmul Nunta de Piatra nu e uitat, ce ma supara este ca nu se invata in scoala. Filmul acesta se apropie de arta plastica, e altfel decat filmele obisnuite, fiecare cadru e un film, trebuie vazut incet, cadru cu cadru.

Lipsesc multe cinematografiei romanesti, nu vreau sa ma transform in critic, desi ca om pot sa spun ca sunt fericit ca primim premii, dar sunt nefericit ca premiile sunt cateodata pentru povestea pe care o spunem si nu pentru cum o spunem".

"Nunta de piatra", in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita, unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, isi sarbatoreste cea de-a 40-a aniversare la TIFF.

Pelicula va avea parte de o proiectie speciala vineri, de la ora 18.00, la Cinematograful "Florin Piersic", in prezenta regizorului Dan Pita (Premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2009), a scenografului Helmut Sturmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actritei Ursula Woltz si a actorului Mircea Diaconu.

A XXI-a editie a Festivalului International de Film Transilvania se desfasoara pana duminica, la Cluj-Napoca.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...