Mircea Diaconu: Suntem datori cu un teatru national adevarat in Capitala

Marti, 05 Iunie 2012, ora 19:28
2464 citiri
Mircea Diaconu: Suntem datori cu un teatru national adevarat in Capitala
Foto: Arhiva

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a participat, marti, la inaugurarea lucrarilor de restaurare a Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi, spunand ca este invidios, ca actor, ca in Bucuresti nu exista ceva atat de frumos si ca in Capitala nu exista, practic, "un teatru national adevarat".

Mircea Diaconu a vizitat, marti, Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, ocazie cu care in sala mare de spectacole a avut loc o ceremonie pentru a marca finalizarea lucrarilor de restaurare a cladirii.

"Traiesc o invidie pozitiva, ca profesionist, cand vad sala de spectacole de la Iasi. In Bucuresti nu exista asa ceva sau nu atat de frumos. Nu avem un teatru national adevarat in Bucuresti. A existat unul, dar a fost distrus aproape in totalitate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Suntem datori cu un teatru national de acest gen si la Bucuresti", a afirmat ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

Primul spectacol de teatru in noua sala de la Nationalul iesean va avea loc in toamna, ministrul Culturii sustinand ca va fi prezent la momentul respectiv.

Potrivit directorului Nationalului iesean, Cristian Hadji-Culea, prima piesa de teatru care va fi pusa in scena va fi "Iasii in carnaval", in regia lui Alexandru Dabija.

La randul sau, directorul Operei Iasi, Beatrice Rancea, a spus ca sala de spectacole de la Iasi este cea mai frumoasa din tara, ea adaugand ca spatiul respectiv va gazdui si spectacole de opera.

Sala de spectacole are 750 de scaune tapitate cu catifea rosie.

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi au inceput in august 2009 si au fost executate in cadrul proiectului "Reabilitarea monumentelor istorice din Romania", finantat printr-un credit extern acordat Guvernului roman de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Investitia s-a ridicat la 9,284 milioane de euro, fara TVA.

Lucrarile au presupus consolidarea structurii de rezistenta a cladirii, inlocuirea acoperisului, refacerea pardoselilor ornamentale din marmura, restaurarea componentelor artistice si a corpurilor de iluminat. Totodata, au fost reconditionate draperiile din holuri, cortinele si scaunele din sala de spectacole.

Actuala cladire a Teatrului National din Iasi a fost inaugurata in decembrie 1896, constructia fiind realizata de doi arhitecti vienezi. In anul 1956, teatrul iesean a primit numele lui Vasile Alecsandri.

Cladirea a fost construita pe locul vechii primarii, intre anii 1894 si 1896, fiind considerata cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara.

Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă....
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg,...
#Diaconu Teatru National Bucuresti , #ministrul Culturii
  1. Femeie accidentată pe o trecere de pietoni și forțată să nu sune la 112. Șoferul, un recidivist, a fost arestat
  2. Alertă mondială emisă pentru Ozempic contrafăcut. "Ar putea avea efecte nocive asupra sănătății oamenilor"
  3. În ce condiții ar recurge Rusia la arma nucleară. Amenințările au generat două reacții opuse în Occident
  4. Aeroportul din Iași a trecut pragul de 1 milion de pasageri. În cât timp s-a realizat această performanță
  5. Cele 5 provocări dificile pe care le va avea de înfruntat Mark Rutte după ce va prelua șefia NATO
  6. Cum să scrii un profil pe aplicațiile de întâlniri. O greșeală mică face ca multe femei să rămână singure
  7. Mesajul șefului NATO după decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot
  8. Incident revoltător la o grădiniță. O mamă reclamă că micuțul ei, diagnosticat cu sindromul Down, a fost marginalizat la serbarea de sfârșit de an
  9. Tragedii în serie în județul Timiș. Doi copii, de 13 și 15 ani, s-au înecat la scăldat în timp ce încercau să scape de caniculă
  10. SUA suspendă livrările de sisteme antiaeriene Patriot către toate țările, cu o singură excepție. Lovitură uriașă pentru Putin