ANI cere BEC sa nu permita inscrierea lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 16:03
3490 citiri
ANI cere BEC sa nu permita inscrierea lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare

Agentia Nationala de Integritate cere Biroului Electoral Central sa nu permita inscrierea fostului senator liberal Mircea Diaconu in cursa pentru alegerile europarlamentare, motivand ca acesta a fost declarat incompatibil si nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani.

Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ANI, Mircea Diaconu "nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European".

ANI prezinta mai multe clarificari cu privire la informatiile vehiculate in spatiul public, in ultimele zile, referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu.

"Potrivit unei decizii emise de ICCJ, starea de incompatibilitate in care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost mentinuta definitiv si irevocabil, acesta aflandu-se si sub interdictia prevazuta de lege de a ocupa o functie eligibila timp de trei ani.

In scrisoarea transmisa BEC, Agentia arata faptul ca, desi in prima teza a alin. (2) din art. 25 din Legea 176/2010 se precizeaza faptul ca 'persoana eliberata din functie urmare a constatarii incompatibilitatii este decazuta din dreptul de a ocupa o functie timp de trei ani, cu exceptia celor electorale', in a doua teza, legiuitorul mentioneza expres, cu titlu de exceptie, faptul ca 'daca acea persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani'.

Astfel, prin functie eligibila se intelege orice functie aleasa, intrucat legislatia nu face distinctie intre functiile eligibile din cadrul Parlamentului Romaniei, Parlamentului European - sau alte categorii de autoritati formate ca urmare a unui proces electiv", explica insa ANI.

Agentia face o completare, aratand ca ideea potrivit careia candidatura lui Diaconu la Parlamentul European "ar indeplini conditiile legale avand in vedere faptul ca functia eligibila de senator nu este aceeasi cu functia eligibila de europarlamentar, ar insemna nerespectarea scopului normei juridice si anume acela de prevenire si sanctionare a starii de incompatibilitate".

Mircea Diaconu a demisionat din PNL (Video)

Potrivit ANI, care citeaza Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, "prin persoana eligibila comunitar se intelege orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales pentru Parlamentul European".

In plus, mai arata organizatia, pentru a indeplini conditiile legale de a candida pentru functia eligibila de europarlamentar, "eligibilul comunitar trebuie sa nu fie decazut din dreptul de a fi ales in statul membru de origine in baza unei hotarari judecatoresti individuale sau a unei decizii administrative, sub conditia ca aceasta din urma sa faca obiectul unor cai de atac".

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista pentru alegerile europarlamentare, de catre PNL, marti, el dandu-si demisia din partid, a doua zi. Fostul ministru al Culturii a fost declarat incompatibi dupa ce a ocupat, in acelasi timp, functiile de director de teatru si de senator.

Citeste si:
Marcel Ciolacu vrea ca Ioana Mihăilă să fie retrasă înaintea audierii din comisii. "Asta, dacă Cioloş şi USR mai au vreun dram de bun-simţ"
Marcel Ciolacu vrea ca Ioana Mihăilă să fie retrasă înaintea audierii din comisii. "Asta, dacă Cioloş şi USR mai au vreun dram de bun-simţ"
Marcel Ciolacu a afirmat marti, 19 octombrie, că Ioana Mihăilă propusă pentru un nou mandat la Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Cioloş trebuie retrasă imediat înainte să fie audiată...
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi, 19 octombrie, că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare...
Sursa: Ziare.com