Ce spune Mircea Diaconu despre candidatura la europarlamentare, dupa verdictul instantei

Vineri, 14 Martie 2014, ora 15:20
3222 citiri
Ce spune Mircea Diaconu despre candidatura la europarlamentare, dupa verdictul instantei
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PNL Mircea Diaconu a declarat, vineri, ca decizia Curtii de Apel Bucuresti, care l-a achitat in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, nu are legatura cu candidatura sa la alegerile europarlamentare si a precizat ca aceasta va fi decisa de instanta.

Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat joi pe fostul senator PNL, inlocuind raspunderea penala cu o amenda administrativa in valoare de 1.000 de lei. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mircea Diaconu, achitat in dosarul de conflict de interese. Va plati doar o amenda

Mircea Diaconu se afla pe locul 6, eligibil, in lista candidatilor PNL la alegerile europarlamentare din 25 mai votata recent de conducerea partidului, iar mai multi oameni politici, chiar si premierul Victor Ponta, au interpretat decizia de joi a instantei ca pe o inlaturare definitiva a temerilor ca acesta nu ar mai putea candida, lucru respins chiar de vicepresedintele liberal.

"Nu are nicio legatura. Nu vreau sa comentez - decizie, nedecizie, treaba lor. Lucrurile sunt foarte simple apropo de candidatura. Ea tine de un singur lucru - de incompatibilitate - nu de procesul de ieri, nu are nicio legatura cu el.

Incompatibilitatea este deja decisa si ea are o sanctiune in zona administrativa. Sactiunea administrativa este ca iti pierzi mandatul pe care il ai si timp de trei ani esti interzis de la functii publice, 'de demnitate publica, cu exceptia celor eligibile', asta e fraza! Deci nu poti fi numit ministru sau altceva.

Insa, tot ce e eligibil e admis, pentru ca dreptul de a alege si de a fi ales e un drept care face parte din Carta europeana a drepturilor omului si nu ti-l ia, printr-o decizie administrativa, un organ administrativ, care e Agentia Nationala de Integritate", a explicat Mircea Diaconu, contactat de Ziare.com.

In plus, vicepresedintele PNL a precizat ca nu Agentia Nationala de Integritate decide cine poate candida sau nu la europarlamentare, ci instanta, dupa ce se depun candidaturile si eventualele contestatii.

"Ei urla peste tot, dar nu or sa poata face nimic pentru ca se va judeca in regim de urgenta (asta e sistemul electoral), ei vor contesta si ne vom apara. Va fi un proces, probabil saptamana viitoare, de 24-48 de ore, dupa care se va sti exact daca 'da' sau daca 'nu'. Asta e tot", ne-a declarat Mircea Diaconu.

Conform deciziei Guvernului, detaliata in Hotararea 80 din 12 februarie 2014 privind aprobarea programului calendaristic al pregatirii alegerilor europarlamentare, definitivarea candidaturilor se va face cel mai tarziu pana pe data de 15 aprilie.

Crin Antonescu, convins ca Mircea Diaconu se va retrage

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, marti seara, ca lista PNL pentru europarlamentare va fi deschisa de Norica Nicolai, iar pe urmatoarele locuri eligibile se vor afla Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Mircea Diaconu, Eduard Hellvig si Mihai Turcanu.

Intrebat daca in cazul lui Mircea Diaconu nu exista riscul invalidarii candidaturii, presedintele PNL a raspuns: "Vom incerca foarte repede sa depunem aceasta lista la BEC, daca sunt probleme de natura juridica se vor opera constestatii, se vor solutiona contestatii (...) Noi consideram ca in situatia domniei sale nu ar trebui sa existe un impediment".

Miercuri insa, Agentia Nationala de Integritate a remis un comunicat de presa in care a explicat ca Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai dupa decizia, definitiva, din iunie 2012 a Inaltei Curti referitoare la incompatibilitatea sa.

ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare (Video)

Joi, dupa achitarea lui Mircea Diaconu pentru conflict de interese, premierul Victor Ponta a postat pe Facebook urmatorul mesaj: "Ma bucur pentru decizia Curtii de Apel in cazul domnului Mircea Diaconu! Il apreciez ca om si personalitate culturala, am lucrat foarte bine cat a fost ministru si ii urez mult succes in reprezentarea Romaniei in Parlamentul European".

In schimb, Crin Antonescu a anuntat, in aceeasi zi, de la Ramnicu Valcea, ca Mircea Diaconu se va retrage de pe lista candidatilor PNL la europarlamentare, iar forma acesteia va fi definitivata din nou la nivelul conducerii partidului.

Antonescu: Diaconu se retrage de pe lista candidatilor la europarlamentare

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...