Precedentul Diaconu. Cine deconteaza, cine capitalizeaza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 18:25
6900 citiri
Precedentul Diaconu. Cine deconteaza, cine capitalizeaza? (Opinii)
Foto: Antena3

Nu comentez deciziile judecatoresti si nu am sa o fac nici in cazul candidaturii lui Mircea Diaconu. Cel mai probabil, textul legii ANI este in contradictie cu spiritul legii sau, cel putin, nu il sustine complet. Pentru ca, in mod evident, spiritul legii este sa sanctioneze incompatibilitatea.

Este ceea ce arata si Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-o opinie transmisa CCR: "Plecand de la premisa ca interesul legiuitorului a fost acela de a sanctiona persoanele care se fac vinovate de incalcarea regimului juridic privind incompatibilitatile, fara a face vreo diferenta intre tipul functiilor elective detinute, putem concluziona ca atribuirea pentru sintagma aceeasi functie a intelesului de functia care a generat starea de incompatibilitate este profund gresita, aceasta fiind, practic, de natura sa lipseasca de eficacitate norma juridica respectiva".

Am sa ma opresc insa asupra consecintelor acestei decizii, care sunt foarte importante si in economia alegerilor europarlamentare care urmeaza, dar si pentru viata noastra politica in general.

Cred ca anticoruptia a suferit o lovitura grea. Precedentul creat in cazul Diaconu deschide o cale de scapare pentru toti politicienii care vor fi gasiti incompatibili. Adica instituie principiul numit de ICCJ al rotirii.

Ai fost incompatibil ca parlamentar? Devii europarlamentar. Esti incompatibil ca primar? Nicio problema, te faci parlamentar sau presedinte de consiliu judetean. Toate combinatiile de functii elective devin posibile. Ceea ce, in opinia mea, infrange insasi ideea in care a fost instituita sanctiunea.

Si nu am mari sperante ca se va gasi prea usor majoritatea care sa inchida aceasta poarta, prin corectarea legii ANI. Cum sa ne gandim la asa ceva cand acum PSD, dimpotriva, doreste o relaxare a regimului incompatibilitatilor in cazul primarilor. Si nu cred ca exista vreun partid care sa moara de dragul ANI si al legislatiei restrictive pentru demnitari.

Apoi, dincolo de aspectele juridice, aceasta sentinta poate fi interpretata si ca un efect al presiunii mediatice uriase in cazul Diaconu. Antena 3 a facut din candidatura dlui Diaconu un caz, vedetele postului si Dan Voiculescu au sustinut-o public cu mare hotarare. Iar prin intermediul celor 100 de mii de semnaturi a fost creat sentimentul unei presiuni publice.

Te poti intreba daca fara aceasta presiune publica verdictul ar fi fost sau nu mai aproape de spiritul legii. Si, tocmai de aceea, ma tem ca modelul va fi folosit si in alte cazuri. Daca a fost un test, a fost unul reusit si ar putea deveni un modus operandi.

In plan politic, cel mai probabil candidatura lui Mircea Diaconu va fi decontata de PNL. Pentru ca este de asteptat ca el sa preia, cu sustinerea mediatica masiva de care are parte, din electoratul PNL. Cel care este dezamagit de ruperea USL, dar si cel care ii simpatizeaza personajul, nu atat ca politician, domeniu in care nu a performat in mod deosebit, ci in virtutea carierei artistice.

Situatia PNL este cu atat mai dificila cu cat Mircea Diaconu a fost initial inclus pe lista liberalilor, dupa care a fost retras de acolo exact pe motivul incompatibilitatii constatate definitiv de ICCJ.

Am vazut-o miercuri seara pe d-na Weber, jurista de profesie, invocand cu un aer defensiv un lucru de bun simt: un partid are obligatia sa respecte o decizie a ICCJ, iar faptul ca hotararile unor instante inferioare o contrazic nu era predictibil.

Dar ma tem ca acest lucru va fi greu de inteles de public, iar impresia ar putea ramane ca PNL a refuzat neintemeiat dreptul de a candida unui om atat de popular, care, intamplator sau nu, este si unul dintre cei mai virulenti contestatari ai lui Traian Basescu.

"Victoria personala a dlui Diaconu este infrangerea personala a dlui Antonescu", a punctat Ana Birchall.

Una peste alta, candidatura lui Mircea Diaconu ar putea face si mai dificila atingerea scorului de 20% pe care si l-a propus PNL si de aici toate consecintele asupra sefiei partidului si chiar asupra candidaturii lui Crin Antonescu. De aici un dublu avantaj pentru PSD: slabirea lui Crin Antonescu in interiorul partidului, dar si ceea ce explica Ludovic Orban pentru pesurse.ro: "In cazul in care va fi ales, dar totusi mandatul nu va fi validat trebuie sa se stie foarte clar ca jumatate din voturi merg catre PSD".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Diaconu candidatura europarlamentare, #Diaconu PNL PSD , #PNL