Mircea Diaconu, despre tensiunile din USL si banii "in prostie" ai statului Interviu

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 13:13
6671 citiri
Mircea Diaconu, despre tensiunile din USL si banii "in prostie" ai statului Interviu

Vicepresedintele PNL Mircea Diaconu considera ca "in niciun caz" nu s-a inchis rana propunerii Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, dar ca USL ramane unita si dupa aceasta poveste si spera ca va putea sa-i spuna premierului Ponta ca a avut dreptate cu aceasta nominalizare.

Fostul ministru al Culturii a mai declarat pentru Ziare.com ca il deranjeaza "coabitarea cu placere" cu Traian Basescu si a comparat prezenta acestuia la presedintie cu o boala cu care te obisnuiesti.

Intrebat despre grevele si tensiunile sociale care se inmultesc, Diaconu a spus ca i se par absolut firesti si ca lumea trebuie sa inteleaga faptul ca statul "nu mai da bani in prostie".

"Daca aveau salarii de actori astia care fac greve si fac scandal in Romania, era mai bine! La salariile noastre, nu prea se simtea, si cu, si fara. Au si salarii mari. "Nu da statul!", tipa ei. Nu domnule, statul nu mai da! Suntem in Uniunea Europeana, statul nu mai da, face legislatie, acorda posibilitati, mobilitate, flexibilitate publica, mai departe trebuie sa vina bani privati", a afirmat fostul senator.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Mircea Diaconu:

Cum sta USL in momentul asta, dupa toate tensiunile, incepand de la doamna Kovesi si pana la numirea noului ministru al Justitiei, pentru care Ponta stiu ca nu s-a consultat cu PNL?

Tensiuni au fost in toti acesti doi ani si ceva, mici tensiuni, asta (cea referitoare la Kovesi la DNA - n.red) e una din cele mai mari de pe traseu. Ele sunt si intr-o casnicie, sunt peste tot. Problema e sa le rezolvi si sa mergi mai departe sau chiar sa mergi mai departe cu ele nerezolvate.

Asta e o tensiune nerezolvata sau prost rezolvata, dar USL trebuie sa functioneze mai departe, pentru ca prea multe sperante s-au pus in noi, asa ca nu putem fi mofturosi definitiv sau orgoliosi definitiv, trebuie sa fim cu capul pe umeri pana la capat si proiectul sa functioneze pana se termina cursa.

In sedinta PNL, ridicati ipoteza iesirii de la guvernare...

Sa ne intelegem, era o discutie interna, am si spus, dar cine m-a imprimat m-a imprimat "pirat", e o magarie. Una e sa dai o declaratie - ti-o asumi si alta e sa te inregistreze in baie, ca sa spun asa.

Am spus - hai sa punem toate posibilitatile pe masa, asta era una dintre ele, atat. Ca sa poti sa le analizezi pe toate partile, trebuie sa le pui pe toate pe masa, am pus-o si pe aceea si nu era despre ruperea USL.

Revenind la doamna Kovesi, "s-a inchis rana?"

In niciun caz! Cel putin la mine despre asta e vorba. S-a trecut peste, am lasat Ministerul Justitiei pentru ca domnul Ponta l-a vrut, ne concentram pe alte ministere.

In ultimul timp, mai multi parlamentari PNL l-au atacat dur pe domnul Ponta, ca e santajat, ce explicatie ati gasit pentru numirea lui Kovesi?

Nu poti sa stii. Poate ca el vede mai bine subiectul, l-a avut pe masa - poate ca solutia asta va da roade. In masura in care vor functiona institutiile corect, o sa spun 'a avut dreptate Ponta'. Nu ma impiedic in niciun nume, dar mi se pare ca e exact echipa lui Basescu. Chiar nu mai gasim alti oameni in tara asta? Ma refer la toti 6, nu doar la doamna Kovesi.

Si cu chestiunile astea, si cu regionalizarea, subiect pe care au aparut discutii, aveti impresia ca va forteaza domnul Ponta mana, ia initiativa inaintea PNL?

Nu. Regionalizarea se asuma de catre Guvern, unde sunt si ai nostri.

Credeti ca ar trebui sa se termine acordul de coabitare intre Traian Basescu si Victor Ponta?

Teoretic, cele doua institutii trebuie sa functioneze, sa colaboreze. Dar dat fiind ca domnul Basescu s-a intors la Cotroceni la masa verde, in mod jalnic, ar trebui tratat ca atare. In clipa in care dai importanta functiei, cred ca il invalidezi, iar dansul a fost invalidat de randuri de alegeri si de comportament, s-a autoinvalidat, atunci asa trebuie sa te comporti cu dansul. Sigur, trebuie sa te comporti institutional cu dansul, dar nu cu placere. Mie asta nu-mi place, e o chestie de nuanta.

In rest, asta e, te obisnuiesti si cu boala, si cu durerea de masele, ti se pare ca e normala, dar ma deranjeaza. Stiti cum e chestia asta - e ca la meteo - sunt minus 10 grade afara, dar pentru ca bate vantul, senzatia e de minus 20. Cata vreme domnul Basescu e acolo, senzatia e de minus 20. E rau, dar pentru ca e dansul acolo, senzatia e de mult mai rau.

O sa fie consecinte electorale pentru povestea cu Ponta-Basescu-Kovesi?

Nu stiu, dar un lucru ma deranjeaza - tara asta geme de oameni destepti, corecti si cinstiti, dar pe care nimeni nu-i prea vede si promoveaza. Sunt numai astia in toata tara, Bruxelles ii vrea tot pe astia? E o imensa prostie.

Cum vi se pare guvernarea, in conditiile in care au inceput sa apara tensiuni sociale, greve?

Sunt absolut firesti, pentru Dumnezeu! Lumea nici azi nu intelege ca suntem in Uniunea Europeana, statul nu mai da bani in prostie, ca pana acum. Statul baga bani in uzine de tot felul, in mine de tot felul, in siderurgii de tot felul. Erau si salarii foarte mari. Daca aveau salarii de actori astia care fac greve si fac scandal in Romania, era mai bine! La salariile noastre, nu prea se simtea, si cu, si fara. Au si salarii mari. "Nu da statul!", tipa ei. Nu, domnule, statul nu mai da! Suntem in Uniunea Europeana, statul nu mai da, face legislatie, acorda posibilitati, mobilitate, flexibilitate publica, mai departe trebuie sa vina bani privati.

Eforturile pe care le face Guvernul le face corect, sa inchida gaurile negre. Daca ne uitam la Oltchim, vedem 800 de milioane de euro datorii, bani neplatiti catre bugetul statului si ei cer bani in continuare. Daca ne uitam la CFR, la metrou, niste bani incredibili si cer in continuare bani de la buget. Gata, domnule!

Si care-i solutia - privatizarea, inchiderea?

Unele inchise, altele privatizate. In Finlanda, care e raiul pe pamant, am vazut un semi-oras foarte frumos, in care toate cladirile erau la fel, expozitii, teatre, pentru ca acum 80 de ani a dat faliment industria de tesaturi, care era ampla. Atunci s-au inchis toate si au facut altceva, le-au refolosit. Si eu mi-as dori o hala industriala din asta sa fie sala de expozitii. Ai ce face cu ele, lumea trebuie sa miste.

Oamenilor le e insa greu, e greu sa fii in pielea lor, e adevarat. Asta trebuie sa invatam, sa ne miscam rapid - meseriile trebuie schimbate, daca nu functioneaza ceva, trebuie sa-l opresti. Ceva ce nu merge si nu se vinde...in clipa urmatoare apare tumora si trebuie sa scapi de ea.

E ceva ce ma deranjeaza cumplit - am inteles o chestie, o data in plus. Am vazut intr-o gradina doi maturatori. Si la nivelul lor, unul facea, altul strica. Inmulteste chestia asta cu tot ce vrei in Romania - unul vrea, altul strica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Mircea Diaconu tensiuni USL, #Mircea Diaconu Kovesi, #Mircea Diaconu bani prostie stat , #PNL