Mircea Diaconu, incompatibil - trebuie sa demisioneze din Guvern si Senat

Marti, 19 Iunie 2012, ora 13:51
10078 citiri
Mircea Diaconu, incompatibil - trebuie sa demisioneze din Guvern si Senat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate intre anii 2008 si 2011 cand a fost si senator si director al Teatrului Nottara.

Instanta Suprema a dat dreptate astfel Agentiei Nationale de Integritate, care daduse o decizie similara pe care Diaconu a atacat-o in justitie.

Ca urmare a acestei decizii, Mircea Diaconu pierde atat postul de ministru al Culturii, cat si functia de senator. De asemenea, potrivit legii, el nu va mai putea ocupa o functie publica timp de trei ani.

Atat Mircea Diaconu cat si premierul Victor Ponta au declarat in repetate randuri ca ministrul isi va pierde functia in guvern in cazul in care va fi gasit vinovat de incompatibilitate.

Surse din USL au declarat ca premierul Ponta cauta deja un inlocuitor pentru Mircea Diaconu, cel mai probabil acesta urmand sa fie fostul ministrul liberal al Culturii Adrian Iorgulescu, dar acesta a parut sa dezminta informatia.

"Aceste functii sunt votate in secret de membrii partidelor. Cred ca discutiile vor incepe de astazi si, de obicei, lunea este sedinta BPN a partidului. Pana atunci vor fi discutii private si luni, in BPN, se va face o propunere. (...) Mi-a placut sa lucrez la Ministerul Culturii, dar acum discutam despre alte contexte, sunt alte situatii - eu mi-am facut datoria onest. Cred ca trebuie sa vina alti oameni acum sa isi faca datoria mai bine", a declarat Iorgulescu la Realitatea TV.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, a confirmat la B1TV ca decizia instantei supreme nu mai poate fi atacata, iar Mircea Diaconu este obligat de lege sa renunte la toate functiile pe care le detine.

"ANI trimite Senatului decizia definitiva pentru a putea lua masurile care trebuiesc luate", a mai declarat Georgescu, reamintind si ca "mai multi membri ai Parlamentului, senatori si deputati" au fost gasiti in incompatibilitate asemenea lui Mircea Diaconu, pentru ca detineau simultan si functii publice.

In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a decis, in urma cercetarilor efectuate de inspectori, ca Mircea Diaconu, senator in Parlamentul Romaniei, a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

"In urma evaluarii declaratiilor de interese, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate, deoarece, incepand cu data de 19.12.2008 si pana in prezent, domnul Mircea Diaconu s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat simultan demnitatea publica de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director - manager in cadrul Teatrului "C.I. Nottara" (functie de conducere specifica unei institutii publice locale)", se arata in documentul inspectorilor.

Mircea Diaconu are mai multe probleme in justitie. El este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fiind acuzat ca, in calitate de director la Teatrul Nottara, a favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale.

In luna ianuarie 2012, la sesizarea ANI, Parchetul a inceput urmarirea penala fata de Mircea Diaconu "sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese", iar in 10 ianuarie senatorul liberal s-a prezentat la Parchetul instantei supreme pentru a lua la cunostinta acuzatiile ce i se aduc.

Marti, 29 mai 2012, procurorii de la Parchetul General au anuntat ca au extins cercetarile in cazul lui Mircea Diaconu deoarece au constatat si alte infractiuni de conflict de interese. Ministrul a fost citat sa se prezinte la Parchet joi, 31 mai, la ora 11, "pentru aducerea la cunostinta a extinderii cercetarilor". Nu s-a prezentat, invocand o serie de probleme medicale, desi la ora pranzului se afla la cativa pasi de sediul Parchetului, la o sedinta anti-coruptie organizata de guvern.

In plus, Mircea Diaconu are si un alt proces, de data aceasta cu Curtea de Conturi. Inspectorii au descoperit mai multe deficiente la Teatrul Nottara, condus pana in decembrie 2011 de actualul ministru al Culturii, printre neregulile constatate fiind depasirea cheltuielilor cu personalul sau plata drepturilor de autor pentru efecte scenice sau compozitori decedati.

Mircea Diaconu, in instanta - I-a platit drepturi de autor lui Chopin

Prima constatare a fost ca o parte din cheltuielile cu personalul au fost depasite cu 57.000 de lei. O alta problema au reprezentat-o diurnele incasate de actori.

De asemenea, alti 20.000 de lei au fost cheltuiti de conducerea Teatrului Nottara pentru drepturi de autor necuvenite. Astfel, inspectorii au ramas suprinsi ca s-au platit drepturi de autor pentru piese care au iesit din perioada de protectie, in cazul unor compozitori clasici, printre care Chopin, Tchaikovsky, Bach, Bizet, dar si pentru efecte sonore: valuri, pescarusi, pasi, picaturi sau onomatopee. Mircea Diaconu, a contestat in instanta, iar procesul continua la Curtea Suprema de Justitie.

Incercand sa minimalizeze aceste probleme, Mircea Diaconu a declarat saptamanile trecute ca, daca va fi gasit incompatibil de catre Inalta Curte, va pleca de bunavoie si se va duce acasa, "sa culeaga capsuni", trecand peste faptul ca, potrivit legii, daca este gasit vinovat, automat nu va mai putea ocupa o functie publica timp de trei ani.

Citeste si:
Marcel Ciolacu vrea ca Ioana Mihăilă să fie retrasă înaintea audierii din comisii. "Asta, dacă Cioloş şi USR mai au vreun dram de bun-simţ"
Marcel Ciolacu vrea ca Ioana Mihăilă să fie retrasă înaintea audierii din comisii. "Asta, dacă Cioloş şi USR mai au vreun dram de bun-simţ"
Marcel Ciolacu a afirmat marti, 19 octombrie, că Ioana Mihăilă propusă pentru un nou mandat la Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Cioloş trebuie retrasă imediat înainte să fie audiată...
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi, 19 octombrie, că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare...
Sursa: Ziare.com