Mircea Diaconu, verdict la Curtea Suprema

Marti, 19 Iunie 2012, ora 13:10
2734 citiri
Mircea Diaconu, verdict la Curtea Suprema

Instanta Suprema trebuie sa dea, marti, un verdict in dosarul in care ministrul Culturii, Mircea Diaconu, este acuzat de incompatibilitate de ANI dupa ce, vreme de trei ani, a fost si senator si director al Teatrului Nottara.

Acesta ar fi al patrulea termen din proces, dupa ultima amanare, din 12 iunie. Diaconu a evitat de mai multe ori intalnirea cu magistratii.

La termenul din 5 iunie, Mircea Diaconu a lipsit de la proces, fiindca a participat la redeschiderea Teatrului National din Iasi. La termenul anterior, Diaconu s-a justificat ca nu poate ajunge pentru ca fost la dentist.

Daca Instanta Suprema nu va accepta recursul lui Diaconu, ministrului i s-ar interzice, timp de trei ani, accesul la functii publice, cu exceptia celor electorale, conform Legii 176 din 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, pe 27 ianuarie 2011, starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, intrucat, "incepand cu data de 19.12.2008, a exercitat simultan demnitatea publica de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director-manager in cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Curtea de Apel Bucuresti a respins, la data de 16.09.2011, ca nefondata, plangerea formulata de catre Diaconu impotriva Raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de catre Agentia Nationala de Integritate.

In temeiul art. 12, alin. (1) si alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu la data de 15.11.2010, in urma publicarii unui material de presa cu privire la posibila nerespectare de catre Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilitatilor.

In urma evaluarii declaratiilor de interese, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate, deoarece, incepand cu data de 19.12.2008, Mircea Diaconu s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat simultan demnitatea publica de senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de director-manager in cadrul Teatrului "C.I. Nottara", functie de conducere specifica unei institutii publice locale, potrivit ANI.

Procesul lui Mircea Diaconu cu ANI, amanat cu o saptamana

ANI mai sustine ca procedura de instiintare a fost indeplinita la data de 07.12.2010, liberalul fiind informat prin intermediul unei scrisori recomandate despre declansarea activitatii de evaluare, precum si cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mandatul postal a revenit la data de 27.12.2010 la Agentie, cu mentiunea "destinatar lipsa domiciliu", mai informeaza Agentia.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.

Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Mircea Diaconu proces ANI, #sentinta ANI Mircea Diaconu, #incompatibilitate ANI Diaconu , #proces